“İftarda ve Sahurda Hafif Gıdalar Tercih Edilmeli”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)’nden Eylem Tuna ve Ebru Yurtseven ÇOMÜ İç Hastalıkları Bölümü Gastroenteroloji Bilim dalından Yrd. Doç. Dr. Erdem Akbal ile yaz aylarına denk gelen Ramazan ayında neler yenmesi gerektiği üzerine bir röportaj gerçekleştirdi:
Hocam, Ramazan ayı yaz mevsimine denk geldi, bizde merak ediyoruz ve sizin vasıtanızla herkesi bilgilendirmek istiyoruz, iftarımızı açarken nelere dikkat etmeliyiz?
Yaklaşık 17 saatlik uzunca bir süre açlık süresinden sonra orucumuzu açarken su ile açmakta fayda var. En çok sıkıntı çekilecek olan durumlardan bir tanesi susuzluk olacaktır. Uzun oruç süresi ve kısa beslenme süresinin olduğu bu dönemde yeteri kadar su alınamaması durumunda hastalarda ve normal sağlıklı kişilerde ciddi sıkıntılara neden olabilir. O yüzden orucu açarken su ile açmakta fayda var. Sonrasında ise çorba ile hafif başlangıç ve 10-15 dakika ya da yarım saat kadar bir ara verilip daha sonra ana yemeğe geçilebilir. Ana yemekte de hafif yiyecekler, az yağlı etler ya da etli sebzeler tüketilmesinde fayda var. Daha sonra sahura kadar geçecek süre içerisinde de 2 ya da 2,5 litre kadar aralıklı olarak su tüketilmesi çok iyi olur. İftar ve sahur arasında geçecek zamanda ise öğün sayısını 4 yapmakta fayda var. Birden çok fazla miktarda yememek gerekiyor bu yüzden az az sık sık yemekte fayda var.Hocam sahurda neler tüketmeliyiz? Tok tutacak yiyecekler nelerdir? Neleri önerirsiniz…
Tahıl ürünleri karbonhidrat ihtiyacını karşılamak açısından ve tok tutması açısından önemli, bunun haricinde kahvaltılık ürünler sahurda yenebilir. Pide gibi mayalı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar kaçınmak gerek. Gastroenronal sistem yakınmalarını arttırmamak için bu tip yiyeceklerden uzak durmakta fayda var. Yumurta, peynir, zeytin ve tam buğday ekmeği türü yiyecekler ile sahurda yapılacak kahvaltı hem tok tutacak hem de kan şekerinin belli bir düzeyde akşam iftar vaktine kadar seyretmesine yardımcı olacaktır.Gün içerisindeki susuzluğun daha az hissedilmesi için iftardan sahurun bitimine kadar neler yapmamız gerekir?
İçerisinde basit karbonhidrat bulunan şekerli içeceklerden mümkün olduğu kadar uzaklaşmak gerekiyor. Hiçbir şekerli içecek suyun yerini tutmaz o yüzden iftar ile sahur arasındaki vakitte mümkün olduğu kadar, 2-2,5 litre arasında su tüketmemiz gerekiyor.Ramazan ayı boyunca tüketilebilecek tatlı öneriniz nelerdir? Hamurlu tatlılar mı? Sütlü tatlılar mı?
Hamurlu tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmamız gerekiyor. Ramazanın geleneksel tatlısı Güllaç tüketilebilir. Süt ürünleri ile yapılan tatlılar tüketilmelidir. Hem gastroenronal sistem için hem de şekerin hızla düşüp hızla yükselmesini önlemek için faydaları vardır.Ramazan ayı boyunca ne tür rahatsızlıklarla karşılaşılabilir? Bu hastalıklar için neler yapmamız gerekir?
Uzun süre açlığa bağlı olarak iftar ve sahur arasında yeteri kadar sıvı alınmadığından dehidrasyon elektrolit eksikliği (vücut su eksikliği) gelişebilir. Özellikle böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kronik bir hastalığı bulunan diabetik hastalar ve hipertansiyon hastaları eğer bu dönemde oruç tutmaya kalkarlarsa, çok uzun bir süre ilaçlarını düzenli bir şekilde alamadıklarından ciddi sıkıntılar yaşayabilir.Hocam kronik hastalığı olan hastalara oruç tutmayı önermiyor musunuz?
Kronik hastalığı bulunan hastaların mutlaka kendi doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Karaciğer yetmezliği, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, diabeti bulunan hastalara oruç tutmayı önermiyoruz.
[comu.edu.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...