ÇTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Tanrıkulu 17. Avrasya Ekonomi Zirvesine Katıldı

12 Şubat 2014

Marmara Grubu Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Vakfı tarafından 5-6 Şubat 2014 tarihlerinde düzenlenen 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi WOW Otel İstanbul’da gerçekleştirildi.

Dünyanın birçok ülkesinden Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, Bakanlar, Milletvekilleri, iş, bilim ve akademi dünyası ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı zirve’ye Çanakkale Ticaret Borsası’nı temsilen Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu katıldı.

17 yıldır aralıksız devam eden ve 52 ülkenin katıldığı zirvede,”Yerelden Küresele İpek Yolu’nda Ekonominin ve Enerjinin Geleceği”, “İnsan Ticareti”, “Yerelden Küresele Diyalogun Barıştaki Önemi”, “Tasarım ve Teknoloji: Disiplinler arası Yaklaşım”, “Bilişimle Kalkınma”, “Sürdürülebilir Kalkınma ve Yerel Yönetimlerde Değişim” konuları ele alındı.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu 17.Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde Başkanlık Divanı’nı Dünya Odalar Birliği Onursal Başkanı Rona Yırcalı, Azerbaycan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Ali Abbasov, Yunanistan Dışişleri E. Bakanı ve Milletvekili Dora Bakoyannis, İtalya E. Başbakanı ve Senatör Lamberto Dini ve Afganistan Ekonomi Bakanı Abdulhadi Arghandiwal’dan oluştuğunu belirtti.

Tanrıkulu Zirvenin açılış konuşmasını Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’in yaptığını ve dünyanın 2013’te yüzde 2.9 büyürken, Avrupa ülkelerinin 0.4 küçüldüğünü belirterek, bölgenin bu yıl toparlanıp yüzde 1 büyüme hızını yakalamasının beklendiğine vurgu yaptığını dile getirdi.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu zirvede diğer konuşulanlarla ilgili şunları belirtti;
Marmara Grubu Vakfı Başkanının konuşmasının ardından, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi 193 ülkeye ihracat yapıldığını ve en büyük imalatçı ve ihracatçı ülkelerden biri olduğumuzu, toplantılarla markalarımızı ön plana çıkarttığımızı dile getirdi.

MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ali Rıza Arslan ise Avrasya işadamlarının birlikteliği ve dünya ekonomisine değer katmaktan dolayı memnuniyet duyduklar hakkında bilgi verdi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise “Güneş yeniden doğudan yükseliyor” ve tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak projelerin ard arda hayata geçirildiğini de memnuniyetle izlemekteyiz. Dünya siyaseti, dünya ekonomisi ve küresel ilişkiler adeta Avrasya’nın uyanışına şahitlik ediyor. Türkiye, bu dinamizmin, böyle bir gücün kalbinde merkezinde yer alıyor. Biz İstanbul’u sadece bu ülkenin değil, tüm Avrasya’nın parlayan bir yıldızı olarak görüyoruz” dedi.

Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda’nın Bosna Hersek’in potansiyelleri ve ekonomisi hakkında bilgi verirken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu İstanbul hakkında detaylı sunum gerçekleştirdi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer bilişim sektörünün artık bir yaşam tarzı olduğunu ve Türkiye’nin ithal ettiği cep telefonlarına yapılan ödemenin arttığını belirtti.

Azerbaycan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Prof. Dr. Ali Abbasov ise Azerbaycan, İpekyolu ve bilişim sektörü hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’de son gelişmeler ışığında siyasi istikrar konusu hakkında katılımcıları aydınlattı. 17 Aralık sonrasında ortaya çıkan problemleri daha çok reformla aşacağını, Türkiye daha da çok şeffaflaşacağını ve demokratik standartlarının güçleneceğini belirtti. Bakan Şimşek, son gelişmeleri “siyasi kriz” olarak değil, daha çok reform olarak nitelendirdi.
Ayrıca Bakan, Mehmet Şimşek, kısa vadede büyümeyi yukarı çekecek faktörlerin dış talep olduğunu ifade ederek, aşağı yönlü risklerin, siyasi tedirginlik ve para politikasında sıkılaşma büyümeyi aşağı çekecek faktörler olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, para politikasında sıkılaştırmanın söz konusu olduğunu, Merkez Bankası’nın faizi ciddi şekilde artırdığını hatırlatarak, “Bunun büyümeye yansıması olabilir. Ama piyasada faizler zaten artmıştı. Türkiye’de cari açık oldukça yüksek ve mutlaka aşağı çekilmesi lazım. Son yıllarda cari açık Türkiye’de yüksek bir patikaya oturdu” diye konuştu.

Ayrıca Şimşek, ilginç şekilde Türk vatandaşlarının ve şirketlerin döviz talebi arttı. Bu biraz siyasi belirsizlikle ilgili. Mart itibariyle bu belirsizlikler kalkacak, siyasi istikrar devam edecek. Biz bu şokun kalıcı olmayacağı, hızlı bir şekilde toparlanmanın mümkün olduğu kanısındayız” dedi.

Tanrıkulu; Maliye Bakanı’nın ardından Zirve’de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da konuşma yaptığını, konuşmasında İnsan Ticareti’ni önleme noktasında dünyanın yerel ve küresel eylem planlarıyla sorunlara çözüm aradığını belirtti. Müezzinoğlu, dünya üzerinde 6.5 milyar insanın sosyal adaletin olmadığı bir zeminde, yaşam kriterleri açısından son derece orantısız koşullarda yaşadığını dile getirdi.

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Zakir Tanrıkulu son olarak, Marmara Grubu Vakfı, Sırbistan Sürdürülebilir Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Merkezi ve Macar Girişim Vakfı ile iki partnerlik anlaşması imzaladığını, imza töreninin ardından Marmara Grubu Vakfı üyeleri, İsmail Hakkı Demirci, Mustafa Karagül, İbrahim Arıkan, Ertuğrul Kumcuoğlu ve Ahmet Doğan Arıkan’a Onur Madalyası takdim edilmesinin ardından zirvenin sona erdiğini belirtti.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir