Çanakkale’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları

29 Ekim 2012

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Atatürk anıtına çelenk sundu. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla tören sona erdi.Daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar ve öğrencilerin katıldığı törende, şiddetli lodos katılımcılara zor anlar yaşatırken, saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan lodos nedeniyle, özellikle bayrak taşıyan öğrenciler ayakta durmakta güçlük çekti.

BURUK CUMHURİYET KUTLAMASI
Cumhuriyetin ön sözünün yazıldığı Çanakkale’de Cumhuriyetin 89. Yıl dönümü buruk kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet bayramı kutlamaları bu yıl buruk geçti. 89. Yıl dönümü kutlama programı çerçevesinde ilk olarak Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan valilik makamında tebrikleri kabul etti. Düzenlenen tebrik kabul törenine Ak Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi katılım gösterirken Cumhuriyet Halk Partisinin törene katılmaması gözlerden kaçmadı.

Boş tribünlere kutlama
Valilik makamında düzenlenen bayramlaşma töreninin ardından 18 Mart Stadyumunda düzenlenen törenlere geçildi. Bu yılki törenlere halk ilgi göstermezken Vali Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan boş tribünlerin bayramını kutlamak zorunda kaldı. Protokol tribününde ise yaşanan boşluklar ise halkın yanı sıra protokol üyelerinin de bayrama ilgi göstermediği yorumlarına neden oldu .

Tuna’dan Cumhuriyet yorumu
Vali Güngör Azim Tuna törende yaptığı konuşmada Cumhuriyet 1923 yılında ilan edildiğini belirterek; ” Tüm cephelerde arka arkaya kazanılan zaferler ve vatan topraklarından işgalci devletlerin atılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve ilanı aşamasına gelinmiş, Bozkırın ortasında, Ankara’da 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edilmiş ve Gazi Mustafa Kemal ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir. Cumhuriyet, halk anlamına gelen ?cumhur’un yönetime katılımını; toplumun tüm kesimlerinin yönetimde bir şekilde temsil edilmesini tüm kurumlarıyla devletin belli bir zümrenin elinde ve etkisinde olmamasını ifade etmektedir. Bu anlamıyla cumhuriyet demokrasiyle taçlandığında nihai amacına ulaşmış olmaktadır. Nitekim dünya üzerinde cumhuriyet ismini taşıyan pek çok devletin, aslında geniş halk kesimlerinin iradelerine rağmen, onlara karşı, baskı ve zulüm ile iktidarda kaldıkları sıklıkla görülmektedir. Türk milletinin tarihi derinliği cumhuriyet idaresine de yansımış, hür ve serbest seçimlerle demokrasi garantiye alınmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisinin, cumhuriyetin ilanından önce kurulması, milletin temsilcileriyle hayati önemde kararların alınması, yine cumhuriyete bu mecliste karar verilmesi üzerinde hassasiyetle düşünmek gerekir. İlk mecliste asılı büyük panoda yazılı olan, “Hakimiyet, bilâ kaydu şart milletindir.” İlkesi hayati derecede önemlidir. Hakimiyetin millete ait olması şeklinde tanımlanan demokrasi olmaksızın cumhuriyet, içeriği ve ruhu olmayan boş bir kavrama dönüşebilir. Atatürk’ün Türk Milletinin karakterine en uygun yönetim biçimi Cumhuriyettir diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, milletimize bırakılmış en büyük emanet ve vazgeçilmez bir değerdir. Bu nedenledir ki, Cumhuriyet yönetimi, ilanından bu yana ülkemizin her alanda gelişmesine büyük katkılar sağlamış, çağdaşlaşma atılımlarıyla insanımızın ufkunu genişletmiş, toplumun millet olma bilincini kuvvetlendirmiştir. Türk milleti, bugünlere nasıl gelindiğini asla unutmayacak, şanlı tarihine, mili benliğine sahip çıkacak, çağdaş uygarlık yolunda kararlı biçimde yürümeye devam edecektir. İnsanımızın mutlu olduğu güçlü, zengin ve mürefeh bir Türkiye hedefine ulaşmak için ihtiyacımız olan şey, çalışmaya devam etmek, bu milleti, halkımızı sevmek ve onlara güvenmektir” dedi.

KOLİN’DE CUMHURİYET RESEPSİYONU
Çanakkale Valiliği tarafından Kolin Otel’de verilen ?Cumhuriyet’ resepsiyonunda birlik beraberlik sergilenirken milletin vekilleri resepsiyona katılmadı.

Cumhuriyet’in 89. Yıl dönümü nedeniyle Çanakkale Valiliği Kolin Otel’de resepsiyon verdi. Resepsiyona Vali Güngör Azim Tuna’nın yanı sıra Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İkinci Kolordu Komutalı Korgeneral Ferit Güler, Boğaz Garnizon Komutanı Tuğamiral Mesut Özel, Kale şirketleri grubu yönetim kurulu başkanı Hacı İbrahim Bodur, ÇTSO Başkanı Bülend Engin’in yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ile birlikte kuvvet komutanlarının da katıldığı resepsiyonda Cumhuriyet Pastasını Vali Tuna Kale Grubu şirketleri yönetim kurulu başkanı Hacı İbrahim Bodur ile birlikte kestiler. Ak Parti ve CHP Milletvekillerinin katılmadığı resepsiyona Çanakkale’nin eski milletvekilleri İbrahim Köşdere, Süleyman Ayhan, İlçe Kaymakamı katılırken Ak Parti İl Başkanı Muzaffer Kutlu ve Merkez İlçe Başkanı Adnan Öncü ile beraber resepsiyona geldi. Çanakkale Valiliği’nin verdiği resepsiyonda Vali Tuna Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesinde giderek güçlendiğine dikkat çekip, lider ülkeler arasında yer aldığını söyledi.

CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ ŞÖLENE DÖNÜŞTÜ
Çanakkale’de Cumhuriyet’in 89. Yıl dönümü nedeniyle yapılan fener alayında şölen yaşandı.

İskele Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe CHP milletvekilleri ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra ADD ve çok sayıda gençlik örgütü katıldı. Olaysız geçen yürüyüşte atılan sloganlar dikkat çekti.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir