“Fevzipaşa Mahallesi’nde Çeyiz Sandığı”

29 Ağustos 2014

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Kentte Çeyiz Sandığı” süreli sergisi paralelinde gerçekleştirilen etkinlikler devam ediyor. Bu kapsamda Kent Müzesi’nin son konuğu Aslı Kırıkkulak oldu.

“Fevzipaşa Mahallesi’nde Çeyiz Sandığı” konulu sohbet, konuk olacağı duyurulan Rahile Nazlı’nın rahatsızlığı nedeniyle gelini Aslı Kırıkkulak’ın katılımıyla 27 Ağustos 2014 Çarşamba günü, Kent Müzesi Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Kendisi de kayınvalide olmaya hazırlanan Aslı Kırıkkulak, kendi çeyiz sandığındaki çeyizlerden yola çıkarak tüm mahallenin çeyiz geleneğini konuklar ile paylaştı. Fevzipaşa Mahallesi’nde çeyiz, çocuk anne rahmine düştüğü andan itibaren başlar diyen Aslı Kırıkkulak, hamam tasının Bursa’dan, kadifelerin Kilis’ten, gece kıyafetlerinin İstanbul’dan alındığını söyledi. Mahallede özellikle gelin hamamının çok önemli bir yeri olduğuna değinen konuk, geleneksel balıklı hamam taslarının içine hamama katılan konukların para attığını, bu paraların hamamdaki kadınlara bırakıldığını belirtti. Mahalledeki en önemli çeyizin boncuklu tülbentler ve çetikler olduğunu söyleyen Kırıkkulak, yatak örtülerinin üzerine de dantel örüldüğünü sözlerine ekledi. Mahalledeki örnek paylaşımlarına da değinirken çeyiz sandığında saklı örnek olmadığını, olsa bile mahalle kadınlarının yetenekli olduğunu göz hırsızlığı ile örnekleri çıkarabildiklerini bu sebeple örneklerin açık bir şekilde kapı önlerinde yapıldığını söyledi. Çeyize konulacak giysilerin, terliklerin her numarasının alındığını bir seri halinde alınan bu çeyizlerin diğer numaralarının sonrasında torunlara, diğer gelinlere bırakıldığını belirtti. Evden çeyiz çıkarma geleneğine de değinen Kırıkkulak, en büyük yengenin sakladığı bir şişe su ile çeyiz sandığının üzerine oturduğunu, kız ve erkek tarafından taleplerde bulunduğunu, taleplerin gerçekleştirilmesinin ardından sakladığı suyu iki tarafın üzerine boca ettiğini söyledi. Aslı Kırıkkulak çeyiz geleneklerini anlattığı sohbetini “Biz birbirimizde mutlu oluruz” diyerek mahalledeki paylaşımın önemine vurgu yaparak sonlandırdı.

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 3 Eylül 2014 Çarşamba saat 18.00’da Mualla Günay ile “Çeyizde Kırkyama” sohbeti gerçekleştirilecektir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir