Çanakkale Belediyesi İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi Hizmete Girdi

20 Mart 2014

Çanakkale Belediyesi’nin en büyük çevre yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi 19 Mart Çarşamba günü düzenlenen açılış töreni ile birlikte hizmete girdi.

Işıklar Köyü Kırkuyusu Mevkiinde 40 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Tesisin açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İlçe Belediye Başkanları, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü Yetkilileri ve yüklenici firma yetkilileri başta olmak üzere çok sayıda kentli katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi’nin ikinci önemli çevre yatırımının da faaliyete geçtiğini belirtti. Bunun öncesinde eski vahşi çöp depolama alanının rehabilitesinin sağlandığını kaydeden Başkan Gökhan, bununla birlikte Musaköy mevkiinde Düzenli Katı Atık Deponi Alanının kurularak, kentin katı atık sorununun çözüldüğünü ifade etti.

1999 yılından beri ise Atıksu Arıtma Tesisi için mücadele verildiğini belirten Başkan Gökhan, ilk olarak yer tespiti konusuyla mücadele edildiğini, sağlıklı olmayan zeminin iyileştirilmesi ile çalışmalara başlandığını söyledi. 2010 yılında projenin İller Bankası’nca onaylandığını ve Şubat 2011 tarihinde de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygunluk belgesi verildiğini aktaran Başkan Gökhan, yapım aşamasında da İller Bankası’na başvurulduğunu ve 25 milyon TL’lik talebin 2012 Mart ayında onaylandığını kaydetti.

Konuşmasında tesise ilişkin bilgiler de veren Başkan Gökhan, “İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde biyolojik bir arıtma yapıyoruz. En son çıkış suyunun ultraviyole ile mikroplardan tamamen arınmış olması son derece önemlidir. Bu yeni bir teknik. Bu tekniğin ender olarak uygulandığı yerlerden bir tanesi Çanakkale. Burada suyun çıktısının sulamada da kullanılabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bu su aynı zamanda içindeki diğer katkılarıyla gübre vazifesi de görüyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Gökhan, İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi müteahhiti Özben İnşaat Yetkilisi Ertaç Özcan ile İller Bankası Proje ve Mekansal Planlama Müdürü Mehmet Ercihan Subaşıoğlu’na teşekkür ödülü takdim etti.

Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılış töreninde aynı zamanda Çevre Mühendisi İrem Erol ve tesis müteahhiti Ertaç Özcan da tesise ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Ardından katılımcılar ile birlikte tesisin açılışını yapmak üzere butona basılması ile tesis faaliyetine başlamış oldu.

TESİSE İLİŞKİN TEKNİK BİLGİLER
Çanakkale Belediyesi’nden İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili verilen teknik bilgiler şöyle:

Tesis, 21750 m3/gün kapasiteli Aktif Çamur Sistemi ile çalışan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisidir. Proje 2043 yılı 210.000 nüfusa uygun dizayn edilmiş olup, 1. etap çalışmalarında 2028 yılı 145. 000 eşdeğer nüfusa hizmet verecektir.
27 Milyon yatırım bedeli ile gerçekleştirilen proje kapsamında; şu anda bulunan tesise ek olarak, şehrin farklı noktalarında bulunan 3 ana terfi merkezi ve toplamda 16.500 metre toplayıcı, terfi ve deşarj hatlarından oluşan şebeke yapımı gerçekleştirilmiştir.
İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi; Fiziksel Arıtma, İleri Biyolojik Arıtma ve Çamur Susuzlaştırma ünitelerini kapsamaktadır. Tesis yapımında, yeni teknolojili, kaliteli ekipmanlar kullanılmıştır. İşletim performansı ve enerji sarfiyatı ile ülkemizdeki sayılı atıksu arıtma tesisleri arasındadır. Tesisi farklı kılan diğer bir özelliği, arıtılmış suyun Ultraviyole Dezenfeksiyon ünitesinden geçirilmesidir. Bu ünite ile olası bakteri kaçakları engellenecek, arıtılmış atık suyun tarımda kullanımının önü açılacaktır. Bir dizi çalışma sonucunda ve ilerleyen zamanlarda arıtılmış atık suyun tarımda kullanılması söz konusu olabilecektir.

ATIKSU ARITMA TESİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?
Atıksu Arıtma Tesisi’nde amaç atık suyun bünyesinden karbon, fosfor ve azotun giderilmesidir. Bu kapsamda tesise ulaşan atıksu öncelikle kaba ve ince ızgaralardan geçerek bünyesindeki büyük ebatlı kirletici maddelerden kurtulur, ardından havalandırmalı kum ve yağ tutucu ünitesinde kum ve yağ uzaklaştırılır. Büyük ebatlı kirletici maddelerden, kumdan ve yağdan kurtulmuş olan atıksu, bio-fosfor havuzuna alınır. Burası, Fosfor gideriminin ilk aşamasıdır.
Bu aşamadan sonra havalandırma havuzuna alınan atıksuya uygun miktarda hava verilir. Böylelikle bakterilere Karbon, Azot ve Fosfor giderimini yapacakları ortam yaratılmış olur. Arıtım bakteriler aracılığı ile gerçekleştirilir.
Bu havuzlardan ayrılan atıksu, son çöktürme tanklarına ulaşır. Burada bakterilerin yani çamurun çökelmesi sağlanır. Oluşan çamur, çamur ünitelerine gönderilir. Çamur, stabilize hale getirilir ve dekantörlerden geçirilerek içerdiği katı miktarı arttırılır. Sistemden uzaklaştırılır.
Son çöktürmeden alınan arıtılmış atıksu ise, son olarak UV dezenfeksiyon ünitesinden geçirilir. Hedef, buradan alınan arıtılmış atıksu değerlerini, deşarj standartlarına uygun biçimde görmektir. Ayrıca, hem çevre kanunu ve yönetmeliklerine uygun bir arıtma yapmak, hem de doğaya olan sorumluluğu yerine getirmektir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir