Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden ‘Yaşlılara Saygı Haftası’ Mesajı

19 Mart 2013

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 18 – 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajda şu ifadelere yer verildi;
“Dünyada ortalama yaşam süresi 20. yüzyılın başında 40 yaş civarında iken, 2000’li yıllarda 66 yıla ulaşmıştır. 1998 yılında yaşlı nüfus oranı tüm dünyada % 10 iken 2025 yılında %15 olacağı öngörülmektedir.Ülkemizde Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) nüfus sayımı 2008 yılı verilerine göre 65 yaş üstü nüfus oranı %7.1 olarak tespit edilmiştir. 2020 yılında yaşlı nüfusun yaklaşık % 7.7’ye ulaşacağı öngörülmektedir.
İnsan ömrünün en son dönemini oluşturan yaşlılık, geride bırakılan yılların insana kazandırdığı birikim deneyim ile yaşamı zenginleştirmektedir. Hayatının gençlik dönemlerini verimli ve üretken bir şekilde geçirerek erişilen sağlıklı bir yaşlılık dönemine ulaşmak herkesin ortak arzusudur.
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde sürdürülmesi planlanan Yaşlı Sağlığı Hizmetleri bundan sonraki süreçte yeni bir anlam ve önem kazanacaktır. Çünkü yaşlılık dönemi ayrı bir ihtimam gerektirmektedir. Bu aynı zamanda bir minnet borcudur. Yaşlılarımız geçmiş ile gelecek arasında vazgeçilmez bir hazine köprüsüdür. Toplumsal değerlerimizi ve kültürümüzü yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımız olan yaşlılarımızın toplumla bütünleşmesi ve yaşama bağlılıkları güçlendirilmelidir. Ömrünün büyük kısmını aileye ve topluma hizmet etmekle geçirmiş bu insanların yaşlandıkları ve bakıma muhtaç oldukları süreçte, hayatlarının sonuna kadar insan onuruna yakışır şekilde bakım ve sağlık hizmeti talep etme hakları vardır.
Bu kapsamda tüm kurumlarımızın yaşlılara özel hizmet alanlarını geliştirmesi büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle tüm Türkiye’de olduğu gibi İlimizde de 65 yaş üstü yaşlı poliklinikleri hizmete açılmıştır ve sağlık hizmetlerinde yaşlılara öncelik verilmektedir. Ayrıca yatağa bağımlı hastalarımız evde sağlık hizmetlerinde yararlanmaktadır.
Yaşlılarımızın deneyim ve birikimlerini paylaşmalı, onların yaşama etkin bir biçimde katılmalarına imkân sağlamalı, toplum için ne kadar değerli olduklarını anlamalarını ve yaşama sevinçlerini kaybetmemelerini sağlamalıyız. Bu, toplumumuzun saygın bireyleri olan yaşlılarımıza karşı ortak sorumluluğumuzdur.
Yaşlılık, manen yükselme çağıdır.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir