Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 10-16 Mayıs Engelliler Haftası Açıklaması
Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda bilgilendirmede bulundu.
Mesajda şu ifadelere yer verildi:
Engellilik, kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşur. Engelli kavramı daha çok bedensel eksiklikler için kullanılmakla birlikte, çalışma yaşamı söz konusu olduğunda işlevsel bir yetersizliği ifade etmektedir. Sosyal yaşantının ve fiziksel çevrenin engellilere göre düzenlenmemesi nedeniyle engelli bireyler potansiyellerini yeterince kullanamamakta ve gündelik yaşantıda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar.
Dünya nüfusunun yaklaşık % 15’i (bir milyardan fazla kişi) çeşitli engellilik durumuna sahiptir. 110 -190 milyon civarı kişi günlük fonksiyonlarında ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır. Savaşlar, trafik kazaları ve afetler de engelilik nedenlerindendir.
Engelliler Haftası nedeniyle 10?16 Mayıs tarihleri arasında Ülkemiz ve Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.
Tüm dünyada engellilik konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. 1982 yılında hazırlanan Birleşmiş Milletler Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesinde “herhangi bir ayrım yapılmaksızın engelli kişilerin en yüksek sağlık hizmeti standardına ulaşma hakları” vurgulanmıştır.
Sağlık Bakanlığımız öncülüğünde temel amacımız ,tüm sağlık kuruluşları olarak engelliliğin önlenmesine yönelik sağlık hizmetlerimizin geliştirilerek sürdürülmesi ayrıca engelli bireylerimizin sağlık kuruluşlarımıza en kaliteli şekilde ulaşılabilirliğinin sağlanmasıdır.
Bu doğrultuda Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlarımızda engellilerin sağlık hizmetlerine ulaşılabilirliğine yönelik iyileştirme çalışmalarımız ilgili mevzuatlara uygun olarak devam etmektedir.
– Engelliliğin önlenmesi amacı ile her bebeğimize;
. Yeni doğan İşitme Taraması
. Fenilketonüri, Biyotidinaz ve Hipotiroidi Taraması,
. Gelişimsel Kalça Displazisi Erken Tanı Ve Tedavisi
. Hemoglobinopati Taramaları yapılmaktadır.– Sağlık kuruluşlarında engelli ve yaşlı hastalara hizmet alımlarını kolaylaştıracak, işlemlerinde yardımcı olacak refakatçi personel (hostes hizmeti) temin edilmektedir.
– İşitme engelli bireylerle iletişim ve işaret dili tercumanlığı yapmak üzere Çanakkale Devlet Hastanesinde sertifikalı işaret dili bilen bir personel görevlendirilmiştir.
– Poliklinik hizmetlerinde öncelik sırasına uygun hareket edilmektedir.
– Engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarına kayıt ve kabul işlemleri yapılırken özel durumuna uygun şekilde gerekiyorsa oturması sağlanarak işlemleri yapılmaktadır.
– Engellilere sunulan sağlık hizmetleri konusunda ilgili personellere hizmet içi eğitimler verilmektedir.– ÇOMÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Biga ve Çan Devlet Hastaneleri, Çanakkale ve Gelibolu Asker Hastaneleri “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu” verme yetkisine sahip olup Çanakkale Devlet Hastanesi hakem hastane olarak yetkilendirilmiştir.
– İlimizde yürütülen evde sağlık hizmetleri kapsamında yatağa bağımlı engelli bireylerimize evde sağlık hizmeti sunulmaktadır.İlimizde 1 Kasım 2010 tarihinde başlatılan Evde Sağlık Hizmetlerinde bugüne kadar 2490 kişiye hizmet verilmiştir. Şu an itibariyle 1042 hastaya evde sağlık hizmeti sunulmaktadır.
Engelliliğin önlenmesinde, engellilere karşı gerekli tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sunulmasında, bireylerin engellilikle ilgili farkındalığının artırılmasında ve engellilerin kendi haklarının bilincine varmasında pek çok sektörün işbirliği içinde olması çok önemlidir.
Unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayıyız. Bu sebeple, günlük yaşantımızda ve görev alanlarımızda engellilere yönelik hizmet anlayışımızı sürdürmeliyiz..
Engelli olmak, hayatı yaşamak için engel değildir.
Dr. Burhan KÜTÜK
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü
Yorumlar...
Henüz yorum yok...