“ÇOMÜDAM’da Deneysel Çalışmaların Kalitesi Arttı”
Deneysel araştırmaların yapıldığı laboratuvarlar tıbbi gelişmeler için hayati öneme sahip yerlerdir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deneysel Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde de (ÇOMÜDAM) her geçen gün yeni cihaz ve ekipmanların kullanıma girmesiyle, akademisyenler modern ortamda deneysel çalışmalarını gerçekleştirme fırsatı yakalıyorlar.
İnhalasyon anestezisi sisteminin devreye girmesinin hayvan refahı ve elde edilen bilimsel değerler açısından daha iyi sonuçlar verdiğini söyleyen ÇOMÜDAM Müdürü Prof. Dr. Metehan Uzun, “Özellikle cerrahi branşlarla ilgili hayvanlara belirli müdahaleler yaparken anestezi imkanlarının iyi olması gerekiyor. Daha önce katı anestezikleri kullanıyorduk. Şimdi ise Fizyoloji AD ve Anestezi ve Reanimasyon AD ile ortaklığında gerçekleştirdiğimiz projeler sonucunda bir takım malzeme ve cihazlar temin ederek inhalasyon anestezisi sistemini kurduk. Bu sistem hayvanların daha çabuk iyileşmeleri açısından çok daha sağlıklı bir sistem” dedi.
İnhalasyon anestezisi sistemi hakkında bilgiler veren Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Toman, bu sistemin cihazdan gelen oksijen ve anestezik gazın insanlara uygulanan genel anestezideki gibi hayvanlara da uygulanabilmesine imkan tanıdığını belirterek gazın kapatılıp oksijen verilmesi ile diğer anestezilerden daha erken bir uyanma sağlandığını ifade etti.
İnhalasyon anestezisi sisteminin bir diğer avantajının da deney hayvanlarında yapılan deneysel çalışmaların parametrelerini diğerlerine oranla daha az değiştirdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Toman, diğer katı anesteziklerde verilen dozun geri alınamadığını fakat bu sistemle birlikte anesteziyi derinleştirip yüzeyselleştirmenin kendi kontrollerinde olduğunu belirtti.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mesut Erbaş ise bu anestezinin hayvan ve insanlarda daha hızlı derlenme sağladığını, hayvanın hiç zarar görmeden çok kısa bir süre içerisinde uyandığını, katı anesteziklere oranla çok daha kısa sürede yem ve su alabildiğini bunun da kendilerine ideal bir çalışma imkanı sunduğunu dile getirdi.
Görüşlerini aldığımız esnada hem hayvanlar hem de ilerleyen çalışmalarda insanlar için ideal bir hava yolu aracı bulabilmeyi hedefleyen bir çalışma gerçekleştirdiklerini dile getiren Yrd. Doç. Dr. Erbaş, “laboratuvardaki bu ortam, anestezi kullanarak cerrahi operasyonlar yapma ve cerrahlar için farklı cerrahi teknikler kullanabilme, farklı ilaçları anestezi altında deneme, uygulanan anestezi tekniklerinin sonuçlarını daha iyi değerlendirme imkanı sağlıyor. Bu çalışmalar deney hayvanlarında anestezi sonrası oluşan etkinin ne kadarının anesteziye, ne kadarının cerrahiye ait olduğunu da anlamamızı sağlayacak” dedi.
Ameliyat sonunda hastaların ciddi bir strese maruz kaldığını belirten Erbaş, nekahat süresinin uzamasında anestezik ilaçların ne kadar katkısının olduğunu da ayırt etmeyi hedeflediklerini söyleyerek “Bize bu deneysel çalışma ortamını sağlayan başta sayın rektörümüz olmak üzere ÇOMÜDAM yönetimine teşekkür ediyoruz. Umuyoruz üniversitemiz adına güzel projeler üretebiliriz” dedi.
Suphi Tüfekçi / comu.edu.tr
Yorumlar...
Henüz yorum yok...