Kent Konseyi Engelli Meclisi Genel Kurulu Yapıldı
Çanakkale Kent Konseyi Engelli Meclisi Genel Kurulu Kent Konseyi toplantı salonunda yapıldı. Engelli Meclis Başkanı İrfan Güz konuşmasında eğitimin önemine dikkat çekti. Genel kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Engelli Meclis Başkanı İrfan Güz, görev süresi içerisinde yaptıkları çalışmaları aktardı.
Engelli Çalıştayı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından taleplerini dile getiren Başkan Güz eğitimin önemine dikkat çekti. Engelli Çalıştayı ile ilgili bilgiler veren Başkan Güz; “Karşılaşılan sorunların genel olarak her ilde aynı olduğu, bu konularda yapılan projeler ve etkinliklerin de büyük çapta benzerlikler gösterdiği görüldü. Engelli nüfusu ortalaması %12. Bu nüfusun dışında kalan büyük bir alan var. Bu alan üzerine eğilmemiz gerekiyor. Bu alanda da en önemli eksiklik Eğitim ve farkındalık. Eğitimde ilkokul ve orta öğretim düzeyinde şu anda bir müfredat yok. O yüzden bu alandaki açığı kentimizde hızlı bir şekilde kapatmamız gerekiyor. İlkokul ve orta öğretim döneminde engel nedir ne değildir bilinirse toplum kendiliğinden bu durumun olağan bir durum olduğunu, herkesin başına gelebileceğini, bu durumda olan kişilerden köşe bucak kaçılmaması gerektiğini, onların da bir birey olduğu gerçeğini, farklı birtakım ihtiyaçlarının olduğunu, yaşamın her alanında yerlerini almaları gerektiğini bilir ve böylelikle ileride toplumumuzda ayrımcılık çok azalır.” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından taleplerini sıralayan Başkan Güz şunları söyledi; “2000 yılından önce mevcut engelliler kanununa istinaden hastanelerden verilen özürlü raporlarına göre (en az %40) kamu kurum ve kuruluşlarına engelli memur ve işçi olarak giren engellilerin bu raporlarının erken emeklilikte de geçerli sayılmanı talep ediyoruz. Çünkü birçok engelli memur ve işçi, o zamanlar maliyeden ayriyeten vergi indirimi raporu almamış, yeni kanuna göre de vergi indirimi için müracaat ları sonucunda eski raporlarındaki engel oranları % 40 ın altına inenler erken emeklilik hakkından mahrum kalıyor. TOKİ’nin yaptığı toplu konutlarda, planlama evresinde başka hiçbir konutu bulunmayan engellilerden istekli olanlarla görüşülerek, anlaşarak, onların istediği katlarda tahsis edilmesi planlanan dairenin iç dizaynının da o engellinin engel durumuna göre yapılmasını talep ediyoruz. (Engelli tuvalet ve banyo, kapı genişlikleri düzenlemeleri) Ayrıca TOKİ’nin yapacağı konutlara talip olup, anlaşma sağlanan engellilerden evi olmayanlara, malul ve gazilere tanınan faizsiz kredi olanaklarının aynı şekilde verilmesini talep ediyoruz. Ayrıca Maliye Bakanlığımız ile görüşülerek yürüme zorluğu çeken engellilerin araçları için aldıkları yakıtın ÖTV.den muaf tutulmasını, ya da belirlenecek bir kotaya kadar muaf tutulmasını talep ediyoruz. Engelli araçları için otoyol ve köprü geçişlerinde indirim, gemi ve feribot seferleri için de indirim ve sıra önceliği yapılmasını talep ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinde oluşturulan Erişilebilirlik Komisyonların, erişilebilirlikle ilgili olarak engellilerden alacakları şikayet taleplerini beklemeden, bir planlama dahilinde ivedilikle denetim çalışmalarına başlamalarını ve sonuca ulaştırmalarını talep ediyoruz. Ağır derecedeki zihinsel engelliler için RAM’a bağlı iş uygulama okullarında yaş sınırının kalkmasını veya daha yüksek bir yaşa çıkarılmasını talep ediyoruz. (Şu anki yaş sınırı 23).. Hastane raporu ile belgelendirmek koşuluyla; engellilerin kullanmak zorunda oldukları protez, ortez, ortopedik ayakkabı ve tekerlekli sandalyelerin tamamen ücretsiz olmasını, ayrıca akülü sandalyelerin ücretsiz, bu mümkün olmadığı takdirde de indirimli olarak teminine olanak sağlanmasını talep ediyoruz.”
Yapılan konuşmanın ardından görev süresi biten Yürütme Kurulu üyeliği için seçimlere geçildi. Seçim sonucunda Engelli Meclisinin 2 yıl görev yapacak yeni yürütme kurulu şu isimlerden oluştu: İrfan Güz, Alaaddin Aydın, Reyhan Çınar, Remzi Bolaman, Özen Topçugürler, Akif Telli, Mehmet Ordu.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...