50. Uluslararası Troia Festivali Başladı

13 Ağustos 2013

Çanakkale Belediyesi’nin ‘Barış Kültürümüz olsun’ sloganıyla bu yıl 50’ncisi düzenlediği Uluslararası Troia Festivali kortejle başladı. Festivalin açılışına, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın ‘Barış’ ve ‘Gezi Parkı’ mesajları damgasını vurdu.

Festivalde gösterilerini sunacak ekiplerin katıldığı kortej yürüyüşü Çanakkale Belediyesi önünden başladı. Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Milletvekilleri Ali Sarıbaş ile Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder ile çok sayıda vatandaşında katılım sağladığı kortej, Demircioğlu Caddesi, Çarşı Caddesi ve Kayserili Ahmet Paşa Caddesi güzergahını takip ederek, festivalin resmi açılışı töreninin gerçekleşeceği Halk Bahçesi’ne ulaştı. Vali Vekili Cemal Yıldızıer de buradaki törene katılanlar arasında yer aldı. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket verilen törende konuşan CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troia Festivali’nin 1963 yılında Halk Bahçesi’nde başladığı hatırlatarak, 50’nci yaşını kutlayan festivalin kentin, dışa açılan penceresi aydınlık yüzü, herkesin heyecanla yolunu gözlediği sosyalleşme aracı olduğunu söyledi.

‘BARIŞ’ VE ‘GEZİ PARKI’ MESAJLARI
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan konuşmasında barış mesajları verirken, Gezi Parkı olaylarına da değindi. Gökhan, “Uzun yıllardır, festivali fırsat bilip, aracı kılıp barış, barış diyoruz. Kendinle, ötekinle, geçmişinle, geleceğinle barış diyoruz. Neden barış, çünkü barış hep eksik yanımız. Çünkü barış tek doyuramadığımız açlığımız. Maalesef tarih boyunca hep varmış barışa özlem ve hiç bitmiyor. Emperyal güçlerin dünya üzerindeki bitmek tükenmek bilmeyen ihtirasları, sürekli iştahlarını kabartan yeni dünya düzenleri yaratma hevesleri, bu heveslerini hayata geçirirken yitirilen canlar, barışı hep başka baharlara erteliyor. Özellikle son dönemlerde ülkemiz de demokrasi ve özgürlüklerden yana ciddi sınavlardan geçiyor. Mayıs ayının son günlerinde Gezi Parkı’nda filizlenen tohumlar, gençlerin bizde varız, bizim söyleyecek sözümüz var, benim varlığımı göz ardı edemesin direnişi, bu ülkede pek çok şeye karşı umudunu yitirmiş milyonlarca insanın sarıldığı can simidi gibi oldu. Gesi bir domino etkisi yarattı ve yıllardır söz hakkı elinden alınmış, tercihleri yok sayılmış, fikrine danışılmamış, ihmal edilmiş, hor görülmüş insanlar, gezi ile silkinerek ayağa kalktılar. Ama bu tamamen sivil ve romantik varoluş mücadelesine karşı kullanılan aşırı ve orantısız güç, yeniden yeşeren heveslerimize filizlenen heyecanlarımıza biber gazı olup gözyaşı döktürdü, cop olup toma olup insanlık onuruna onulmaz yaralar açtı.”

Geçmişinin savaşlarla örülmüş yazgısına rağmen bu coğrafyada barışı yaşadıklarını belirten Gökhan, “Çanakkale’den barışa festival aracılığıyla kültürle, sanatla bir kez daha selam dururken, Ortadoğu’da yanı başımızdaki komşularımızda, Afrika’da yaşanan çatışmaların, akan kardeş kanının durması, silahların susmasını diliyorum. Maalesef milyonlarca insan, doğdukları, sevgiyle bağlı oldukları vatanlarından savaş nedeniyle kaçarak ayrılmak zorunda kalıyor ve sığındıkları ülkelerde çok güç koşullar altında yaşıyorlar. Hiç kimsenin savaş nedeniyle topraklarından kopmaması, hiçbir çocuğun aç uyumaması, hiçbir gencin batırılan bir mülteci teknesinin enkazı ardından yapayalnız kıyıları vurmamasını temenni ediyorum” diyerek Çanakkale’den dünyaya barış mesajı verdi.

HOMEROS BİLİM KÜLTÜR SANAT ÖDÜLÜ ÇANAKKALE HALKINA
Festival kapsamında on yıldır dünya barışına katkıda bulunan isimlere verilen Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülü bu yıl ise Çanakkale halkına layık görüldü. Başkan Gökhan, kentte var olan barışa, aydınlığa, çağdaşlığa en büyük katkıyı koyan Çanakkale halkının ödülün sahibi olmasını en doğru tercih olarak belirlediklerini söyledi. Gökhan ödülü kent halkını temsilen çocuklara verdi. Ödülü alan çocukların hep bir ağızdan ‘Barış çocuklardır’ şeklinde bağırması katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.

Festivalin ilk etkinliği ise Anadolu Ateşi dans grubunun gösterisi oldu. Dünyaca ünlü topluluğun Cumhuriyet Meydanı’nda sergilediği gösteriyi binlerce Çanakkaleli coşkuyla izledi.

Beş gün sürecek festivalde, Hırvatistan, Macaristan, Moldova gibi ülkelerden halk dansları ekipleri performans sergileyecek. Her akşam farklı günlerde, Grup Ezgi, Jülide Özçelik, Volkan Konak, İncesaz, Gripin, Yörem Saz Grubu, Erdal Akkaya ve Duisburg Filarmoni Orkestrası tarafından konserler verilecek. Uluslar arası 50’nci Troia Festivali’nin finalini ise 16 Ağustos akşamı Cumhuriyet Meydanı’nda ‘Minik Serçe’ lakaplı ünlü sanatçı Sezen Aksu yapacak. Aksu, Fahir Atakoğlu eşliğinde vereceği konserde Çanakkale halkıyla buluşacak.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir