GMKA Çalıştayında Çan’ın 2023 Vizyonu Konuşuldu

28 Mart 2013

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından Çan’da 12’ncisi yapılan 2014-2023 Bölge Planı hazırlıkları kapsamındaki ilçe çalıştayı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Çalıştayda açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan “Bölge Planı Ajans’ın değil bölgenin Planı olmalı” dedi.

Kale Seramik Sosyal Dinlenme Tesisleri’nde düzenlenen çalıştaya Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Çan Kaymakamı Yakup Tat, Belediye Başkanı Abdurrahman Kuzu, Ajans Uzmanları, ilçedeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler ve sivil toplum kuruluşları katılım sağladı. İlçenin 2023 vizyonunun konuşulduğu toplantıda ilçenin gelişmişlik düzeyini artıracak tüm konulara değinildi.

Açılış konuşmasında Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan bölge potansiyelinin Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşması yolunda en iyi şekilde kullanılabilmesi için bölge planının iyi dizayn edilmesi gerektiğini belirtti. Bölge planına en büyük kaynağın tam da bu nedenle ilçelerde yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Bölge planının Ajans’ın değil bölgenin planı olmasını istediklerini ve yerele danışılarak bir plan yapmaya çalıştıklarını aktardı. Ajans olarak yerelin bilgisine ihtiyaç duyduklarını ve katılımcıların yenilikçi fikirlerini beklediklerini belitti. 2023’te gelişmiş zengin bir ilçe olmak istediklerini ama çevresel sürdürülebilirliğini sağlamış bir ilçe olmanın da olmazsa olmazları olduğunu belirtti. Çan’ın ülkemizin hiçbir yerinde görülmeyen ilçe ve fabrika bağlılığının olduğu farklı karakterde bir ilçe olduğunu belirterek “Çan, Kale Seramik ile özdeşleşmiş bir ilçemiz, fabrikanın bir şekilde etkilemediği hiçbir aile yoktur. Bizler seramik sektöründe marka ilçe olduğumuz gibi başka sektörlerde de marka ilçe olmalıyız” dedi.

Çan Kaymakamı Yakup Tat da konuşmasında GMKA ile birlikte düzenlenen çalıştaya katılımından dolayı tüm misafirlere teşekkür etti. İlçenin gelişmesi için yerelin katkısının çok önemli olduğunu belirtti. “Sizlerin ifadeleri ve görüşleri ateşleyici etki yapabilir bunun için görüşlerinizi açık bir dille ifade etmenizi bekliyorum” dedi. İlçenin sorunlarının çözümü için yapılan toplantının önemli olduğunu belirterek “Hep beraber Çan’ın geleceğini katılımcılık esasına göre planlayalım” dedi.

Çalıştayda katılımcılar tarafından sıralanan çeşitli görüşler şu şekildeydi:
. İlçede yapılan mücavir alan belirleme çalışmalarında, bu çalışmanın sanayinin gelişmesine katkı sağlayacağı fakat bazı köylerin çeşitli yardımlardan mahrum kalma durumu oluşabileceği konularının dikkate alınması gerektiği vurgulandı.

. Sulanabilir tarım alanlarının artırılmasının bir zorunluluk olduğu ve bu konudaki çalışmaların ivedilikle yapılması gerektiği belirtildi.

. Tarımsal amaçlı elektrik kullanımlarında altyapı ve bürokratik sorunlar mevcut. Küçük işletmeler elektrik tedarikinde sorun yaşadıkları için şartlarını iyileştirmekte zorlanmaktadırlar.

. Köylerde içme suyu ve kanalizasyon sıkıntısı var. Bu sıkıntıların öncelikli konu olarak çözüme kavuşması gerekmektedir.

. Yeni otoyol projeleri ile ilçe yakında 25 milyon nüfuslu bir pazara (İstanbul, Bursa, İzmir) iki buçuk saat uzaklıkta olacak. Buralardan gelecek turistler için köyler dizayn edilebilir ve köy evleri kırsal turizme yönelik küçük pansiyonlara dönüştürülebilir. Doğası korunmuş bir ilçeye sahibiz. Bu durum Turizm de değerlendirilebilir. Ayrıca jeotermal kaynaklarda turizm açısından değerlendirilmesi gereken en önemli değerlerden biridir.

. Çan yapılan eğitim yatırımları ile bir eğitim kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Bu yatırımların artırılması sağlanmalı ve eğitimde marka bir ilçe haline getirilmelidir.

[gmka.org.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir