“Radar Tepesi’ndeki Sürecin Takipçisi Olacağız”

25 Kasım 2014

Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Radar Tepesi’nde yapılan ağaç kesimleri ilgili bir açıklama gerçekleştirdi. Vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılanan ağaç kesimleri karşısında Çanakkale Orman ve İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret ettiğini söyleyen komisyon üyeleri, Radar Tepesi ile ilgili sürecin takipçisi olacağını dile getirdi.

Çanakkale Radar Tepesi mevkiinde, ‘Endüstriyel Ağaçlandırma Çalışmaları’ kapsamında başlatılan ve yaklaşık 68 hektar alanda kesilen kızılçam ormanları, Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu üyeleri tarafından takibe alındı. Konuyla ilgili bilgi almak amacıyla Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’nü ziyaret ettiklerini belirten komisyon üyeleri, 2014-2015 yılları Endüstriyel Ağaçlandırma Çalışmaları Eylem Planı çerçevesinde 92 hektar alanda çalışmaların devam ettiğini duyurdu. Bugün yapılan açıklamada,ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Ziyaretimizde yaptığımız görüşmeler neticesinde: Radar Tepesi’nde Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’nce yapılan kesimlerin, Endüstriyel Ağaçlandırma Çalışmaları Eylem Planı çerçevesinde yapılmakta olduğunu; İşletme Müdürlüğü’nün 2014-2015 yılları Endüstriyel Ağaçlandırma Programı’nda olan 92 Hektar alanda çalışmaların devam ettiğini, 24 Hektarlık alanda çalışmaların bittiğini ve bu arazinin dikime hazır hale getirildiğini, dikim çalışmalarının Aralık ve Ocak aylarında yapılacağını, 68 Hektar alanda çalışmaların devam etmekte olup 2015 yılının Şubat-Mart aylarında arazi hazırlığı çalışmalarının ihale edilerek 2015 yılı dikim mevsiminde de bu sahada fidan dikimi yapılacağını, Radar Tepesi’ndeki 92 hektarlık endüstriyel ağaçlandırma sahasında herhangi bir imar çalışması yapılmasının ya da başka amaçla izin verilmesinin söz konusu olmadığını, adı geçen alanda Çanakkale Orman İşletme Müdürlüğü’nce toplam 152.720 adet fidan dikilerek tel çit ile koruma altına alınacağı bilgisini yetkililerden almış bulunmaktayız.Her geçen gün, tüm Türkiye’de ve ilimizde, yaşam alanlarımızı tehdit eden pek çok durum ile karşı karşıya kalmaktayız. komisyonumuz Çanakkale halkının Radar Tepesi ile ilgili haklı endişelerini ve duyarlılığını Çanakkale Orman İşletme Müdürü ile paylaşmış ve yukarıda belirttiğimiz bilgileri yetkililerden almıştır. Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu olarak; ilimiz Radar Tepesi ile ilgili ilerleyen süreçte yasal dayanaktan yoksun herhangi bir adım atılması halinde bu durumun takipçisi olacağız.”

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARLARI “İPTAL”
Ayrıca Kirazlıdere-2 Termik Santrali projesi hakkında verilen Çed olumlu kararı ile Sofular Köyü Kurşun ve Çinko Madeni hakkında verilen Çed gerekli değildir kararları hakkında açıklama yapan komisyon üyeleri; kararların Çanakkale İdari Mahkemesi tarafından iptal edildiğini duyurdu. Açıklamada şu detaylara yer verildi: “Çanakkale ili Lapseki ilçesi sınırlarında Filiz Enerji Tarım San. ve Tic. A. Ş. Tarafından işletilmesi planlanan Kirazlıdere-2 Termik Santrali Projesi hakkında verilen 14.06.2013 tarih ve 3025 sayılı ÇED Olumlu Kararının hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile komisyonumuz Tarafından açılan davada Çanakkale İdare Mahkemesi 2013/756 E. 2014/975 K. Sayılı kararı ile ÇED olumlu kararının hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile İPTALİ’ne karar vermiştir.Yine, Sofular Köyü Kurşun ve Çinko madeni hakkında verilen ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR kararına yönelik olarak komisyonumuz tarafından açılan davada da Çanakkale İdare Mahkemesi 2014/842 E. 2014/976 K. Sayılı kararı ile ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI’nın İPTALİNE karar vermiştir.Bu davalarda emeği geçen komisyonumuz üyesi meslektaşlarımıza ve tüm Çevre Mücadelesi savunucularına teşekkür ederiz.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir