“Türkiye ve Japonya’da Balıkçılık Stok Yönetimi” Konulu Panel Yapıldı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve JICA Derneğinin işbirliği ile “Türkiye ve Japonya’da Balıkçılık Stok Yönetimi” konulu panel Troia Kültür Merkezi’nde düzenlendi.
Panelin açılış konuşmalarını Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olcay Hisar ile JICA Türkiye Ofisi Başkanı Akio Saito adına JICA Türkiye Ofisi Kıdemli Program Sorumlusu Doç. Dr. Emin Özdamar yaptı.
Hisar konuşmasında, balıkçılık yönetiminin su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını sağlaması açısından önem arz ettiğini ifade ederek, bu yönetim içinde veri toplama, analiz etme, planlama, karar alma, kaynak tahsisi, yürütmenin formüle edilmesi ve düzenlenmesi ile ilgili birçok işlemin bulunduğunu kaydetti. Özdamar da konuşmasında JICA Derneğinin Türkiye’deki faaliyetlerinden bahsederek, su ürünleri endüstrisi konusunda Türkiye’de birçok işbirliği çalışması yürüttüklerini kaydetti.
JICA Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Saliha Akbaş ise 1988 yılında kurulan JICA Derneğinin faaliyetleri hakkında bilgi vererek bir sunum yaptı. Akbaş’ın sunumunun ardından panele geçildi.
Moderatörlüğünü Doç. Dr. Emin Özdamar’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Vahdettin Kürüm ile ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İşmen katıldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Vahdettin Kürüm sunumunda Dünya’da ve Türkiye’de balıkçılık üretimi, yönetimi ve gelişmeleri hakkında bilgiler vererek dünyada 54 milyon insanın geçimini balıkçılıktan sağladığını ifade etti. Çin’in en büyük ihracatçı, Avrupa Birliği’nin ise en büyük ithalatçı olduğunu belirten Kürüm, dünyada balıkçılığı geliştirme eğiliminin sürdürülebilir kalkınma biçimine yöneldiğini kaydetti.
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İşmen ise “Japonya’da Balıkçılık Yönetimi” konulu bir sunum yaptı. İşmen sunumunda Japonya’nın coğrafi, sosyal, ekonomik durumu ile Japonya’nın balıkçılık üretimi hakkında bilgiler verdi.
Panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Sahil Güvenlik Grup Komutanı Binbaşı Serkan Tezel ile çok sayıda akademik personel ile öğrenci katıldı.
[comu.edu.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...