GMKA Bölge Planı Çalışmalarına Eceabat Çalıştayıyla Devam Etti
Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2014-2023 Bölge Planı çalışmaları Eceabat’da düzenlediği çalıştayla devam etti. Çalıştayda konuşan Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, “Türkiye artık gelecek on yılını planlayabilecek hale geldi” dedi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) yeni bölge planı çalışmaları kapsamında Balıkesir ve Çanakkale ilçelerinde düzenlediği çalıştaylara devam ediyor. Ajansın 17. İlçe çalıştayı Çanakkale’nin tarihi ilçesi Eceabat’ta düzenlendi.
Eceabat Öğretmenevinde düzenlenen çalıştaya ilçedeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları ve fikir önderleriyle birlikte ilçe ve ilçelerdeki sektörlerin mevcut durumları ve gelecek vizyonları masaya yatırıldı.
Eceabat’ta düzenlenen çalıştaya Ajans Uzmanlarının yanı sıra, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Belediye Başkanı Kemal Dokuz ve Eceabat’ta bulunan daire müdürleri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve fikir önderlerinden oluşan bir grup katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan GMKA Planlama Programlama Koordinasyon Birim Başkanı E. Burak Meriç, Bölge Planı çalışmalarının yöntemi ve bugüne kadar kat ettikleri mesafe hakkında çeşitli bilgiler verdi. Birim Başkanı Meriç, “Bu bir vizyon toplantısıdır. 2014-2023 Bölge Planı çalışmalarında ilçelerin potansiyelini tespit ederek planlama çalışmalarımıza yansıtmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
Geleceğimizin öngörülebilir olması önemli
GMKA Planlama Programlama Koordinasyon Birim Başkanı E. Burak Meriç’in konuşmasından sonra kürsüye gelen Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, bölge planlarında çok ciddi emekler verildiğine değinerek planların bölgelerin anayasası niteliğinde olduğunu söyledi.
Kaymakam Akçay, “Geçmişte planlar kâğıt üzerinde kalıyordu ancak günümüzde artık on yıllık planlamalar yapabilecek hale geldik. Türkiye’nin gelecek on yılını öngörebilir olması çok önemli bir durum” diye konuştu.
Bölge Planı: Kamu için bağlayıcı, özel sektör ve sivil toplum için yol gösterici Konuşmaların ardından bölge planı çalışmalarına geçilen toplantıda ilk olarak Ajans uzmanları hazırlanacak bölge planı hakkında bilgiler verdi.
Hazırlanan Bölge Planının Başbakanın başkanlığında toplanacak Bölgesel Kalkınma Yüksek Kurulu tarafından onaylanacağını belirten Ajans uzmanı Tuğba Bozkurt, Bölge planının kamu kurumları için bağlayıcı, özel sektör ve sivil toplum örgütleri için ise yol gösterici olduğunu söyledi.
Yerel düzeyde planlamanın önemine değinilen sunumun ardından strateji çalışmalarına geçildi. Ajans uzmanı Şuayip Ünal’ın moderatörlüğünde başlayan çalışmada katılımcılardan Eceabat için tespit ettikleri ve öncelik olarak değerlendirdikleri sorunları ve çözüm yolları hakkında fikirler alındı.
Eceabat’ta turizm öne çıkıyor
Çalıştay öncesi katılımcılar arasında yapılan anketin sonuçları da strateji çalışmaları sırasında katılımcılara açıklandı. Yapılan ankete göre katılımcılar arasında Eceabat’ın en güçlü yönleri %55 ile Turizm öne çıkarken, Turizmi %27 ile Tarım ve Hayvancılık ve %8 ile Balıkçılık takip etti. Aynı araştırmada katılımcılar Eceabat’ın zayıf yönlerini ise en başta % 18 oranıyla Tarım ve Hayvancılık olarak görürken, bu oranı %12 ile Sanayi ve %10 ile ulaşım ve alt yapı sorunları takip etti.
Ankette “Eceabat’a hangi yatırımlar yapılırsa gelişmeye katkı sağlanır?” şeklinde sorulan soruya ise katılımcıların %46’sı turizm, %40’ı tarım ve hayvancılık, %9’u eğitim cevabını verdi.
[gmka.org.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...