İÇDAŞ’ın Termik Santrallerine Bu Yıl da “Enerji Oscarı Ödülü” Verildi

26 Eylül 2013

Türkiye’nin 9. büyük sanayi kuruluşu İÇDAŞ, Çanakkale Biga’daki Bekirli Termik Santrali ile “Kömür Kategorisi”nde Enerji Oscar Ödülü‘nün sahibi oldu. Sanayi ve enerji tesislerinde, çevre ve insan sağlığına önem veren İÇDAŞ, iki yıl üst üste “Enerji Oscarı” na layık bulundu. Aynı ödül geçtiğimiz yıl İÇDAŞ’ın Değirmencik Termik Santrali’ne verilmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla Ankara’da düzenlenen törende “Enerji Oscar Ödülü” İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e verildi. Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Enerji Oscar Ödülleri, “Termik Santraller” ve “Yenilenebilir Santral” başlıklarıyla iki kategoride düzenlendi. Termik Santralkatagorisinde ise –Doğalgaz, -Kömür ve –Atık Isı projeleri ödüllendirildi. İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.‘ine ait Bekirli Termik Santrali “Kömür Kategorisi” nde Enerji Oscarı’nın sahibi oldu.

Bekirli Termik Santrali’ne “Enerji Oscar Ödülü” kazandıran ise dünyanın gelişmiş ülkelerince 5 yıldır kullanılan SWFG sistemi oldu. Kükürt arıtma sistemi olarak bilinen SWFG, 300 milyon dolar yatırım ile Bekirli Termik Santrali’ne kuruldu. Dünyada ancak birkaç santralde bulunan bu sistem, çevrenin korunması için son teknoloji olarak değerlendiriliyor. Benzer termik santraller ise kükürt arıtma sisteminde kireç kullanıyor. Kireçle yapılan arıtma sistemi ise SWFG’nin ancak onda biri maliyete gerçekleştiriliyor. Yatırım maliyeti diğer sistemlere göre on kata daha yüksek olan SWFG’nin, verimliliği ve etkinliği de bu derece de daha yüksek olarak biliniyor.

İÇDAŞ GenelMüdürü Bülend Engin, Çanakkale’de bugüne kadar 5,5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi: “İÇDAŞ, 2013 yılı sonu itibari ile yatırımlarını 6 milyar dolara ulaştıracak. Bu yatırımları yaparken çevresel değerleri hep birinci önceliğimiz oldu. Dünyanın en büyük gönüllü kurumsal vatandaşlık girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne katılım için 10 evrensel ilkeye uyma taahhüdünü verdik. Birleşmiş Milletler, Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne imza attık. İÇDAŞ, sadece ülkemizde değil, dünyada sözleşmeyi imzalayan ilk ve tek ağır sanayi şirketi oldu. Dünyada Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayan bu denli geniş bir yelpazede üretim yapan başka bir şirket bulunmamaktadır. Sürdürülebilir kalkınmaya inanan bir kuruluş olan İÇDAŞ, işletmelerde çevreci adımların çevreyi korumaya ne kadar katkıda bulunacağının farkında ve bilincindedir. Bekirli Termik Santrali’ndeki emisyon değerleri on-line olarak elektronik ortamda sürekli ölçüm sistemi ile izlenerek kontrol ediliyor. Bugüne kadar tesisimizde ölçülen değerler Avrupa baca gazı emisyon limit değerlerinin altında gerçekleşti” dedi.

Kömür yakıtlı enerji tesisleri içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni alan ilk ve tek termik santral olan Bekirli Termik Santrali, 2012’de Sürdürülebilir Su Yönetimi Projesi ile Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye’deki en iyi sürdürülebilirlik uygulamalarından birisi seçildi. Türkiye’nin bir anlamda gözbebeği olan Bekirli Termik Santrali’nden temsilciler, çevresel değerlere önem vermesi ile öne çıkan Rio’daki “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı”na davet edildi.

ICCI 2013 Enerji Oscar Ödülleri için düzenlenentörene, T.C Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı‘ndan yetkililer ve kamu üst düzey çalışanları ile çok sayıda akademik ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin ve enerji sektörünün önde gelen profesyonelleri katıldı.

Bekirli Termik Santrali hakkında bilgi
Bekirli Termik Santrali Çanakkale’nin Biga ilçesinde 2005 yılında kuruldu. 2×600 MW gücünde olan santral yıllık 10 milyarKwh enerji üretim kapasitesine sahiptir. Kömür yakıtlı enerji tesisleri içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan çevre izni alan ilk kömür yakıtlı termik santrali oldu.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Güvenliği Yönetim Sistemi belgesine de sahip olan Bekirli Termik Santrali, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi’ne sahip olan ilk termik santraldir. Santralde, temiz kömür yakma teknolojilerinden, akışkan yataklı yakma teknolojisi kullanılmaktadır. Santralde ana yakıt olarak kömür, yardımcı yakıt olarak doğal gaz tüketilmektedir.

Santraldeki toz emisyonları için son teknolojiye sahip, % 99,98 gibi yüksek verimli elektrostatik olarak çalışan 4 kanallı 10 bölümlü toplam 20 adet hücreden oluşan elektrofiltre ünitesi bulunmaktadır. Fiili durumda toz emisyonları Avrupa limitlerinin çok altında gerçekleşmektedir.

Tesislerin etki alanında bulunan Hava Kalitesi Ölçme İstasyonu İÇDAŞ tarafından kurularak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Bugün Bakanlığın http://www.havaizleme.gov.tr/ adresinden,özel sektöre ait hava kalitesi verileri yayınlanan ülkemizdeki tek tesis İÇDAŞ tesisleridir.

Tesislerin çalışmaya başladığı günden buyana toprak, su, hava ve bitkilerde düzenli olarak çevresel parametreler İÇDAŞ tarafından bağımsız kuruluşlara izletilmektedir. Tesisler çalışmaya başladığından buyana tesis çevresinde hiçbir çevresel olumsuzluk görülmediği gibi çevresel parametreler limitlerin 10 kat altında seyretmektedir. Bugün bir otoyolun 10 km uzaklığında zeytinlik alanlarda bile dioksin ve azot gibi kirleticilerden kaynaklı kirlilik söz konusu olurken, İÇDAŞ yaptığı çevresel yatırımlarla tesislerin çevresindeki doğal yaşamı daha da güçlendirecek çalışmalar yapmaktadır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir