“Altın Elma” Kırkyama Müzesi’nde
8-11 Eylül 2014 tarihlerinde 3’ncüsü düzenlenecek olan İlyada Kırkyama Çanakkale Buluşması hazırlıkları sürüyor. Kırkyama buluşmalarına katılan Patchwork sanatçısı Sevgi Şerbetçi Göksel “Altın Elma” isimli eserini oluşturulacak olan kırkyama müzesine hediye etti.
“Kırkyama & Patchwork” sanatının 400 yıllık bir tarihi olduğunu belirten “Kırkyama & Patchwork” sanatçısı Sevgi Şerbetçi Göksel “Çanakkale Kent Konseyi Boreas Kırkyama Çalışma Gurubunun düzenlediği ‘İlyada Kırkyama Buluşması’ bizim için büyük önem ifade ediyor. Ben de “Altın Elma” isimli eserimi oluşturulacak olan Kırkyama müzesi ve tüm Çanakkale’ye armağan ediyorum” dedi.
ALTIN ELMA EFSANESİ
Afrodit, Athena, ve Zeus’un kendi karısı Hera, elma üzerinde hak iddia ederler.
Zeus, tanrılar arasında habercilik yapan ulak Hermes ile birlikte bu elmayı en güzel tanrıçayı seçmesi için, İda Dağı’nda Çoban Paris’e gönderir. Bu kararı ölümlü birisi versin der.
Haberci Tanrı, Hermesişbilirliğin, pratikliğin temsilcisi ve ölülerin ruhlarını Hades’e taşıyan, tanrılar arasındaki ulak tanrıdır. Paris gelir. Tanrıçalar elma için Paris’e rüşvet önerirler.
Hera der ki; “Bu elmayı bana verirsen seni Asya kralı yaparım.”
Athena der ki; “Bu elmayı bana verirsen sana sonsuz akıl bilgi ve kehânet gücü bahşederim.”
Afrodit der ki; “Bu elmayı bana verirsen, sana Spartalı Helena’nın aşkını bağışlarım!”
Helena güzelliği tüm dünyada dillerde dolaşan bir kadındır. Sparta kraliçesidir. Güzelliği tanrıçalar ile kıyaslanan bir ölümlüdür.
Sonuçta Paris, Spartalı Helena’nın aşkını tercih eden Paris, bu Altın elmayı Afrodit’e verir ve Afrodit, Aşk ve Güzellik Tanırıçası sıfatını kazanır.
Daha sonra Sparta’lı Helena’yı kaçıran Paris, Helena’nın kocası ve Sparta kralı Menelaos’un öfkesini kazanır. Abisi Agamemnon’dan yardım ister. Agamemnoni, Yunan şehir devletlerini toplayarak Truva’ya yol alır.
Ve yıllar süren destansı ‘Truva Savaşı’ başlar…
Yorumlar...
Henüz yorum yok...