“Çanakkale’nin Ulaşım Altyapısını Yeniden Ele Almamız Gerekiyor”

25 Mayıs 2014

Çanakkale Ticaret Borsası Meclis Başkanı Abdullah Deniz Çanakkale’nin ulaşım altyapısı, ulaşım yatırımları ve uzun vadeli planlaması için bir basın açıklaması yaptı. Ulaşımın bir ülkenin can damarı, hayati fonksiyonlarından biri olduğunu ifade eden Deniz; “Çanakkale’nin uzun dönemli, geniş kapsamlı bir ulaşım alt yapısı planlamasına ihtiyacı var. İlimizin gelişmesinin ve genişlemesinin önündeki en önemli engel ulaşım altyapısındaki eksiklik. Bu konuda ilimizdeki tüm meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, üniversitemiz, sanayi kuruluşlarımız, turizm kuruluşlarımız, tanıtım kuruluşlarımız hep birlikte ortak hareket edip, ilimize çok önemli yatırımları kazandırmamız gerekmektedir. Bunların başında da ulaşım yatırımları gelmektedir.” dedi.

Abdullah Deniz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Çanakkale’nin hem insan taşımacılığında hem de emtia ve eşya taşımacılığında alternatif çözümlerin geliştirilmesine ihtiyacı var. Uzun vadeli çözümlerin ve alt yapı yatırımlarının planlanmasına ihtiyacı var. Turizmde, hava taşımacılığında, sanayi yatırımlarında, deniz yatırımlarında, duble yollarda, adaların ulaşımında, limanlarda, gümrüklerde, demir yolu yatırımlarında çok geniş kapsamlı çözümler üretmemiz gerekiyor.
İlimizin 1/100.000’lik Çevre Düzeni planlamasının tartışıldığı şu günlerde bu düzenlemeler bizler için bir fırsat. Değerlendirmemiz gereken önemli bir açılım. Üstelik ilimizin ve ülkemizin 2015 yılına çok yoğun bir biçimde hazırlandığı ve çok büyük bir turist kitlesinin beklendiği bugünlerde özellikle insan taşımacılığı alanında çok büyük yatırımlara ve uzun vadeli çözümlere ihtiyacımız var.
Malumunuz hızlı tren Bandırma’ya kadar planlandı. Ankara, Eskişehir üzerinden Bandırma bağlantısı için işlemler başlatıldı. Kamulaştırma çalışmaları başladı. Bölgemizde lojistikte çok önemli bir kapasite var. Turizmde dünyanın gözbebeğiyiz. Tarımda ve sanayide çok önemli bir ihracat potansiyelimiz var. Ancak ulaşımda yeterli altyapımız olmadığı için ne turizmde destinasyon olabildik ne de ihracatta yeteri kadar katma değer üretemedik.
Diğer yandan ulaşımımız yetersiz olduğu için ilimizi ziyaret gelen turistler günü birlik turlarla Çanakkale’ye geliyorlar. Ya da Çanakkale’yi bir geçiş noktası olarak kullanıyorlar. Burada ulaşım yetersizliği olduğu için otobüsle gelip gene otobüsle dönmeyi tercih ediyorlar. Yine boğaz ulaşımında tıkanıklıkları aşmamız gerekiyor. Ve bütün bunlardan ayrı Çanakkale’ye yabancı ziyaretçi geleceği için havaalanımızda, Gökçeada’da ve birçok noktada gümrük kapıları açmamız gerekiyor.
Ayrıca ilimizin turizm ve tarımla ilgili planlamasında, yatırımlarına ulaşım eksikliği önemli bir engel. Çanakkale İstanbul, Bursa ve İzmir üçgeninin ağırlık merkezinde. Ama bu illerin geçiş noktası. Uğrak noktası. Şimdi ulaşımı yeniden planlayarak Çanakkale’yi yeniden geçilen değil, gezilen, görülen ve kalınan yer haline getirelim. Yine Çanakkale’yi planlamada ulaşımda ağırlıklı hale getirmenin, merkez haline getirmenin yollarını arayalım. Demiryolu bağlantısının Bandırma’dan Çanakkale Merkez’e bağlanması çok önemli. Aksi takdirde Çanakkale merkezde bulunan limanların, Organize Sanayi Bölgesi ve Sanayi Kuruluşlarının gelişimi olumsuz etkilenecektir. Avrupa’dan gelen uluslararası yol bağlantılarının Lâpseki Balıkesir üzerinden İzmir’e bağlanması Çanakkale’nin önemini ve etkinliğini azaltacaktır. Özellikle Truva, Assos, Şehitlikler, Adalarımız için kültür turizminin son yıllarda çok hareketlendiği de aşikâr. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 1/100.000’lik çevre düzeni planı 2040 yılına kadar ilimizin nüfus, yatırım, ulaşım, altyapı, kentsel planlama gibi ihtiyaçlarını göz önüne almaktadır. Bu açıdan baktığımızda Çanakkale merkezin hem büyükşehirlerle olan bağlantılarında daha dikkatli olmalıyız hem de uzun vadeli planlama yapmamız gerekmektedir.
Ben bu hususu Borsamızda yapılan 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planı toplantısında da Mekansal Planlama Genel Müdürü Sayın Yavuz Erdal Kayapınar’a da ifade ettim. Özellikle demiryolu taşımacılığında Bandırma, Biga, Lapseki ve Çanakkale bağlantısının önemi çok büyük. Bandırma Limanında çok önemli ihracat potansiyeli var. İlimizde Çan-Biga-Yenice’de çok büyük sanayi kuruluşları ve büyük bir ihracat potansiyeli var. Bu nedenle Çanakkale’nin Bandırma üzerinden hızlı trenle Eskişehir ve Ankara’ya bağlanması Çanakkale’ye çok büyük güç katacaktır.
İlimizde bulunan ilgili tüm kuruluşlara çağrıda bulunuyorum. En kısa sürede geniş kapsamlı bir çalışma yapıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza iletelim. İlimize çok büyük katkı sağlayacak olan bu ulaşım planlaması için bakanlıklarımıza istek ve taleplerimizi iletelim. İlimizin ulaşım altyapısı için geniş bir araştırma yaptıralım. Fırsatları değerlendirelim. Çünkü bu yatırım, hem ilimize, hem ilimizin geleceğine hem de ülkemizin tanıtımına çok büyük katkı yapacaktır”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir