Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yeni Teşvik Sistemini Sanayicilere Anlattı

27 Eylül 2012

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yeni teşvik sistemi ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapmak üzere Çanakkale’ye geldi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada Türkiye’deki ekonominin son 10 yıla bakıldığında iyi noktada olduğunu açıkladı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin Çanakkale’de gerçekleştirilen tanıtımın önemine değinerek; “Çevremizde olup bitenler, yıkılan duvarlar, günümüzde yaşanan iç savaşlar kim ne derse desin doğrudan ekonomik çıkarların, ekonomik doğruların veya yanlışların sonuçlarıdır. Ekonomisinde doğruları başarıyla uygulayan uluslar elde ettikleri rekabet gücüyle ekonomik alanda diğer ülkelerin önüne geçerken üretmeyen, sermayesini tabana yaymayan ülkeler büyük kriz ve sarsıntı yaşıyorlar. İster ülke olsun ister şirket olsun her ölçekte başarının yolu doğrudan ekonominin gerektiği değişimi doğru algılayıp doğru uygulamaktan geçer. Türkiye gelişimi ve değişimi hızla artan bu dünyada küresel rekabetin iddialı bir oyuncusu olmayı hedefliyor” dedi.

“Sayın Bakan sorunlarımızı iyi biliyor”
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise konunun hassas bir konu olduğunu kaydederek; ” Sayın Bakanımız önceden satan, istihdam eden bir işadamıydı. Şimdi ise Sayın Bakanımız aynı temposunu ve enerjisini, vaktini tüm Türkiye’nin üretmesi için, tüm Türkiye’nin ihracatının artması için harcıyor. Bu açıdan bizler burada duygu ve düşüncelerimizi, fikirlerimizi ifade ederken oldukça rahatız. Çünkü birbirimizi çok rahat anlıyoruz. Burada ifade etmek istediğimiz Sayın Bakanımızın da çok iyi bildiği ve yaşadığı konulardır” diye konuştu.

“Yatırım yapmak için sıkıntı yaşıyoruz”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Niyazi Önen ise Bakan Çağlayan’a yaşadıkları sorunlar ile ilgili yaptığı konuşmasında; “Organize Sanayi Bölgesinde yer sıkıntısı var. Yatırımlar yok. Zamanında bunlar satılmış veya kiraya verilmiş ama yatırımcılar ortada yok. Dolayısıyla bazı yerlerin kesinlikle iptal edilmesi lazım. Bürokrasiyi her şeyde gördüğümüz gibi buralarda da görüyoruz. Bir yatırımcı olarak Sayın Bakanımız geliyor burada ekibiyle bizi motive ediyor. İmkanlar sağlıyor. Hükümetler bu yatırım kararlarını çıkartıyorlar. Alın özel sektör yapın diyorlar ama bir kademe indiğimizde bürokrasi ile karşılaştığımız zaman gerçekten çok büyük engeller ile karşılaşıyoruz. Bu bütün iş adamlarının sorunudur. Siyasi iktidara teşekkür ediyoruz. Alınan kararlar mükemmel ama bunlarında bürokrasi kanadında önümüzün açılması noktasında uygulanmasını istiyoruz. Libya konusunda Sayın Bakanımız bizlerin elinden tuttu. Orada zararların çıkarılması için bizleri Başbakanımıza kadar götürdüler. Daha sonra 6111 sayılı yasada orada yatırımlarda sıkıntı çeken firmalara bir taksitlendirme getirdiniz. Karar çıktı buraya geldik. Defterdar hanıma söyledik. Ben karışmam Ankara dedi.Biz bunları yaşıyoruz. Hiçbir yerde göbeğimizi kesemiyoruz. Ankara’da da o bürokrasinin içinde kayboluyoruz” şeklinde konuştu.

“63 yatırımcı firma var”
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Yardımcısı Mustafa Çıkrıkçıoğlu Çanakkale’de 2011 yılında 63 yatırımcı firma bulunduğunu dile getirerek; “26 firmamız Çanakkale’de ihracat yapıyordu. Bu sayı 2011 yılında 63’e yükseldi. Bu sayı yeterlimi. Kesinlikle hayır. Biz Çanakkale’nin ihracat potansiyelinin çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Çanakkale yeni teşvik paketinde 2. Bölgede yer almaktadır. Yeni teşvik paketiyle potansiyelin daha fazla ortaya çıkacağına inanıyoruz. Ayrıca yapılan düzenleme ile Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri de 6. Bölge kapsamında teşviklerden faydalandırıyoruz. Bozcaada ve Gökçeada için rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, yenilenebilir enerji, çevre teknolojileri alanlarında yatırımların oldukça verimli olacağını düşünüyoruz. Yenilenebilir enerji konusundaki teşvikler Türkiye’nin enerji potansiyelinin açığa çıkmasında yardımcı olacak bir gelişmedir” dedi.

“Türkiye başarılara imza attı”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Türkiye, mukayese edilmeyecek kadar çok önemli başarılara imza attı. Biz bugün bununla yetinmiyoruz. Bugün diyoruz ki; Türkiye’nin gelmiş olduğu nokta önemli ama yetmez” dedi. Çağlayan, “Türkiye, adeta 300 kilometre hız sınırı yapabilecek, 300 beygirlik bir otomobile benzer. Geçmişte bu gücünü, bu hızını kullanamadı, kullandırmadılar. Gerek siyasi istikrarsızlık, gerek ekonomik istikrarsızlık, gerekse özel sektörle kamunun diyaloğunda yaşanan problemlerden dolayı. Bizim özel sektöre gereken destek verilirse, bu işin asıl oyuncusu haline getirilirse, bizim özel sektörü tutana aşk olsun” diye konuştu.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir