Çanakkale’nin İlk Alternatif Sanat Mekanı “MAHAL” Açıldı
2005 yılından bu yana Çanakkale merkezli uluslararası çağdaş sanat faaliyetleri yürüten Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından hayata geçirilen ve Çanakkale’nin ilk alternatif sanat mekanı olan MAHAL, yerel, ulusal ve uluslararası davetlilerin katıldığı özel bir geceyle 2 Kasım Cumartesi günü Fevzipaşa Mahallesi çay kenarındaki adresinde açıldı.
Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra Çanakkale’nin iş ve sanat çevresinden yoğun bir katılımla gerçekleşen açılış Çanakkaleli sanatseverleri de bir araya getirdi.
Palamut Deposundan MAHAL’e…
Çanakkale’nin yeni sanat mekanı MAHAL, Sarıçay kenarında Çay Mahallesinin kıyısında bulunan eski bir palamut deposu iken Penso ailesi tarafından Fortüne ve İsak Kumru anısına yakın zamanda restore ettirilmişti. Kentin kültürel mirasını canlandıran bu restorasyonun ardından özgün mimarisiyle sanat faaliyetleri için ideal bir kapalı alan sunan depo Çanakkale Bienali İnisiyatifi’nin girişimiyle MAHAL adıyla Çanakkale’nin kültür sanat hayatına katı sunacak.
MAHAL, CABININ tarafından hayata geçirilecek uluslararası projelerin yanı sıra Çanakkale, Türkiye ve dünyadan sanatın farklı disiplinlerinde üretim, sergileme ve gösterimler, sivil toplum faaliyetleri ve kar amacı gütmeyen her türlü özgün proje için çok amaçlı, açık bir mekan, altyapı ve iletişim ağı işlevi görecek. Genel Sanat yönetmenliğini Seyhan Boztepe’nin, koordinasyonunu Deniz Erbaş, Kubilay Özmen ve Erdinç Alnıak’ın, danışmanlığını ise İsmail Erten’in üstlendiği MAHAL, aynı zamanda “AÇIK MAHAL” programı ile diğer sivil grupların da kullanımına açık olacak.
Sanat için yeni bir sivil örgütlenme: MAHAL
Açılışta yaptığı konuşmada mekanın tarihi ile ilgili bilgiler veren Mimar İsmail Erten Çanakkale’de 15 tane tarihi eser statüsünde palamut deposu bulunduğunu, MAHAL gibi bu tür mekanların kültür sanat işlevi taşıyan, kente değer katan mekanlara dönüştürülmesini beklediklerini ifade etti. Eski Tahta Köprü ile yeni İnönü Köprüsünü kapsayan Sarıçay kenarındaki alanın metruk bir kent parçası iken MAHAL gibi mekanların açılmasıyla bu bölgenin önemli bir kent alanı haline gelmesinin mümkün olacağını belirterek sadece bir sanat mekanı değil MAHAL’in sanat için yeni bir sivil örgütlenme biçimine ve sanat için üretim yapan bir organizasyon haline dönüşmesi gerektiğini söyledi.
MAHAL’in koordinatörlerinden Erdinç Alnıak Çanakkale’de uzun süredir sürdükleri kültür sanat faaliyetlerinde etkinlikler için uygun mekan arayışlarının, Çanakkale’de alternatif bir sanat mekanına olan ihtiyacı fark etmelerinin Mahal’in çıkış noktası olduğunu belirterek Çanakkale’nin gerek kültür sanat etkinlikleri gerekse sivil toplum çalışmaları açısından yoğun bir kent olduğunu Mahal’in bu açıdan hem bir sanat mekanı hem de Çanakkale’de kültür ve sanatla ilgili bütün dinamikleri bir araya getirerek yaratıcı bir enerji oluşturacak bir üretim alanı olmasını arzuladıklarını dile getirdi.
MAHAL’de Etkinlik ve Projeler
MAHAL’in önümüzdeki süreçte hayata geçireceği etkinlik ve projelerden bazıları ise şöyle: Fransa, Romanya ve Belçika ortaklı, Avrupa Birliği destekli “Kadın ve Göç” konulu sanat ve sosyal bilim projesi; 1. Dünya Savaşı’nın 100. yılı vesilesiyle, yılın tamamına yayılan ve bu savaşın bağlamına ve hafızasına odaklanan bilgi, belge ve sanat etkinlikleri; yine 1. Dünya Savaşı temasıyla düzenlenecek 4. Uluslararası Çanakkale Bienali; 2. Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali (Arkadaşım Bienal 2); Türkiye ve dünyadan farklı temalarda çağdaş sanat sergileri; düzenli film gösterim programları ve yönetmenlerle buluşmalar; çocuklara ve gençlere yönelik çağdaş sanat atölyeleri.
Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Valiliği, DOĞTAŞ, Anzac Hotels, Hotel Akol, Aşkın Art Hotel, Çanakkale Posta, Çanakkale İçinde ve Çanakkale Olay Gazetelerinin ayni destek ve katkılarıyla yapılan açılışa katılan her kesimden ve yaş grubundan davetliler kentin merkezindeki bu metruk alanın MAHAL ile kazandığı yeni işleve dair memnuniyetlerini dile getirdi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...