BAK Projesi Çanakkale Buluşması Haziran Ayında Gerçekleşecek

04 Mayıs 2013

Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir‘den gençlerle şehirlerin hafızasına odaklanarak ortak fotoğraf ve video projeleri üretilmesini amaçlayan Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi‘nin yeni projesi BAK‘ın ilk buluşması, 20?24 Nisan 2013 tarihlerinde Diyarbakır ve Batman’da gerçekleşti. Batman, Çanakkale, Diyarbakır ve İzmir’de yaşayan, video ve fotoğrafla ilgilenen 18-26 yaşları arasındaki 24 genç, 5 gün boyunca şehir, hafıza, fotoğraf ve video üzerine atölyeler ve etkinlikler gerçekleştirdiler. Çanakkale – İzmir buluşması ise Haziran ayında gerçekleşecek.

Diyarbakır Buluşması
Diyarbakır buluşmasının ilk günü tanışma ve Diyarbakır Suriçi’nde yapılan bir şehir gezisiyle başladı. Gençler Surp Giragos Kilisesi’nde Şeyhmus Diken’den eski Diyarbakır’a ait hikayeler dinlerken, akşam kısa bir otobüs turuyla şehrin modern yüzünü ve çevresini de görme imkanı buldular. 21 Nisan 2013 Pazar günü yapılan atölyelerde şehir, toplum ve hafıza ilişkisi üzerine temel yöntemsel soruların tartışılmasının ardından katılımcı gençler, Bağlar, Ben û Sen ve Ofis‘te küçük bir keşif turuna çıktılar. Diyarbakır’ın üç farklı mahallesinde birebir görüşmelerle şehrin farklı yönleriyle tanışırken, geçmişten ve bugünden hikayelerle karşılaşan gençler, tuttukları görsel-işitsel kayıtları daha sonraki atölyelerde paylaşma ve tartışma imkanı buldular. Program kapsamında aynı gün akşam 19.30’da Diyarbakırevi‘nde yapılan herkese açık film etkinliğinde yönetmenliğini Metin Avdaç‘ın yaptığı Kara Altından Altın Mikrofona (2009) belgeseli gösterildi. Proje şehirlerinden biri olan Batman’ın, modern bir şehir olarak kuruluş öyküsünde kendine has bir yeri olan TPAO Batman Orkestrası’nın macerasını anlatan belgesel, ertesi gün Batman’ı ziyaret edecek olan gençlere Batman şehrinin yakın tarihiyle sanat üzerinden karşılaşma olanağı sundu.

Batman Buluşması
22 Nisan 2013 Pazartesi günü Batman Kültür ve Sanat Derneği (BART) işbirliğiyle tasarlanan Batman programı kapsamında, Diyarbakır’dan farklı bir şehir deneyimi sunan Batman’la ilgili sunumların yapıldığı Batı Raman gezisi ve fotoğraf, video ve edebiyat alanında üreten BART üyesi sanatçılarla buluşma ve sohbetler gerçekleşti. BAK Diyarbakır-Batman buluşmasının son iki gününde ise fotoğraf ve video ile belgeleme yöntemlerinin yanı sıra şehir ve hafıza temasıyla ilgili yapılmış uluslararası örneklerle karşılaştıkları atölyelere devam eden gençler kendi proje fikirlerini oluşturmaya başladılar. Atölye yürütücüleriyle birlikte yapılan tartışmalar sonucunda, gençler kendi şehirlerinde yürütecekleri araştırma ve proje geliştirme süreci için ekipler oluşturarak vedalaştılar. Bir sonraki buluşma iki ay sonra İzmir ve Çanakkale’de gerçekleştirilecek.

Atölyeler Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul?Belgesel Araştırmaları Merkezi İşbirliğinde

Geniş Açı Proje Ofisi ve docİstanbul?Belgesel Araştırmaları Merkezi ile işbirliği içinde düzenlenen atölyelerin yürütücülüğünü fotoğraf alanında Geniş Açı Proje Ofisi’nden Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler, video alanında docİstanbul’dan Can Candan ve Berke Baş, kültürel incelemeler ve sosyal bilimler alanında ise İrem İnceoğlu ve Zeynep Gönen yaptı. Buluşma kapsamındaki atölye ve eğitim programları Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Sosyal Yaşam Merkezi, Diyarbakır Sanat Merkezi ve Batman Kültür ve Sanat Derneği’nde düzenlendi.

BAK Çanakkale Buluşması Haziran Ayında
BAK, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birbirinden uzak şehirlerden gelen gençlerin, yaşadıkları farklı coğrafyaları ve birbirlerini tanımalarını ve bu şehirlerin hikayelerini video ve fotoğraf projeleri aracılığıyla beraber çalışarak aktarmalarını sağlayacak bir kültürel etkileşim ve ortak sanatsal üretim projesi. Proje kapsamında Diyarbakır-Batman buluşmasını takiben Haziran 2013’te İzmir-Çanakkale, Eylül 2013’te ise yeniden Diyarbakır-Batman’da buluşma ve atölye çalışmaları gerçekleşecek. Proje sonucunda ortaya çıkacak fotoğraf ve video çalışmaları, 2013 yılı sonunda önce İstanbul, ardından dört proje şehrinde izleyiciyle buluşacak.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen BAK projesi Mott Vakfı, Açık Toplum Vakfı, İsveç Başkonsolosluğu, A.B.D. İstanbul Başkonsolosluğu ve Nikon tarafından destekleniyor.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir