Kent Müzesi’nde Vitalis’in Mimari İzleri Konuşuldu
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nin bu haftaki konuğu “Kentte Vitalis’ten İzler” sergisi kapsamında Mimar İsmail Erten oldu.
Serginin kolaylaştırıcılığını da üstlenen Mimar İsmail Erten 10 Nisan 2013 Çarşamba günü “Vitalis’in Mimari İzleri” konulu sohbeti ile konuklarla paylaştığı 3 sunu ile kentin coğrafya ve su üzerinden konut mimarisi değişimine değindi. İlk olarak kentin gelişim ve imar planlarından söz eden Erten, Çanakkale’deki mimarlığa değişim ve devinim üzerinden baktığı diğer sunumunda savunma ve garnizon kenti olarak kurulan Çanakkale’nin 1700’lü yıllar ile birlikte ticaret kenti olduğuna, 1910 ? 1940’lı yıllara kadar ise tekrar savaşların etkisinde bir kent olduğuna, Cumhuriyet döneminin ilk mimari örneklerinin yaşanmasının ardından 1980’li yıllarda hızla gelişen rant ve 1984- 2004 yılları arasında ise oluşan ve gelişen korumacılık anlayışından da bahsetti. Kentin genel mimari özelliklerinin paylaşımının ardından Emilie Vitalis’in kente kazandırdığı yapılardan olan Su deposu ve Vitalis Yalısının detaylarını konuklar ile paylaşan Mimar İsmail Erten, Vitalis Yalısının klasik Avrupa mimarisi örneklerinden olduğunu söyledi. O dönemlerin bir diğer önemli yalısı, Calvert Yalısı gibi denizle yalının ilişkisi ve mimari planlamaya olan etkisinden bahsetti. Bu ilişkide yalının denizden gelen tüccar ve diğer misafirlerin birinci katta karşılanması ve deniz cephesinin daha çok ofis gibi kullanımı üzerinde durdu. Su deposunun bir sanayi yapısı olarak detayları plan üzerinden değerlendirilirken her iki yapının cephe özellikleri ve mimari yaklaşımları gibi detayların paylaşılmasının ardından İsmail Erten’in sunumu sona erdi.
Konuklar arasında yer alan Zafer Tosun’un söz aldığı sohbette Zafer Tosun babasının başından geçen bir olayı paylaştı: “1938 senesinde babam belediye meclis üyesiymiş. O dönemlerde evde evcil hayvan besleyenlere evcil hayvan başına harç alınıyormuş. Vitalis ailesinin mensuplarından birisinin de köpeği varmış Belediye meclis üyeleri kente bu kadar hizmetleri olan bir ailenin mensubundan bu harcı almamak üzere karar almışlar. Fakat müfettişler bu durumu devlet gelirini engellemek olarak algılamış ve belediye meclis üyelerine dava açmışlar. Bu dava seneler boyunca sürmüş, Vitalis ailesinin bizim ailedeki en büyük izi de bu olmuştur.”
Sohbet sonunda serginin afişinde de minyatür örneğinin kullanıldığı Emine Erten’in Göksel Sevim Sanat Atölyesi’ndeki çalışmalarından ikisinin detayları Emine Erten tarafından konuklara anlatıldı ve “Kentte Vitalis’ten İzler” sergisi boyunca sergilenmek üzere Kent Müzesi’ne bırakıldı.
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 17 Nisan 2013 Çarşamba saat 18.00’da “Zaman Üzerine Bir Belgesel’den Kesitler Eşliğinde Sohbet” gerçekleştirilecek.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...