ÇOMÜ’de Pedagog Uzm. Dr. Adem Güneş’e Fahri Doktora Unvanı Verildi

04 Ekim 2013

Fahri Doktora Unvanı için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) bulunan Pedagog Uzm. Dr. Adem Güneş Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’i makamında ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) senatosu tarafından eğitim ve çocuk eğitimi, ebeveyn eğitimi, Anadolu aile yapısı üzerine yaptığı çalışmalar ve Pedagoji literatürüne “Anadolu Pedagojisi” tabirini kazandırmasından dolayı verilen fahri doktora unvan törenine geçildi.

ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirilen fahri doktora unvan töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Tören Grup Sırname’nin müzik dinletisi ile devam etti. Dinletinin ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner bir konuşma yaptı.

22 yıl içerisinde 26 fahri doktora
Rektör Laçiner konuşmasında şunları söyledi: “Bu hafta bizim için fahri doktora açısından yoğun bir hafta. Üçüncü fahri doktorayı bu hafta vermiş oluyoruz. ÇOMÜ fahri doktora konunda biraz cimri bir üniversite. 1992 yılında kurulduğu yıldan bugüne kadar bu 26. fahri doktora olmuş olacak. Bu isimler arasında Cumhurbaşkanları, devlet adamları, siyasetçiler, sanatçılar, akademisyenler, sporcular, çok çeşitli isimler var ama sadece 22 yıl içerisinde 26 fahri doktora vermiş oluyoruz. Normal şartlarda ABD’deki saygın üniversiteler her yıl yaklaşık 10 fahri doktora verebiliyorlar.”

Fahri doktora nedir?
Rektör Laçiner, dört yıllık lisans eğitiminin sonunda verilen diplomanın yetki diploması olduğunu, yüksek lisans da ise yüksek yetkiye sahip olunduğunu belirterek “Lisans diplomasına sahipseniz bir işte çalışabilirsiniz. Doktora ise kişiyi filozof yapar” dedi.

Rektör Laçiner; “Doktora dediğimiz derece, bir alanda söz sahibi yapar kişiyi. Şahıs bu konuşabilirlik yetkisini üniversite gibi kurumlardan alabileceği gibi, hayatın içerisinde profesyonel çalışma alanında göstermiş olduğu performans, oraya yapmış olduğu katkı ile de sağlayabilir. Bir avukat, bir ses sanatçısı, bir sporcu illa bir üniversitede bu katkıyı vermek zorunda değildir. Fahri doktora, fahri yüksek lisans, fahri profesörlük gibi unvanlar bu maksatla konulmuştur. Üniversitelerin üniversite dışında, yetkinliğini alanında kanıtlamış olan kişilerin bu donanımlarını teyit etmesi maksadıyla konulmuş bir unvandır” dedi.

“Fahri doktora katkısı tecrübeler ile sabit kişilere verilir”
Kimi uzmanlara göre fahri doktoranın formal doktoradan daha kıymetli olduğunu, çünkü formal doktorasını tamamlamış kişinin aynı başarıyı hayatta devam ettirip ettiremeyeceğinin henüz belli olmadığını belirten Rektör Laçiner, “Fahri doktora, katkısı tecrübeler ile sabit kişilere verilir. İşin doğrusu formal ve fahri doktora arasında herhangi bir ayrım yapmamaktır. Birçok üniversite fahri doktora verdikleri kişiyi “doktor” olarak adlandırır. ÇOMÜ de bu üniversiteler arasındadır” dedi.

Başarı takdir edilmeli
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu olarak hayatta profesyonel yollarla doktor seviyesine gelmiş kişilere fahri doktora derecesini vermeye çalıştıklarını ifade eden Laçiner, “Bunu verirken hem bir durum tespiti yapılıyor, hem de derece alan kişi bir yönüyle toplum ve bilim dünyası adına cesaretlendirilmiş ve takdir edilmiş oluyor. Gerçekten kişi ne kadar başarılı olursa olsun başarısının takdir edilmesini ister. Başarı ve başarılı insanlar takdir edildikleri yerlerde kalır ve çoğalırlar. ÇOMÜ olarak bizim en önemli görevlerimizden biri de budur, kişileri daha büyük başarılar için teşvik etmek, başarılı oldukları vakit te onları takdir etmek. Fahri dereceler bu misyonun sadece bir örneğidir. Aslında ÇOMÜ olarak verdiğimiz her sertifika, diploma ve belge cesaretlendirme, tespit ve standart koyma görevimizin bir parçasıdır” dedi.

Adem Güneş, toplum tarafından takdir edilmiş bir isim
Rektör Laçiner konuşmasının sonunda şunları söyledi: “Bugün karşımızda fahri doktora derecesi okurları tarafından çoktan kendisine verilmiş, izleyicileri tarafından çoktan bu dereceye layık görülmüş bir isimle karşı karşıyayız. Formal doktora yapmış olmamasına rağmen kendisi alanında yeni şeyler söylemiş ve söylemiş olduğu o yeni sözler uzmanlık alanında yankı bulmuş, toplum tarafından takdir edilmiş bir isim. ÇOMÜ bundan sonra da yerelde, ulusalda, uluslararası alanda Adem Güneş gibi isimleri tespit ederek görevini yerine getirmeye çalışacak.”

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’in konuşmasının ardından Adem Güneş’e verilecek fahri doktora unvan tören programına geçildi.

Adem Güneş’in özgeçmişinin izlenmesinin ardından ÇOMÜ Senatosu’nun aldığı fahri doktora kararı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar tarafından okundu. Sonrasında ise fahri doktora payesi Adem Güneş’e törenle takdim edildi.

“Bu Takdiri Anadolu Pedagojisine Yapılmış Bir Takdir Olarak Gördüm”
Pedagog Uzm. Dr. Adem Güneş ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Bir haber aldım. Dendi ki böyle bir tören, böyle bir berat verilecek kabul eder misiniz? Çok heyecanlandım. Evet, takdir edilmek gerçekten farklı bir duyguymuş. Ancak ben o takdiri Anadolu Pedagojisi diye isimlendirdiğimiz kendi kültürel değerlerimize dönük bir pedagojinin dillendirilmesine verilmiş bir takdir olarak kabul ettim. Bir zamanlar Mevlana’nın yetiştirildiği bu topraklarda, bir zamanlar Yunus’un gezindiği bu topraklarda, bir zamanlar Hacı Bektaşların var olduğu bu topraklarda, bir zamanlar çocuğa aziz bir misafir gibi kendi evlerinde kabul olunan bu kültürün takdir edilmesi olarak gördüm. Bunun da ötesinde kız çocuklarına Kerime, ikram olunan isminin takıldığı bu kültüre verilmiş bir takdir olarak gördüm. Daha da ötesinde erkek çocuklarına Mahdum ismini takan, Mahdunum diye seslenen, kendisine hizmet olunan ismini takan bir kültürün takdir edilmesi olarak gördüğümden dolayı çok heyecanlandım. Sayın Rektörüme, senatonun değerli üyelerine bu açıdan ben ayrıca teşekkür etmek istiyorum.”

Fahri doktora töreninin ardından Pedagog Uzm. Dr. Adem Güneş, “Doğal Ebeveynlik” konulu bir konferans verdi.

Fahri doktora törenine ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu,  116.Jan.Eğitim Alay Komutanı J. Albay Timuçin Alper ile üniversite yöneticileri, akademik, idari personel ve öğrenciler katılırken, halkında programa yoğun ilgi gösterdiği görüldü.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir