Vali Güngör Azim Tuna Kent Söyleşileri’nin Konuğuydu

01 Nisan 2013

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna Kampüs FM’de her Çarşamba Öznur Doğangün tarafından canlı olarak sunulan Kent Söyleşileri’nin konuğu oldu.

Yoğun bir “Onsekiz Mart” haftasının hemen ardından, konuğu olduğu “Kent Söyleşileri’nde” Vali Tuna, bu yıl 98. yılı kutlanan Çanakkale Savaşı ile ilgili Valilik tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri, 2015 projelerini; hayalinde olan mesleğin ne olduğunu, Çanakkale Valisi olarak atanmadan önce hangi görevler yaptığını ve Çanakkale ile ilgili neler düşündüğünü dinleyenlerle paylaştı.

Vali Güngör Azim Tuna, Onsekiz Mart etkinliklerinin iki hafta boyunca sürdüğünü belirterek; eğer bir başarı varsa bunun mutlaka bir mutfak çalışması oluyor. Bu tarz organizasyonlarda genelde esas yük birkaç kişinin üstündedir. Mutlaka herkesin görevi oluyor tabii. Çünkü büyük bir organizasyon ve günlerce süren etkinlikler oluyor. Bu işin yükünü, sıkıntısını fazlasıyla çeken insanlar var ve onlarla tüm bu işlerin sonunda helalleşiyoruz” dedi.

“97. YILDA 97 ETKİLİK 98. YILDA 98 ETKİNLİK”
97. yılında 97 etkinlik, bu yıl ise 98. yılında 98 etkinlik gerçekleştirdiklerini dile getiren Vali Tuna, bu yıl ilk defa etkinlikleri ilçelere yaydıklarını ve her sene bu konuda biraz daha tecrübe kazandıklarını vurgulayarak popüler insanların çok ilgi gördüğünü dile getirdi.

“Geçen sene 97. yılda 97 etkinlik bu sene 98. yılda 98 etkinlik gerçekleştirdik. Tabi bunlar sembolik rakamlar. Bu sene biz ilk defa ilçelere de etkinlikleri yaydık. Ayrıca diğer illere de faaliyetler yayıldı. Yani her sene bu konuyla ilgili bir takım şeyleri öğrenip tecrübe kazanıyoruz, kendimiz geliştiriyoruz. Zaten bu gibi organizasyonlarda her sene yeni bir şeyler geliştirmezseniz katılımı, coşkuyu artırmanız mümkün olmaz. Bizler şimdiden önümüzdeki sene için farklı formatlarda neler yapabiliriz, katılımı nasıl daha fazla artırabiliriz vb. konuları konuşuyor, hatalarımızı eksiklerimizi değerlendiriyor, eleştirileri alıyoruz.

“İLBER ORTAYLI KONFERANSI, MUSTAFA CECELİ KONSERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ”
Tuna, bu yıl İlber Ortaylı Konferansı ve Mustafa Ceceli konserinin çok büyük ilgi gördüğünü söyleyerek bir dahaki organizasyonlar için daha fazla popüler isim getirmeye çalışacaklarının altını çizdi.

“Bu yıl İlber Ortaylı konferansından ve Mustafa Ceceli konserinden gördük ki hangi iş olursa olsun o işin halk tarafından tanınan ismini getirdiğinizde halktan çok büyük ilgi görüyor. Bunu dikkate alarak belki bundan sonraki organizasyonlarda bu tarz popüler isimleri daha fazla getirmeye çalışacağız. Gelecek sene daha fazla etkinlik ve daha fazla popüler isimle Çanakkale halkını buluşturmayı hedefliyoruz.”

2015 İÇİN DEVLETİN İLGİSİ ÇANAKKALE’DE
2015 için şimdikinden çok daha fazla iş yapılacağını bildiren Vali Tuna; “Bir kısım çalışmalar şimdi başlayacak. Bir kısım çalışma ise ilerleyen zamanlarda başlayacak. Birkaç ay içinde bu konuda bir takım şeyler netleşecek. Bu iş için özel bir yapı oluşturulmasını düşünüyoruz. Çok daha profesyonel bir şeklide olsun istiyoruz. Devletin ilgisi Çanakkale’de. Bunu net bir şekilde görüyoruz ve bu ilgi günden güne de artıyor. 18 Mart Törenleri’nde dokuz tane bakanımız buradaydı. Ortalama neredeyse ayda bir bakanımız buraya geliyor. İlerleyen zamanlarda belki de Adalet bakanımız gelecek. Belki de yeni adliye binasının temelini atacağız birlikte” dedi.

“KÜÇÜK BİR ÖĞRENCİYKEN HAYALİM ÖĞRETMEN OLMAKTI”
Öznur Doğangün’ün “Çocukluk öğrencilik yıllarınızda Çanakkale’ye vali olacağınız ve bu törenlerin, organizasyonların başında olacağınız hiç aklınıza gelir miydi?” sorusuna Tuna, ilkokul yıllarında amacının öğretmen olmak olduğunu ve öğretmenlerinin kendisi için çok önemli olduğunu söyleyerek cevap verdi ve ekledi:
“Lise yılarında bir öğretmenimiz bir hedef seçmemiz konusunda bizleri yönlendirdi. Aynı öğretmenimiz hedefimiz için Üniversitede hangi bölümlerde okuyabileceğimiz konusunda da bize yol gösterdi. Bu şekilde benim kafamda da bu hedef oluştu. O yıllarda 81 il yoktu 67 vilayet vardı. 67 vilayetten birisinin valisi olmayı tabii ki hayal edemiyorsun o zamanlarda. Üniversite sınavından sonra siyasal ve hukuk yazdım. Siyasal Bilgiler, oldu okuduk yıllar geçti ve biz buralara kadar geldik. Günün birinde vali olacağız filan bunları hayal edemezdik ama işte yıllar geçiyor ve buradayız.”

“ÇANAKKALE’DE KENDİ MEMLEKETİMİ ARAMIYORUM”
Vali Tuna farklı illerde kaymakamlık yaptığını belirterek kurada seçtiği ve ilk kez orada ismini duyduğu Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinin kendisi için öneminin ayrı olduğunu dile getirerek sonrasında farklı birçok ilde çalıştığını ancak Vali olarak atandığı Çanakkale’nin her yönüyle ayrı olduğunu ve burada kendi memleketini aramadığını dile getirdi.

Kendisinin çok yoğun çalıştığını ve hatta bunun zaman zaman kendi ailesi için sorun olduğunu belirten Vali Tuna, “kendi aileme yeterince vakit ayıramıyorum ama bunun bir çaresi yok. Çünkü insanlar bizden ilgi, alaka çeşitli sorunlarına çözüm bekliyorlar. İnsanların en büyük ihtiyacı ise bir takım sosyal ihtiyaçlarına çözüm bulunması. Yani maddi problemleri hallolsa bile insanlar kendilerini dinleyecek birilerine ihtiyaç duyuyor. Herkes geliyor derdini anlatıyor. Sorununa çözüm bulabiliriz bulamayız ayrı mesele ama dinlemek bile o insanı mutlu ediyor” dedi.

“HALK BİZE ULAŞABİLMELİ”
Valilik olarak halka hizmet sunan bir kurum olduklarını ifade eden Tuna, herkesin sorununa vakıf olmaya çalışıyor ve herkesin bize ulaşabilmesini sağlamaya çalışıyoruz diyerek, Öznur Doğangün’ün hiç hariciyeyi düşündünüz mü sorusuna “her zaman öncelik olarak kendi halkıma hizmet etmeyi düşündüm. Ama belli bir süre sonra insan değişiyor. Dünya artık globalleşen bir dünya. Dünyanın herhangi bir yerinde olmuş bir olay bizleri de etkileyebiliyor. Ayrıca Dünyanın birçok yerinde Türk vatandaşlarımız var. Onlarında elinden tutan birinin olması gerekiyor. Eskiden pek ilgilenilmiyordu gibi bir izlenim varken, şimdi daha fazla ilgi var” diyerek cevap verdi.

