Çanakkale Ticaret Borsası Meclisi, Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nı Ağırladı
Çanakkale Ticaret Borsası son dönemde olağan meclis toplantılarında kurum davet ederek ortak gündemli toplantılar yapma geleneğini bu ay da sürdürerek Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nı ağırladı. Geçtiğimiz aylarda Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasını ağırlayan, Odanın ortak toplantısına katılım sağlayan Ticaret Borsası geçtiğimiz gün de yoğun bir gündemle Biga Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini ağırladı. Çanakkale’nin yatırımlarının, stratejilerinin, tanıtımının alt yapı sorunlarının ve Türkiye’nin son dönemde yaşadığı makro sorunların görüşüldüğü Meclis toplantısı odalar ve borsalar arasındaki işbirliği ve ortak çalışmaların da gelişimi için önemli bir başlangıç oldu.
Çanakkale Ticaret Borsasının ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen, Meclis Başkan yardımcıları İzzet Arıcı ve C.Cem Demir, Meclis Katip Üye Ahmet Uzun, Yönetim Kurulu Başkan yrd. Gökhan Uysal, Yönetim Kurulu Sayman Üye Zakir Tanrıkulu, Yönetim Kurulu Üyesi Necmi Yıldırım, Meclis Üyeleri Akif Kulaç, Ali Engürlü, Mehmet Ok, Melih Gündoğdu, Sinan Erdoğan, Sinan Yücel ve Genel Sekreter Sevcan Elver katıldılar. Biga Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen ise Meclis Başkanı Eşref Temiz, Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, Yönetim kurulu Başkan yrd. Melih Akyıl, Yönetim Kurulu sayman üyesi Hüseyin Şahin, Yönetim Kurulu üyesi Furkan Şanlı, Yönetim Kurulu üyesi Gürol Gencoğlu, Meclis Üyeleri Cüneyt Oflaz, Emin Kaya, Özgür Yılmaz ve Genel Sekreter Mustafa Mutlu katıldı.
Ortak meclis toplantısına ilişkin görüşlerini açıklayan Borsa Meclis Başkanı Abdullah Deniz “Bigalı sanayici dostlarımıza, meslektaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Ortak toplantı yapma çalışmalarımız çok iyi sonuçlar vermeye başladı. İlimizin, ülkemizin, üyelerimizin sorunlarını değerlendirdiğimiz bu toplantıların geleneksel hale gelmesini, iyi sonuçlar vermesini temenni ediyoruz. Borsamızın bu ortak gayretlerinin ilimize çok önemli katkılar yapacağını düşünüyoruz” dedi.
Abdullah Deniz açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Bigalı dostlarımız da toplantımızda ifade ettiler. Bizler de gündeme taşıdık. Son dönemde komşularımızın hepsi ateş çemberi altında. Suriye, Irak, İran, Gürcistan savaşlarla, isyanlarla uğraşırken Yunanistan ve Bulgaristan ekonomik krizle uğraşıyor. Özellikle Suriye ve Irak’ta olan gelişmeler çok acı ve çok ağır. Irak son otuz yılda dört defa savaşa girdi. Irak’ta olan son dönem gelişmeler hem ülkemizin ihracatına çok önemli bir darbe hem de bir güvenlik tehdidi. Bu konudaki gelişmelerin değerli işadamlarımız, TOBB ve hükümetimiz tarafından çok yakın takip edildiğini biliyoruz.
Ancak komşularımızdaki bu sıkıntıları biz de işadamları olarak çok iyi değerlendirmeli, üyelerimizi uyarmalı, tıkanan Irak ihracatı konusunda alternatif pazarlar bulmak üzere çalışmalar yapmalıyız. Gene ilimizin alt yapı sorunlarını, üyelerimizin ve üreticilerimizin sorunlarını, ulaşım sorunlarını, turizmde yaşanan sıkıntıları bizler bu ortak toplantılarda gündeme almalı, çok iyi analiz etmeli ve çözüm önerileri bulmalıyız. Ortak fuarlar, tanıtım çalışmaları, pazarlama çalışmaları konularında da politikalar geliştirmeliyiz.
Son aylarda Türkiye’nin istikrarını koruması, istihdamını artırması, ihracatını artırması, ekonomisini büyütmesi oldukça zorlaştı. Bunun için bizlerin oda ve borsalar olarak bu konuları çok iyi analiz etmemiz ve üyelerimizi iyi bilgilendirmemiz gerekiyor. Sadece Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanlığının kurulmasının ilimize, ülkemize, geleceğimize neler kazandıracağını araştırmak bile başlı başına önemli bir görev. Fikirlerimizi ifade etmeliyiz. Üyelerimizin sorunlarını istek ve önerilerini ilgili kurumlara iletmeliyiz.
Ülkemiz ekonomisi son dönemde iyi rakamlar verdi. İhracatımız 156 milyar dolara geldi. Turizm gelirlerimiz gittikçe artıyor. Mısır, Gürcistan ve Yunanistan’daki gelişmeler ülkemize olan turizm talebini artırdı. 2014 yılını ilk çeyreğinde büyüme rakamımız % 4,3 olarak açıklandı. Merkez Bankamız faiz rakamlarımızda indirime gitti.
Ortak toplantılarımızda hep görüştüğümüz gibi bizler işadamları, odalar ve borsalar olarak bu istikrarı ve ekonomimizin gelişimini sürdürmek için çalışmalar yapmalı, ortak faaliyetlerimizi sürdürmeliyiz.”
Yine toplantıya ilişkin olarak görüşlerini ifade eden yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen “Bu tür toplantılar ilimizde işbirliği kültürünün, ortaklık kültürünün gelişimi için oldukça önemli. Sorunlarımızın çözümü, politikalarımızın gelişimi için ortak bir platform geliştiriyoruz. Fevkalade başarılı ve verimli toplantılar oluyor” dedi.
Kaya Üzen açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:
“Ülkemiz son dönemde çok önemli sorunlar yaşamaya başladı. Komşularımızda Suriye’de, Irak’ta Gürcistan’da ve Mısır’da iç savaş çok ağır bir sorun haline geldi. Terör tehdidi sınırımıza kadar dayandı. Ülkemize bu ülkelerden gelen mülteci sayısı 1 milyonu geçti. Yıllık 13 Milyar dolar ihracat yaptığımız Irak’a ihracatımız neredeyse durma noktasına geldi. Kamyonlarımız sınır kapılarında bekletiliyor. Tüm dünya Irak ve Suriye’de olan olayları ibretle ve acıyla izliyor.
Yine bu toplantılarımızda ilimizin son dönemde en önemli konularından biri olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının kuruluşunu müzakere ettik. İlimizin çalışmalarına, tanıtımına nasıl katkı yapacağını konuştuk. Uçak seferlerimizdeki sorunları, ulaşım altyapımızı, fuarlarımızı, kamu kurumları ile olan ilişkilerimizi konuştuk.
İlimize son dönemde gelen yatırım taleplerini değerlendirdik. Özellikle son yıllarda büyük rakamlı hayvancılık yatırımları, enerji yatırımları ve turizm yatırımlarında artış gözlendi. Yine lojistik sektöründeki gelişmelerin, ilimizde üniversite yatırımları sağlık turizmi ve kongre turizmini büyük oranda ivmelendireceğini düşünüyoruz. Özellikle Biga-Çan-Bandırma üçgenindeki son dönemde hızla gelişen sanayi yatırımları, Organize Sanayi Bölgelerinin çalışmaları, ulaşım altyapısı, enerji sektörü yatırımlarının uzun vadede iyi bir planlama ile hayata geçirilmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz.
Biga’mız son dönemde çok başarılı çalışmalara imza attı. Önemli bir sanayi, enerji ve istihdam merkezi oldu. Çok büyük dünya ölçeğinde markalar çıkardı. Sayın Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Şadan Bey de ifade etti. Mobilyada, gıdada, enerjide, demir çelikte, süt ürünlerinde büyük sanayi kuruluşları Biga’mızda faaliyete geçti. Sayın Başkan kamu kaynaklarından daha çok yararlanmanın yollarını, Biga Ticaret ve Sanayi Fuarı çalışmalarını, Biga’daki markalaşma çalışmalarını, ilimizin ulaşım sorunlarını, alt yapı sorunlarını çok güzel ifade etti. Organize Sanayi Bölgelerinde yaşadığımız sorunları çok iyi özetledi. Bizlerin de çok zaman ifade ettiğimiz bu sorunlara Sayın Başkan Şadan Bey de parmak bastı. Ben son yıllarda çok iyi bir gelişme trendi gösteren Biga’mızın Ticaret ve Sanayi Odasının değerli yönetimine hem bizlere teşrif ettikleri için hem de sorunlarımızı aynı platformda anlatma fırsatı bulduğumuz için çok teşekkür ediyorum.”
Ortak toplantı hakkında değerlendirmeler yapan son olarak Abdullah Deniz ve Kaya Üzen “Borsamız Meclisinin başlattığı ve gittikçe geleneksel hale gelen bu toplantıların devamını diliyoruz. Bu toplantıların ilimizde kurumsal işbirliği ve çalışma kültürünü geliştirdiğini düşünüyoruz. Sorunlarımızı masaya yatırdık. Bu faaliyetimiz hem tecrübelerimizi, hem enerjilerimizi, hem de sinerjimizi birleştirdiğimiz bir toplantı oldu. İlimizin sorunları için hangi adımların atılması gerektiğini değerlendirdik. Sektörlerimizin sorunlarını dinledik. Bizler Borsamıza teşrif eden Biga Ticaret ve Sanayi Odasının değerli mensuplarına ve Biga’lı dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Yaklaşan Ramazan ayının ülekmize ve İslam Dünyasına barış ve huzur getirmesini temenni ediyoruz” dediler.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...