Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz: “Bir Kazanç Varsa Romanlar Kazanıyor!”
Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, Fevzipaşa Mahalle Meclis Başkanı Mustafa Kırıkkulak, Mahalle Meclis Genel Sekreteri Zühre Süreyya Özlenir, Gençlik çalışma gurubu başkanı Hasan Çelikkol Fevzipaşa Mahallesi Sosyal Yaşam Merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi.
Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Ramazan Işıldak tarafından dile getirilen iddialara yanıt veren Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, Kent Konseyi ve mahalle meclisinin Fevzipaşa Mahallesi için yaptığı çalışmaları dile getirdi. Başkan Yavuz şunları söyledi:
Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Ramazan Işıldak basın açıklamasında sürekli Kent Konseyi diyip Fevzipaşa Mahalle Meclisinin yaptığı çalışmalarla ilgili iddiaları(!) dile getirmiş. Fevzipaşa Mahalle Meclisi mahalle halkının kendisidir. Mahalleli, kendi mahallesi için ve kendisi için bir şeyler yapıyor. Yaptıkları, Mahalle Meclisinin kararları doğrultusundadır. Sokakların mahalleli gençler tarafından temizlenmesinin hangi rantı sağladığını bilmiyoruz, ama mahalleli kendi yaşadığı yere sahip çıkıyor ve ailelerine ve mahallede yaşayan herkese örnek olarak “sokaklar, meydanlar bizim, temiz tutalım” demek istiyor. Üstelik bu işi yaparken belediyeyle birlikte yapıyorlar. Yoksa muhtar sokakları temizlerken ya da temizlettirirken elinden süpürgeyi almıyorlar. Fevzipaşa Mahalle Meclisi çocukları kullanmıyor. Rahatsızlık duymasına gerek yok muhtarın. Çocuklar, mahalle meclisini kullanıyorlar, bunda da hiçbir sorun yok; zaten mahalle meclisleri mahalleli bu meclisleri kullansın diye var.Kent Konseyleri ve mahalle meclisleri halkın herşeye karışması için kanunla kurulmuştur. Muhtarın Kent Konseyini tanımıyoruz demesinin hiçbir manası yok. Halkın bilmesi ve halkın kullanması yeterlidir.
1,5 yıl önce kurulan Fevzipaşa Mahalle Meclisi neler yapmıştır?
Halk Eğitim Müdürlüğüyle biçki dikiş kursları düzenlemiştir. Geçen sene bu kurslara 20 den fazla mahalle kadını katılmış ve 12 kadın başarıyla tamamlamıştır. Bu sene de biçki dikiş kurslarımız Halk Eğitim Müdürlüğüyle düzenli olarak devam etmekte 12 kadın kursa katılmaktadır. Kadınlarımız geçen yıl diktikleri kıyafetlerle mahalle meclisimizin salonunda sergi açmış Mehmet Akif Kültür Merkezi’nde de defile yapmıştır.Yine Halk Eğitim Müdürlüğüyle birlikte okur yazar kurslarını geçen senede yaptık, bu senede yapmaya devam ediyoruz. Çocuklar ve gençlerle, tiyatro, dans, sinema ve sportif etkinlikler ve çalışmalar yaptık ve yapıyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin yaptığı, içinde tiyatrosundan, dansına, şarkısından folkloruna, müziğine kadar herşeyini kendilerinin yaptığı bir gösteriyi Mehmet Akif Kültür Merkezinde yaptık. 10 çocuğumuz Gençlik Spor Müdürlüğüyle birlikte yaptığımız Jimnastik kursuna devam ediyor 2 senedir. Çocuklarımız için müzik ve nota kursları yaptık ve yapıyoruz. Bugün bu kurslardan geçen 2 mahalle çocuğumuz, Güzel Sanatlar Lisesinde müzik okuyorlar.Hergün gençlerimiz ve çocuklarımız Mahalle Meclisimizin Sosyal Yaşam Evi’nde biraraya geliyorlar ve sinemadan, tiyatroya, müzik, dans çalışmaları yapıyorlar. Mahallemiz için ne yaparız diye konuşuyorlar. Kadınlarımız haftada 2 gün Aerobik kursuna geliyorlar. Bunu da Gençlik Spor müdürlüğüyle birlikte yapıyoruz. Geçen yaz, 20 çocuğumuzu yaz boyunca Belediye Yüzme Havuzu’nda haftada 2 gün yüzmeye götürdük. Çocuklar, hem yüzme dersi aldılar, hem de yaz tatili yaptılar.Çocuklarımızı çocuk tiyatrolarına ve çocuk sinemalarına götürdük.Geçen yaz Müftülükle birlikte mahallemiz kadınlarına 2 ay süren Kuran okuma kursu yaptık.Şimdi de gençlerimiz, mahallemizdeki çöp sorununa dikkat çekmek için “çöp toplama” çalışması yaptılar. Yapmaya da devam edecekler. Belediyenin mahallemizdeki çöpleri toplama konusunda ihmalleri vardır. Bizim de mahallemizi temiz tutmak konusunda ihmallerimiz var. Buna dikkat çekmek için, mahalle sakinlerimizin sokaklara, yollara gelişigüzel çöp atmalarını, ellerine ne geçerse sokağa atmayıp, daha dikkatli davranmaları için çöp toplama işini yaptı gençlerimiz. Şimdi de mahallemizde ne kadar çöp kovası var. Ne kadar lazım, çöple ilgili başka ne sorunlar var onların çalışmalarını yapıyorlar. “Sokağa çöp atmayalım, sokaklar evimizdir” kampanyasına başlıyorlar. Bütün bu çalışmalar için Fevzipaşa Mahalle Meclisi’ne Kent Konseyi imkan sağlıyor. Belediyemiz de bu çalışmalarda ne talep edersek yerine getiriyor.Antalya Altın Portakal
Bu yaz, mahalle çocukları 2 ay süren “Çocuk Gözüyle Fevzipaşa Mahallesi” isimli bir film çalışması yaptı. Çocukların kendilerinin çektiği, kendilerinin oynadığı bir film çalışmasıydı bu. Çalışmalarında onlara Stüdyo Sanat isimli bir sanat kuruluşu teknik yönden eşlik etti. Bu çalışmayı Antalya Film Festivali’nde göstermek üzere Festival yetkilileriyle konuştuk, programa aldılar ve 13 kişiyle festivale katılma talebimizi de kabul ettiler. Buradaki amaç; çocukların yaptığı filmle seyirci karşısına çıkmaları, yaptıkları işi, nasıl yaptıklarını anlatmaları ve Festival sırasında oraya gelen diğer sinema sanatçılarıyla tanışmalarıydı. Başarılarını başkalarıyla paylaşmaları, çocukların kendilerini göstermesiydi. Bu işe merak duyan ilgisini sürdürmek isteyen çocuklarımızın bu yönde gelişmelerine destek sağlamaktı. Ancak, ne yazık ki, çocukların çektikleri filmlerin kurgulanması festival tarihine yetişemediğinden o festivale gidilemedi. Festivale katılmak için hazırlanan çocuklar bu duruma çok üzüldüler. Kent Konseyimizin katkılarıyla Fevzipaşa Mahalle Meclisimizin sorumluluğunda bu çocuklarımızı İstanbul’a geziye götürdük.Konuyla ilgili Muhtar* ın iddia olarak naklettiği bu projeden kimler rant sağladı sorusunun yanıtı şöyledir: Bir kere Antalya Altın Portakal Film Festivaline gidilememiştir. Bu yanlış bir bilgi. İkincisi 30 çocuğun ailelerine 5 bin lira ödeme gibi bir vaat hiç olmamıştır. Bu kocaman bir yalandır. Üçüncüsü de çocukların ailelerine de 50 şer lira ödeme de olmadı. Bu da kuyruklu bir yalandır. Bu yalan iddialara alet olmasından dolayı Muhtar Işıldak’ı sadece kınıyorum. Çünkü Kent Konseyi ve Fevzipaşa Mahalle Meclisi kendisine bir adım mesafede.Muhtarımız bu işleri karıştırıyor biraz. Bizim rantlamantla işimiz yok. Bizim işimiz mahalle insanımızın daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri için uğraşmaktır. Bizim tek bir işimiz var: Çocukların ve gençlerin bir taraftan yeteneklerini ve iş yapma kapasitelerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yaparak suç ve suç ortamlarından uzak tutmak, bir yandan da mahalle halkımızın eviyle sokağıyla, işiyle daha iyi imkanlara kavuşmasına yardımcı olmaktır.Anketler ne amaçla yapıldı?
Kent Konseyi 1,5 yıl önce Mahallenin mevcut durumunu tespit etti. Bu çalışmayı yaparken de anketler de yapıldı ve yapılan çalışma bir kitap haline getirildi. Bu kitap başta muhtar olmak üzere kentimizde ilgili kurumlara, kütüphanelere, üniversiteye, valiliklere dağıtıldı. Bu çalışmayla mahallenin şu anda içinde bulunduğu sosyal, kültürel, ekonomik durumun yanısıra fiziki durumu da; yani hangi konutlarda oturdukları, altyapı ve üst yapılarının nasıl olduğu belirlendi. Ve bu çalışma, mahalle insanlarıyla onların öncülüğünde, muhtarın da içinde olduğu çalışma grubuyla romanların evlerine girerek, ne yapılmak istendiği anlatıldı. (İlgilenenlere “Bir Mahalleyi Anlamak” isimli kitabımızı iletebiliriz.) Muhtar bu çalışmanın nasıl ve ne için yapıldığını unutmuş galiba. Ayrıca; “Kent Konseyi Fevzipaşa Mahallesi üzerinden kaç proje hazırlamıştır, bu projelerden kimler kazanç ve rant sağlamıştır” diye soruyor Muhtar. Cevap basit: Hiçbir proje yapmamıştır Kent Konseyi ve O’nun anladığı anlamda bir kazanç ve rantta sağlamamıştır. Ancak O’nun anlayamadığı bir kazanç olmuştur mahalle için. O da; şimdi içinde mahallenin kadınları, gençleri ve çocuklarının her türlü etkinlik için kullandığı, Belediyemizin yaptığı ve Kent Konseyi’ne Fevzipaşa Sosyal Yaşam Evi olarak kullanılmak üzere devrettiği bir mekandır. Bunlardan “neden mahalle muhtarının. Roman Federasyonunun ve mahalle halkının haberi olmamıştır” diye soruyor muhtar. Bunlardan mahallelinin haberi var da. Muhtarın ve Roman Federasyonun neden haberi olmadığını kendileri yanıtlamalı.
“Kent Konseyini Tanıyoruz”
Mahalle muhtarı Ramazan Işıldak’ın kimse mahalle gençlerini temsil edemez sözlerine yanıt veren Mahalle Meclis Başkanı Mustafa Kırıkkulak “Mahalle meclisi ve roman kültür derneği başkanı olarak hak sahibi olduğumu düşünüyorum.Çıkar ve rant gözetmeden mahallemdeki çocukların ve gençlerin kötü alışkanlıklardan uzaklaşmasını ve mevki edinmelerini istiyorum. Muhtarımız bunu böyle bilsin.Kimse gençler üzerinden rant sağlamıyor. O da bizimle gelsin gençlere destek olsun” dedi.
Mahalle de gerçekleştirilen temizlik çalışması ile ilgili açıklamalarda bulunan Fevzipaşa Mahalle Meclisi Genel Sekreteri Zühre Süreyya Özlenir, “Mahalle de yapılan temizlik çalışmasına katılan gençlik çalışma gurubu tamamen gönüllü olarak bu çalışmayı yaptı. Çanakkale belediyesi de bize gerekli desteği verdi. Temizlik çalışması dört saat sürdü. Belediyeye teşekkür ediyoruz. Biz gençlerimizi bir yerlere getirebilmek istiyoruz. Suç oranını azaltmak istiyoruz. Gençlerde bu ışık var. Aldığımız tepkilerden başardığımız belli. Biz Kent Konseyini tanıyoruz” dedi.
Gençlik çalışma gurubu başkanı Hasan Çelikkol da temizlik çalışmasına gençlerin gönüllü olarak katıldığını belirterek “Çalışmalarımız 15 günde bir devam edecek” dedi. Film ekibinde yer alan çocuklar da para konusunun hiç gündeme gelmediğini ve böyle bir olay yaşanmadığını ifade ettiler.
Fevzipaşa Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Aslı Kırıkkulak, Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinliklerden çok memnun olduklarını ifade ederek şunları söyledi; “Belediye ve Kent Konseyine teşekkür ediyoruz. Kadınlarımıza yönelik birçok kurs düzenlendi. Bu kurslarla kadınlarımızı meslek sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Mahallemiz için çalışmaya devam edeceğiz”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...