Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den Truva Hazineleriyle İlgili Açıklama
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus müzelerinde bulunan ve Almanya ile Türkiye’nin iadesinin talep ettiği Truva hazineleriyle ilgili, “Ne fark eder. Tarihi eserler Almanya, St. Petersburg, Moskova veya Türkiye’de izlensin.” dedi.
St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Ekonomik Forum çerçevesinde Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüştü. İkili görüşmelerden önce Alman basını, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Sovyetler Birliği’nin el koyduğu tarihi eserler dolayısıyla St.Petersburg forumunda iki ülke arasında kriz yaşanacağını iddia ederek, “Merkel eserlerin geri iade edilmesi konusunu gündeme getirmeyi düşünüyor.” bilgilerine yer vermişti. Alman basınına göre Merkel, Hermitage müzesini de ziyaret etmeyecekti. Fakat Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov, iddiaların tam tersine ikili görüşmenin yapılması ve müzede açılışa katılmasına ilişkin programda hiç bir değişikliğin olmadığını kaydetti. Müzenin sergisinde Truva hazineleri de yer alıyor. Basında çıkan iddialara göre Truva hazinelerinin de bulunduğu sergi açılışına katılmaktan vazgeçen Merkel’i Putin son anda ikna etti.
Merkel’le yaptığı basın toplantısında Putin, tarihi eserlerin Almanya’ya iade edilmesiyle ilgili konuyu görüşmek bile istemediklerini belirtti. Rusya Devlet Başkanı, “Bu, her iki tarafın sivil toplumu için hassas bir konu. Eğer herhangi bir adımı atmaktan yanaysak, bu durumda sorunu şişirtmekten ziyade, ona bir çözüm yolunu bulmamız lazım. Şimdi bu tartışmayı başlatmamıza gerek yok, çünkü Rusya tarafından da bazı şahıslar ortaya çıkar ve 2. Dünya Savaşı’na bizim sanatmıza vurulan zararı sayar.” diye konuştu.
Toplantının ardından Putin ve Merkel, Hermitage müzesini ziyaret ederek, “Bronz devri. Sınırsız Avrupa” isimli serginin açılışına katıldı. Sergide Putin, Alman ve Rus sanat uzmanlarının ortak çalışmasını överek, Rusya ve Almanya’nın devlet olarak onlardan örnek alması gerektiğini ifade etti. Putin, “Geçmişten bize kalan bir çok hassas sorun, olumsuz bağlamda böyle duygusal olamaz. Gerçekten bir vatandaş için ne fark eder ki, bu yeri değiştirilen değerleri ya Almanya, ya St. Petersburg ya Moskova ya da Türkiye’de izlesin, görsün. Belki bu takdirde Türkler Schliemann’ın (Alman arkeolog) bulduklarını talep etmeyecek, Almanlar da bizden bu değerleri talep etmeyecek ve biz de kimselerden Rus değerlerimizi geri iade etmesini talep etmeyeceğiz. Tam tersi, bu taleplerle ilgili endişeler olmazsa, belki bu durumda bazıları bugün bodrumlarda sakladığı bu eserleri gün ışına çıkarır ve topluma, insanlara gösterir. İnsanlar buna sevinir ve bu da hepimizi kucaklaştırır.” önerdi.
Rusya’nın müzelerinde 19.yüzyılın sonlarında Alman arkeolog Heinrich Schliemann’ın Çanakkale’de bulduğu Truva hazinelerinin bazısı da var. Schliemann hazineyi önce Yunanistan’a daha sonra da Almanya’ya kaçırmıştı. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra eserlerin bazısına Kızıl Ordu el koyarak Moskova’ya getirmişti. Truva Hazineleri, Çanakkale’ye 30 kilometre uzaktaki Truva Antik Kenti’nde 1873 yılında bulunmuştu.
Geçen yıl Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Mehmet Gücük, hazinelerin iadesini istemişti. Gücük, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ederek, “Rusya’nın Truva Hazineleri’ni iade etmesi gerekiyor. Bu konuda hepimize görev düşüyor. İnternet çağında bu konuda çalışmalar yapmak iyice kolaylaştı” diye konuşmuştu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı da Rusya’dan benzer talepte bulunmuştu. Rusya Tarihi Eserler Komisyonu, eski Bakan Ertuğrul Günay’ın kaçırılan eserleri almak için yaptığı çağrıya olumsuz cevap vermişti. Rusya’nın yeni yasalarına göre, savaş ganimeti olarak getirilen tarihi eserler bugün “Rusya’nın federal mülkiyeti” statüsüne kavuşturulmuş durumda.
Şubat ayında Hermitage Müzesi Başkanı Mihail Piotorovski, Türkiye’nin dünya müzelerinden kendisine ait tarihi eserleri talep etmesini eleştirmişti. Hermitage Başkanı, “Türkiye de bugün dünyanın tüm müzelerinden talep ediyor. Skandalla ve şantajla şöyle talep ediyor: Şunu veya bunu verin. Neredeyse İngiliz müzeleri, Berlin müzeleri of çekiyor. Üstelik burada konu eski çağlarla ilgili ki, günümüz Türkiye’si ile bağlantısı yok.” eleştirisinde bulunmuştu.
[Kaynak: Haberler.com]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...