Uzmanlar Palamut ve Lüferde Yaşanan Bolluğu Değerlendirdi

04 Kasım 2012

Hürriyet Gazetesi’nden Emek Kaplangil’in hazırladığı haberde bu yıl özellikle palamut ve lüferde yaşanan bolluk sonrasında balıktaki bereketin neden kaynaklandığı üzerine uzmanların görüşlerine yer verildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ali İşmen, balık miktarında gerçek anlamda bir artış olduğunu söylemek için verilerin yetersiz olduğunu ancak 20 santimden küçük çinekopların avlanması durumda gelecek yıllarda bu balığı yiyemeyeceğimizin açık olduğu uyarısında bulundu.

İşmen, “Balık miktarındaki artış için net bir şey söylemek imkansız. Şu anda söylenenler sadece tahmin. Balıkçıların yıllar içindeki av verilerinin güvenilirliği sorgulanıyor. Diğer taraftan bu konuda yeterince araştırma da bulunmuyor. Dolayısıyla bu yılki miktarı, öncekilerle kıyaslamakta zorlanıyoruz. Dolayısıyla seneye ne olacağı öngörüsünde bulunamıyoruz. Ayrıca eğer bu bolluksa bu ne kadar sürecek daha önce bu dönemler 4 aya kadar çıkıyordu. Ama şu anda 15 güne kadar inebiliyor”

KAMPANYA TEK BAŞINA ETKİLİ DEĞİL
Bu nedenle bolluğun ne kadarının doğal şartlardan ne kadarının ise yasaklardan kaynaklandığını çözemediklerini belirten İşmen, kampanyaların etkisinin bir sene içinde görülmesinin o kadar kolay olmadığına da dikkat çekti.

İşmen, 20 santimden küçük çinekopların avlanmasının üreme yeteneği kazanmamış yavru balık avlamak anlamına geldiğine de işaret etti ve “Buna devam edilmesi durumunda gelecek yıllarda bu balıkları yiyemeyiz. Her sene balıkların boyunun azalması o stokların azaldığı anlamına gelir” dedi.

YASAKLARIN ETKİSİ VAR ANCAK TEK NEDENİ BU DEĞİL
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nuran Ünsal ise, balığın bol olmasında yasakların yanı sıra iyi giden hava sıcaklıklarının da etkisinin önemli olduğu ancak böyle ani artışların bu türün geleceği için iyiye işaret olmayabileceğini söyledi. Ünsal, “Balığın bu sene bol olmasında yasakların etkisi var ancak tek nedeni bu değil. Başta iyi giden hava koşulları olmak üzere çevresel faktörlerin de bundan önemli etkisi oldu. Yüzey suyu sıcaklıkları iyi gitti. Bu palamut ve lüfer için önem taşıyor. Böylece balıkların besinlerinde artış görüldü ve daha iyi beslenme fırsatı buldu. Diğer taraftan önceki yıllarda küçük boyutlarda tutulmasına rağmen çinakop miktarında artış görülüyor. Bu şekildeki artış bir sonraki sene bu türde tamamıyla çöküşün sinyali de olabilir. Bu konuda henüz kesin bir veri yok. Eğer bir türde devamlı bir boyun altında balıklar çıkıyorsa bilimsel veriler bu türün tehlike altında olduğunu söylüyor” dedi.

USKUMRUDA YAŞANMIŞTI
Tezgahtaki lüferlerin boyuna bakıldığında 17-18 cm arasında değiştiğine dikkat çeken Ünsal, “Büyükler de var ancak buna orantısal olarak bakmak lazım. Boylarının uzun süre ölçülüp gözlemlenmesi ve bu konuda araştırma yürütülmesi gerekiyor. Benzer durum seneler önce uskumruda yaşanmıştı” değerlendirmesinde bulundu.

Ünsal, geçen sene çinekopta 20 santimetre altında balık tutulmasının yasaklanması yönündeki kampanyaya rağmen bu yıl tezgahlarda bu kadar küçük balığın olmasını yadırgadığını da belirtti.

ÇİNEKOP AKINI YOLDA
İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu sene palamut, lüfer ve çinakop adına deniz oldukça verimli. Bunda denizin yapısı daha önemli. Su sıcaklığının elverişli olmasıyla balıkların bıraktığı yumurtaların daha çoğu yaşama ve büyüme fırsatı buldu. Yani balığın yumurtasından yeterince yararlanıldı. Ayrıca, derinlik yasaklarından sonra balıklar daha rahat gidip gelmeye başladı. Ancak 15 Kasım’dan sonra bolluk azalacak. Lüferden sonra çinakopta da bir akın gelecek gibi görünüyor. Ancak, Karadeniz’de hamsiden henüz haber alamadık”.

KÜÇÜK ÇİNEKOPLAR KAÇAK TROLLERİN İŞİ
Kartal, tezgahlarda yönetmelikte belirlenenden daha küçük çinakopların satılması konusunda ise bu balıkların çoğunlukla kaçak avlanan troller tarafında yakalandığını söyledi.

Kartal, “Bu şekilde avlanan balıkçılar var. 14-15 santimetrelik çinakoplar bu kaçak trollerin işi. Ancak bunlar Yunanistan’daki pazarlarda satılmıyor. İl ve İlçe Müdürlüklerinin denetimleri artırıp bunu önüne geçmesi gerekiyor. Bu işte bir aksaklık var. Denetleme olmazsa birileri getirip bunu satar. Yasaya koyuyoruz ama uygulamıyoruz” dedi.

DAHA FAZLA YUMURTA HAYATTA KALDI
Ekmeğini balıktan kazanan tekne sahipleri de yasak kampanyasının etkilerinin hemen görülemeyeceğine, balığın bollaşmasındaki ana nedenin deniz suyu sıcaklığına paralel olarak balıkların bıraktığı yumurtaların hayatta kalma oranının önceki yıllara göre daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: hurriyet.com.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir