“Çanakkale 1915” Filmi Vizyona Giriyor
Turgut Özakman’ın “Diriliş Çanakkale 1915” adlı romanından, yazar tarafından senaryolaştırılan “Çanakkale 1915” filmi, 400 kopyayla vizyona giriyor.
Milliyet Gazetesi’nden Nil Kural’ın haberinde filmle ilgili şu bilgilere yer verildi:
“Süpürrr” filminin yönetmeni Yeşim Sezgin’in imzasını taşıyan, yaklaşık 10 milyon TL bütçeli filmde aralarında İlker Kızmaz, Şevket Çoruh, Barış Çakmak ve Celil Nalçakan’ın da bulunduğu isimler rol alıyorlar.
8 haftada yapılan çekimlerin mekanları arasında Genelkurmay Başkanlığı’ndan alınan izinle kullanılan SİT alanları da bulunuyor.
Film, 1912’deki Balkan Göçü ile başlıyor. Ardından 1914’de ilan edilen seferberliğe geçen film, Bigalı Mehmet Çavuş, Seyit Onbaşı, Hilmi Şanlıtop, Yüzbaşı Faik’in de olduğu çeşitli rütbe ve görevlerden çeşitli karakterler vesilesiyle Çanakkale’de denizde ve karada verilen kanlı savaşı konu alıyor. Mustafa Kemal’in Anafartalar’da sergilediği başarılara ve askeri dehasına ise özel bir yer ayırıyor. Savaşın cephedeki bölümünü izlerken, film arada İstanbul ve Anadolu’daki sivil hayata da giderek, cephede olmayanların fedakarlıklarını da anlatıyor. Ancak bu kadar fazla karakter ve mekan arasında gidip gelen ve karakterlere değil de, savaşın kahramanlık öykülerine odaklanan filmin bu yapıyla sinemasal bir bütünlük ve his yakalayabildiğini söylemek ise mümkün değil.
Sayılarla Çanakkale 1915
– 2 binden fazla asker, 3 bine yakın köylü ve sivil kostümü dikildi.
– 3 bin metrekare alana dekor inşa edildi.
– Anzak siperi için ağaç döşeli 200 metre uzunluğunda siper ve Anzak karargahı yapıldı.
– 40 kişinin 2 aylık çalışması sonucunda, 2750 metre uzunluğunda siper alanları ve mevziiler inşa edildi.
Eleştirmenler ‘Çanakkale 1915’ filmi için ne dedi?
Haberturk Gazetesi’nin haberine göre dün basın gösterimi yapılan ‘Çanakkale 1915’ filmiyle ilgili konuşan eleştirmenler çok beğenmeseler de özellikle savaş sahnelerini ve prodüksiyon kalitesini takdir etttiler.
Atilla Dorsay: ‘Hamasi dökü-drama’
“Film bence bir tür hamasi döküdrama. Ama kendi türü içinde hiç fena değil. Türk ulusu için büyük önem taşıyan Çanakkale olayını iyi resimlenmiş bir rapor halinde izliyoruz. Bu da az şey değil.”
Mehmet Açar: ‘Direniş ruhunu seyirciye hissettiriyor’
“Tarihi gerçekleri dram halinde sunan ve hikâye anlatmaya odaklanmayan dökü-drama dediğimiz türe yakın bir iş çıkmış. Film Çanakkale’deki direniş ruhunu seyirciye hissettirmeyi hedefliyor ve bunu başarıyor. Ama filmin sinemasal sorunları var. Dramatik ve diyaloglu sahneler seyirciyi kavramaktan uzak. Ama savaş sahnelerini ben başarılı, hatta yer yer etkileyici buldum.”
Kerem Akça: ‘Çabası ve cesaretiyle takdire değer bir film’
“Çanakkale 1915, Fetih 1453 gibi bir vizyon ortaya koymasa da popüler sinemamızın geldiği noktada çabasıyla ve cesaretiyle takdire değer, geniş ebatlı bir savaş filmi sunabiliyor. Özellikle çatışma ve savaş sahneleri; kurgu, müzik ve görüntü yönetimi birlikteliğiyle sağladığı uyum açısından vaat ettiğini veriyor. Ancak belirgin oyunculuk ve senaryo zafiyetleri de, Çanakkale Savaşı’ndaki ‘diriliş’ hikâyesinde beklenebilecek dini ve milliyetçi göndermeleri zaman zaman göze batar hale getirmiş.”
Uğur Vardan:’Asıl meselesi zayıf’
“ÇANAKKALE meselesinde Peter Weir’in ‘Gelibolu’sundan sonra söylenecek pek söz kalmadığı kanaatindeyim. ‘Gelibolu’ hem söz konusu savaşa, hem de meselenin emperyalist yanına son derece doğru yerlerden bakıyordu. ‘Çanakkale 1915’ ise bana prodüksiyon, kostüm tasarımı vs. gibi yan meselelerde son derece başarılı ama asıl mesele açısından da son derece zayıf geldi. Film de genel olarak Turgut Özakman’ın ‘Resimli Osmanlı Tarihi’nden mülhem, ‘Görüntülü Çanakkale Savaşı’ gibi olmuş. Fondaki türkü, ilahi ve mehter marşı gibi unsurlarla da günümüz siyasi ortamına selam sarkıtılmış sanki.”
[Kaynak: Milliyet & Haberturk]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...