“GENÇLERİN FİKİRLERİNİ, ÇALIŞMALARINI ÖNEMSİYORUM”
Tuna, Çanakkale’nin büyük bir aile olduğunu söyleyerek geleceğe yönelik umutlu olduklarını ve gençlerden faydalanmak gerektiğini bu bağlamda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrenci topluluklarını önemsediğinin altını çizdi.

“Üniversitenin öğrenci topluluklarını önemsiyorum. Güzel işler yapmaya çalışıyorlar. Daha sık bir araya gelmek lazım. Bunun için gidebildiğimiz etkinliklerine gitmeye çalıyoruz. Gençlerin buralardan verdikleri mesajları önemsiyor not alıyoruz. Bu bağlamda Gençlerin önerilerini isteklerini bilmek isterim. İleri deki projelerimiz ve yapacaklarımız için önemli. Bir iletişim ağı kurmak lazım. Bize mail yoluyla bizzat müracaatla veya temsilcileri vasıtasıyla ulaşabilirler. Gençler demokratik ortamlarda fikirlerini düşüncelerini paylaşsın. Çanakkale huzurun kenti. Hep beraber iyi şeyler yapmaya çalısalım. Bizim okuduğumuz yıllar darbe sonrası yıllar olduğu için yasaklar vardı. Kavga yoktu ama etkinlik yoktu. Şimdiki gençler çok şanslılar. Biz de devlet bursuyla veya yazları çalışarak okuduk. Ailemize yük olmadan okumaya çalıştık. Şimdiki öğrenciler için imkânlar daha iyi, kıymetini bilmek lazım. Biz biriktirdiğimiz paralarla kitap alırdık. O kitapları defalarca okuduğumuz olurdu. Çocuklarımıza her şeyi hazır sunmamak lazım. Sonraki hayatlarında zorluk çekmemeleri için.

“SIRADAN BİR VATANDAŞ GİBİ ŞAKİRİN YERİNDEN BOĞAZDAN GEÇEN GEMİLERİ SEYRETMEYİ ÇOK SEVİYORUM”
Çanakkale de en çok sıradan bir vatandaş gibi Şakirin Yeri’nde boğazdan geçen gemileri seyretmeyi, ailecek feribotla Kilitbahir’e geçmeyi, balık tutmayı çok sevdiğini söyleyen Vali Tuna, son olarak ÇOMÜ’nün kent için büyük bir kazanım olduğunun, Çanakkale’nin her geçen gün daha da büyüdüğünün ve 2015 yılının Çanakkale için çok önemli olduğunun altını çizdi.

“ÇOMÜ KENT İÇİN ÖNEMLİ BİR KAZANIMDIR”
“ÇOMÜ her geçen gün büyüyor. Kent için önemli bir kazanımdır. Çanakkalenin ÇOMÜ’nün kıymetini bilmesi lazım, elinden geldiği kadar yardımcı olması lazım. Çanakkale bundan sonra tam bir patlama yaşayacak gibi. Bunun tabi planlı ve sağlıklı olması temennimiz, bunu elbirliği ile yapmak lazım. Birçok yatırım yapılıyor. Havaalanı genişletiliyor, yollar yapılıyor, Troia müzesi yapılıyor. Yat limanı ve kurvaziyer limanı konuşuluyor. Her geçen gün buraya çok daha fazla insan geliyor. Rakamlardan da bunu çok net görebiliyoruz. Buradan arazi almaya çalışan çok fazla insan var. Türkiye’nin Çanakkale’ye ilgisi çok fazla. Buraya gelip gören burada yaşamak istiyor. Turizm değerleri zaten var ama sağlık içinde çok önemli bir bölge. Herkesin içinde yaşadığı toplumun sorunlarına duyarlı olması lazım. Yaşlılar engelliler ve diğer yardıma ihtiyacı olanlar için daha duyarlı olup gönüllü faaliyetler yapsınlar. Şehrin sosyal kültürel etkinliklerine katkıda bulunsunlar. Çanakkale’nin hedefe kilitlenmesi lazım. Bütün kurumlarıyla birlikte 2015 mesajını vermemiz lazım. Gençlerden 2015 için bir slogan bulmalarını ve bununda Kampüs FM vasıtasıyla olmasını istiyorum.”

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir