ÇOMÜ, Türkiye’nin En Büyük Üniversite Kütüphanesine Ulaşmayı Hedefliyor

30 Mart 2013

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar ve Gözde İlcan’ın hazırladığı Kampüs FM’in A’dan Z’ye ÇOMÜ programına bu hafta ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner konuk oldu.
Prof. Dr. Laçiner ve Prof. Dr. Aras Hisar, programda Çanakkale Deniz Zaferi’nin ve Şehitleri Anma Günü’nün 98. Yıl Dönümü etkinliklerini ve ÇOMÜ Kütüphanesi’ne yapılan kitap bağışlarını değerlendirdiler.
Prof. Dr. Laçiner, ÇOMÜ’nün hemen her köşesinde gerçekleştirilen etkinliklerle 98. Yıl Dönümüne katkı sağladıklarını söyleyerek, ev sahibi olarak ÇOMÜ’lü araştırmacıların desteklerinin devam edeceğini de sözlerine ekledi.

2015’E İNSAN GÜCÜNÜ ÇOMÜ SAĞLIYOR
Prof. Dr. Sedat Laçiner, 18 Mart’ın Çanakkale için çok özel bir gün olduğunu ifade ederek bu seneki programın oldukça yoğun olduğunu ve ÇOMÜ’nün Çanakkale Savaşları etkinliklerini tüm yıla yaydığını dile getirdi.

Laçiner, Türkiye’nin İlk hemşiresi Safiye Hüseyin Elbi ile ilgili gerçekleştirilen konferansın ve yakın zamanda yapılması planlanan Gelibolu Sempozyumu ve Piri Reis Konferansının bu tarz etkinliklere örnek teşkil ettiğini söyleyerek yapılan çalışmaların hem maddi hem de akademik olduğunu vurguladı.

“İlber Ortaylı konferansındaki kapasiteyi aşan kalabalık izleyici topluluğundan da anlaşılacağı üzere daha büyük konferans salonlarına ihtiyacımız var” diyen Laçiner, üniversite olarak tiyatro ve konferans salonunu açıklarını kapatmaya çalıştıklarını, İlahiyat Fakültesi’nin yerleşkesinde yapılmakta olan konferans salonunun bu anlamda katkı sağlayacağını, ÇOMÜ’de 2014 ve 2015’te çok sayıda fakülte ve okulun ulusal ve uluslararası çapta kongre ve konferans organize edeceğini, İngilizce bilen öğrenci sayısını arttırmaya çalıştıklarını, Akademik kadroların ilgili konularda destek verdiğini söyleyerek “Aslına bakarsanız 2015’e hazırlık safhasında insan gücünü üniversite sağlıyor. Biz, tamamı ile 100. Yıl Dönümüne kilitlenmiş vaziyetteyiz” dedi.

2015 Koordinasyon Merkezinde de görev alan Prof. Dr. Aras Hisar ise, Çanakkale Valiliği 2015 Koordinasyon Merkezi’nin, ÇOMÜ ile etkileşimine değinerek “2015’te şehir üniversiteye kitlenmiş durumda. Her türlü faaliyet için bize fikir danışıyorlar. Biz de hem hocalarımız ile hem yönetim olarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz dedi.”

ÇOMÜ, Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıl Dönümünde sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya sesini duyurmaya hazırlanırken, 2015’te Şehitler İçin 1 Milyon Kitap Kampanyası da tüm hızıyla devam ediyor.

Prof. Laçiner, kampanya ile ilgili şunları söyledi:
“2015 için yürüttüğümüz en büyük projelerden biri Şehitler İçin 1 Milyon Kitap Kampanyası. İki yıl önce kütüphanemizde 80-85 bin kitabımız vardı. Bu sayı şu an basılı kitap olarak 360 bin rakamını bulmuş durumda. 100 binden fazla kitap kataloglanmayı bekliyor. 200 binin üzerinde de elektronik kaynak bulunuyor. Yani 660 bin civarında kitabımız mevcut.

Önümüzde iki yıl var ve hedefimiz 1 milyon kitap. Bu iki yıl içinde Üniversitenin maddi kaynaklarıyla bunu oluşturmamız mümkün değil. Bundan dolayı biz de insanlarımıza başvurduk. Bu yöntem daha önce Şehitler Abidesi’nde kullanıldı. Milliyet Gazetesi’nin başlattığı kampanya ile yarım kalan Abide, halkın yardımı ile tamamlandı. Dolayısı ile biz de burada şehitlerimiz için kütüphaneden bir Abide yapmak istiyoruz.”

2 YIL SONRA TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KÜTÜPHANESİ ÇOMÜ’DE
Laçiner, 1 milyon kitabın ABD ölçeğinde yetersiz bir rakam olduğunu, ABD’de ortalama bir üniversitenin kütüphanesinde 3-4 milyon kitap bulunduğunu ve Türkiye’deki tüm üniversite kütüphanelerinin kitap sayısının toplamının Harvard Üniversitesi’ndeki 16 milyonluk kitap adedine ulaşamadığını söyledi.

Laçiner, ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi gibi üniversitelerde ise kitap sayısının 400-500 bin civarında olduğunu dile getirerek Türkiye’de 500 binin üzerinde basılı kitabı olan üniversitenin bulunmadığını belirtti.

Laçiner, Türkiye’nin en büyük kütüphanesinin 2 yıl sonra ÇOMÜ’de olacağının altını çizdi. Bir milyon kitap hedefine ulaşmada, düzenlenen kampanyanın büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Laçiner, ülkenin her kesiminden kampanyaya destek geldiğini söyleyerek ulusal ve yerel medyanın da kampanyaya yoğun ilgi göstermesiyle birlikte ÇOMÜ’nün isminin Türkiye’nin dört bir yanında yankılandığını ifade etti.

ŞİMDİ TÜM TÜRKİYE’DE ANLATILAN BİR KÜTÜPHANE
Üniversite eşittir kütüphane anlayışını gerek öğrencilere gerekse akademisyenlere anlatmış olduk diyen Prof. Dr. Aras Hisar, kitap kampanyası hakkındaki izlenimlerini şu cümlelerle aktardı:

“Hocalarımız, Rektörümüz gelmeden önce kütüphanenin köhne bir yer olduğunu söylemişlerdi. Şimdi tüm Türkiye’de anlatılan bir kütüphane. Bursa’dan gelen bir akademisyenimiz röportajında; “Yeditepe Üniversitesi’ne gittim. Orada bile ÇOMÜ’nün Kütüphanesi konuşuluyor. Hatta 1 milyon kitabı var diye konuşuyorlar” dedi. Bunu daha başarmamış bile olsak, demek ki ÇOMÜ Kütüphanesi, insanların kafasında artık Türkiye’nin sayılı kütüphanelerinden biri olarak yer etmiş durumda.”

BİGA’DA 60 BİN KİTAPLIK KÜTÜPHANE
ÇOMÜ Kütüphanesi geçen yıl, 18 Mart 2012’de 7 gün 24 saat hizmet vermeye başlamıştı diyen Laçiner, bu yıl da 18 Mart 2013’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın toplu açılış töreni ile Biga’daki fakülte kütüphanesinin açılışını gerçekleştiğini söyledi.

Laçiner, merkez kütüphaneden gönderilen kitaplarla ilk defa bir fakültenin, 60 bin kitaplık bir kütüphaneye sahip olmasının heyecan verici olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Bazı üniversiteler 30 bin 60 bin kitapları olduğu için övünüyorlar. Bizim sadece bir fakültemizin kitap sayısı 60 bin. Biga’da yeni inşa edilen kütüphanenin 250 bin kitap kapasitesi bulunuyor. Bu yüzden bu rakamın 60 binde kalacağını düşünmüyorum. Artık araştırma yapmak için İstanbul, Ankara gibi şehirlere gitmeye gerek kalmayacak. Hatta bu şehirlerden buraya araştırma yapmaya gelecekler. Belki de Türkiye’nin en büyük şiir kütüphanesi burada. Başka yerlerde bulamayacağınız şiir, öykü kitapları ve romanlar buradadır. En çokta Türk Dili ve Edebiyatı öğrencileri ve onun ilgilileri geliyor. Ciddi bir uzmanlaşma kütüphanesine doğru gidiyoruz. Göreve gelirken sloganımız İstanbul ve Ankara’da ne varsa daha fazlası burada olacaktı. Bazı alanlarda daha fazlası kısmına geçiyoruz. Bunlardan bir tanesi de ÇOMÜ Kütüphanesi.”

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir