Çanakkale Belediyesi 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne Katıldı

22 Şubat 2013

Çanakkale Belediyesi, 18-19 Şubat 2013 tarihlerinde Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği öncülüğünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ile İstanbul’da düzenlenen 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesine katıldı.

Türkiye’de binaların çevresel etkileri konusunda farkındalık oluşturmak, bilgi ve bilinç düzeyini yükseltmek, yeşil binaların gerekliliği konusunu Türkiye’nin gündemine taşımak amacıyla “Yeşil Dönüşüm” temasıyla düzenlenen zirvede ve konuya ilişkin tecrübe paylaşımlarının gerçekleştirildiği zirveye Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Z. Özleyiş Çetin, Çanakkale Belediyesi Şehir Plancısı M. Kemal Albayrak, Çanakkale Belediyesi İnşaat Mühendisi Hakan İnci, Çanakkale Belediyesi Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Duygu Albayrak katılarak birçok yetkili ile görüşme olanağına sahip olup, ulusal ve uluslararası ölçekte yapımı gerçekleştirilen yeşil binaların özellikleri hakkında bilgilerini pekiştirdiler.

Çanakkale Belediyesi’nden yapılan açıklamada 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesinden şu notlara yer verildi:

Bilindiği gibi Çanakkale Belediyesi tarafından yapımı gerçekleştirilecek “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Projesi kapsamında geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen yarışma sonucunda proje 1.’si belirlenerek kamuoyuna duyurulmuştu. Nitelikleri ile hem ilimiz hem de ülke ve dünya çapında örnek teşkil edecek Proje, Türkiye’de yarışma yolu ile seçilen ilk yeşil bina olma özelliği taşırken proje öngörülerinde Çanakkale Belediyesi olarak her türlü detayın düşünülmüş olduğu konferansta bir kez daha anlaşıldı.

Küresel Sorunlardan Çıkış Yolu Yeşil Dönüşüm
Ekolojik, ekonomik ve sosyolojik binalar olarak tanımlanan yüksek tasarruflu bu binaların yaygınlaştırılması, mevcut binaların basit iyileştirmeler ile enerjiden tasarruf edilebilir hale getirilmesinin önemine değinildiği konferansta, 21. yy’ın Şehirleri ve Toplumları, Sürdürülebilir Kent Planlaması İçin İşbirliği, Yeşil Ekonomi ve Yeşil Dönüşümün Finansal Modelleri, Türkiye’de Yeşil Dönüşüm, Yeşil Binalarda Malzeme, Sürdürülebilir Gelecek İçin Yeni Teknoloji ve İnovasyon konu başlıklarında bilgilendirmeler yapıldı.

Ulusal ve Uluslararası alanlarında saygın konuşmacıların katıldığı konferansta Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Kaptan Cousteau olarak bilinen Fransız Deniz Bilimci Jacques Cousteau’nun torunu EarthEco International Başkanı Philippe COUSTEAU Jr., Çeşitli üniversiteler, kurumlar ve kuruluşların ilgilileri bilgi paylaşımında bulundu.

Sürdürülebilir, ekolojik, yeşil, çevre dostu gibi sıfatlar ile adlandırılan doğaya uyumlu bu yapılar, yapının arazi seçiminden başlayarak sosyal ve çevresel sorumluluk anlayışıyla tasarlandığı, ihtiyacı kadarını tüketen, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanıldığı, çevreye duyarlı yapılar olarak tarif edilmektedir. Özellikle küresel ısınmaya sebep olan yüksek değerlerde karbondioksit salınımının yanı sıra su ve elektrik tüketimi gibi konularda da çok yüksek oranlarda tasarruf edilerek çevreye ve ekonomiye yüksek katkılar sağladığı araştırmalar ile ortaya konmuştur.

Konuya ilişkin özellikle kadınların ve çocukların bu konulara ilişkin eğitilmeleri geleceğin bu yönde şekillenmesi ve yeni nesillerin bilinçlendirilmesi anlamında ülkemiz ve dünyamızın sağlıklı geleceği için büyük bir fırsattır.

Mevcut binalarımızda enerji ve su tasarrufu sağlayacak basit önlemlerin alınması da bu yolda atılacak önemli bir adımdır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir