ÇTSO Yönetimi Sel Mağduru Gökçeada’yı Ziyaret Etti
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) yönetimi, sel felaketi nedeniyle Gökçeada’ya yaptığı ziyarette Belediye Başkanı Ünal Çetin ile Kaymakam Muhittin Gürer’i makamında ziyaret etti. ÇTSO’nun Gökçeada ziyaretine, Başkan Yardımcıları Mert Mildon ve Sadık Aydoğan ile Yönetim Kurulu üyeleri Hikmet Sezen, Mustafa Kansu ve Genel Sekreter Sema Sandal katıldılar.
Gökçedalı üyelere aidat kolaylığı sağlanacak
Odanın Gökçeadalı üyeleri ile sorunlarını yerinde dinlemek üzere yemekli bir toplantıda bir araya gelen, selden zarar gören işyerlerini tek tek ziyaret eden ve sahiplerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan ÇTSO yöneticileri, mağdur olan Gökçeadalı üyelerin 2014 yılı aidat ödemelerinin affı ya da yeniden yapılandırılması ile ilgili Meclis’e sunmak üzere karar aldıklarını bildirdi.
ÇTSO heyetinin ziyaretleri, Gökçeada’nın yeni seçilen ve kısa bir süre sonra da sel felaketiyle karşı karşıya kalan Belediye Başkanı Ünal Çetin ile başladı. Selin yarattığı sıkıntıları ÇTSO yöneticilerine aktaran Belediye Başkanı Ünal Çetin, belediye olarak 2 milyon 788 bin liralık zarar tespiti yaptıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Gökçeada’ya şimdiye dek yeteri kadar altyapı yatırımı yapılmamasının sıkıntısını çekiyoruz. Belediyemiz ağır bir borç yükü altında, sel felaketi de mali dengemizi iyice bozacak. Bakanlar Kurulu kararıyla Afete Maruz Kalan Bölge Statüsü’ne girersek, borçlarımız silinebilir. Çanakkale Valiliği’nin İl Afet’ten yolladığı parayı da 500 ile 2 bin 500 lira arasında değişen miktarlarda mağdur olan vatandaşlara dağıtmaya başladık. Afetin hemen sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın araçların büyük faydası oldu. Ayrıca bu araçlardan biriyle, Ada’da 15 yıldır tıkalı olan bir kolektörümüzü açtık. Sevindirici olan bu…”
ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan ise, Başkan Çetin’e “geçmiş olsun” dileklerinde bulunarak, Oda’nın ziyaret programında Gökçeada’nın yer aldığını ancak selden sonra öne aldıklarını vurgulayarak, “ÇTSO ilk iş olarak selden zarar gören üyelerinin 2014 yılı aidatlarını erteleme kararı aldı. Sorunlarını dinlemek ve paylaşmak üzere üyelerimizi ziyaret edeceğiz. Ayrıca, Oda olarak hem üye bazında hem de Gökçeada için yapabileceğimiz ne varsa elimizden geldiğince yapmaya hazırız. ÇTSO yönetimi olarak, üyelerimizin durumunu ve adayla ilgili izlenimlerimizi vekillerimize ve ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Adanın son yıllardaki gelişen trendini izliyoruz. Bu nedenle Gökçeada gözbebeğimiz olmaya devam edecek” diye konuştu. ÇTSO Başkanı Bülend Engin’in selamlarını ileterek, Engin’in çok önemli bir toplantısından dolayı ziyarete katılamadığını bildirdi.
ÇTSO Başkan Yardımcısı Mert Mildon da, “geçmiş olsun” dileklerini ileterek, “Sel felaketi nedeniyle ÇTSO olarak Gökçeada’ya elimiz boş gelmedik. Mağdur olan üyelerimizin, müracaat etmeleri halinde 2014 aidat ödemelerinin affı ya da yeniden yapılandırılması için karar aldık” dedi.
Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin ise, ziyaret nedeniyle ÇTSO yöneticilerine teşekkür ederek, “Her türlü yardıma açığız, bir toplu iğneye bile ihtiyacımız var” diye konuştu.
GÖKÇEADALI ÜYELERLE TOPLANTI
Belediye ziyaretinin ardından üyelerle yemekli toplantıya geçildi. Gökçeadalı yaklaşık 40 ÇTSO üyesinin katıldığı toplantıda konuşan Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, sel felaketinin yaralarının sarılmasına Oda olarak katkıda bulunmak amacıyla, Yönetim Kurulu’nun mağdur olan üyelere yönelik 2014 yılı aidat ödemeleriyle ilgili kararını da açıkladı. ÇTSO Başkanı Bülend Engin’in çok önemli bir toplantısı nedeniyle ziyarete katılamadığını söyleyen ve “geçmiş olsun” dileklerini ileten Aydoğan, katılımlarından dolayı Gökçeadalı üyelere teşekkür etti.
Toplantıda söz alan üyeler, Gökçeada için çok önemli olan turizm konusunda, ÇTSO’dan tanıtım konusunda destek ve özellikle Kaleköy’ün tanıtımı için yardım istediler. Üyeler, ÇTSO’ya desteklerinden dolayı teşekkür ederken, bir üye, “Gökçeada için önem arzeden biyolojik arıtma tesisi konusunda ÇTSO bir destek ve dayanışma kampanyası düzenleyebilir mi?” şeklinde bir öneri sundu.
ÇTSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan da bu konunun araştırılması gerektiğini belirterek, “Biz ÇTSO olarak bu konuyu inceleyeceğiz. Malumunuz bütçeniz sizin paralarınızla oluşmaktadır. Bu nedenle ÇTSO’nun yetkileri ve imkanları dahilinde yapabileceğimiz her şeye açığız” dedi.
Üyelerle toplantıda, Gökçeada’nın tanıtımı ve adaya daha fazla turist çekmek amacıyla, ÇTSO Çanakkale Evi’nde üyelerin ve turistik tesislerin ürün ve hizmetlerini tanıtacağı “Gökçeada Haftası” düzenlenmesi ve Gökçeada fotoğraflarından oluşan bir sergi açılması konusunda fikir birliğine varıldı.
KAYMAKAM GÜRER’İ ZİYARET
ÇTSO heyeti daha sonra Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürer’i makamında ziyaret etti. Burada bir konuşma yapan Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan şunları söyledi:
“Sel felaketinden dolayı geçmiş olsun diyoruz. Gökçeada, ÇTSO’nun ilçe ziyaretleri programı dahilindeydi ancak sel felaketinden dolayı öne aldık. Toplam 6-7 milyon lira civarında zarar olduğunu duyduk. Gelemeyen arkadaşlarımızın “geçmiş olsun” dileklerini de iletiyoruz.”
Gökçeada Kaymakamı Muhittin Gürer ise, en sevindirici olayın can kaybının olmaması olduğunu, hasarın ağırlıklı olarak çarşının merkezinde, işyerlerinin bulunduğu bölgede olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu afetin yüzde 50’si doğal ise, yüzde 50’sini biz yapmışız. Sel felaketi “geliyorum” demiş, biz duymazlıktan gelmişiz. Mesela, havaalanı yaparken suyun yönünü 90 derece değiştirmişler. Kuşkusuz güçlü bir afet, son 40 yılın en güçlü yağışı ama arabaları kapıp götürecek kadar değil. Gece saat 02.30’da olması da çok iyi olmuş, insanların, öğrencilerin sokakta, arabaların yollarda olduğu saatlerde olmamış”
Kaymakamı Muhittin Gürer, afet sonrasında yapılanlarla ilgili olarak da şu bilgileri aktardı:
“Acilen selden etkilenenlerin listesini çıkardık. Devlet, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü aracılığıyla acilen 250 bin liralık bir kaynak aktardı. Temizlik ve masraflarının karşılanması için 138 ev ve işyeri sahibine paylaştırdık. Kızılay afetzedeler için çadır ve aş ocağı kurdu, battaniye dağıttı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden gelen 13 araç önemli çalışmalar yaptı. Umuyoruz, uzun yıllardan beri arka plana atılmış Gökçeada, belki de bu vesile ile yeniden hatırlanır, hak ettiği yere gelir.”
ÇTSO yöneticileri, ziyaretlerin ardından özellikle çarşı bölgesindeki işyerlerini tek tek ziyaret ederek, sele maruz kalmış işyerlerini ziyaret etti. İşyeri sahiplerine geçmiş olsun dileklerinde bulunan ÇTSO yöneticileri, işyerlerinde incelemeler de yaparak zararın boyutları ile ilgili ayrıntılı bilgi aldı.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...