ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Yeni Binası Açıldı

15 Eylül 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açıldı.

ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsünde yapımı tamamlanan Güzel Sanatlar Fakültesi yeni binası gerçekleşen törenle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından açılışı yapıldı. Yapımına 2010 yılında başlanan ve Türkiye’nin en büyük Güzel Sanatlar Fakültesi binası ünvanlına sahip yapının açılış kurdelesini Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale AK Parti Milletvekilleri Mehmet Daniş ile İsmail Kaşdemir tarafından kesilerek gerçekleştirildi. Tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Binanın açılış törenin de bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, güzel sanatların Çanakkale’ye önemine değindi. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, “Bu coğrafya aynı zamanda güzelliklerin güzel sanatların estetiğin ruh güzelliğinin zarafetin inceliğin buluştuğu bir coğrafyadır. Bu yüzden ben bu fakültemizin açılışını üniversitemiz için çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Toplumların kalkınmasının zenginleşmesinin iki ana ekseni vardır. Birincisi maddi kalkınma, ekonomik büyüme diğer eksen ise refah dediğimiz unsur. Kalkınmanın sosyal boyutu. Gelirlerin topluma yansıması burada ben üçüncü bir unsur olması gerektiğini düşünüyorum oda sanat estetik ve zarafet.” dedi.

Vali Tuna’nın ardından konuşma gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu fakültenin açılmasına en sevinen tarafın kendisi olduğunu söyledi Bakan Günay, “Türkiye’nin en büyük güzel sanatlar fakültesinin açılması sanırım en çok bu ülkenin kültür bakanını sevindirir. Onun için hepinize çok teşekkür ediyorum emek veren bütün arkadaşlara. Bu fakülte buraya çok yakıştı. Türkiye’de bir seferberlik var. Ne kadar başarılı bir sonuç alacağız Anadolu’daki her üniversite ile yaşayıp göreceğiz ama 20 yılı dolduran üniversiteler gerçekten bölgesinde bir bilim merkezi kültür merkezi sosyal yaşamın gerçekleştirilebilmesi için. Bir öneli etkinlik merkezi haline dönüştüler. Onsekiz Mart Üniversitesi güzel bir isimle de bütünleşmiş olduğu için onun tarihe kültüre önem vererek bölgesinde bir aydınlık mekanı haline gelmesi gerekir” dedi.

Bundan Böyle Troia Kazılarını Üniversite Yapacak
Türkiye’de bir çok kazı alanında artık bölge üniversitelerinin görev aldığını vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bizim burada 100 yılı aşkın süren bir Troia kazılarımız var. İtiraf etmek gerekiyor ki bazı yabancı kazılar ne yazık ki bizim beklediğimiz hızıyla beklediğimiz hızla ilerlememiş. Orada şimdiye kadar emek veren herkese teşekkür ederim ama üniversitenin bu kazıyı üstlenme talebi beni heyecanlandırdı. Bunu Ankara’ya götüreceğim değerlendireceğiz. İstiyoruz ki kazı yaptığımız yerlere çok daha fazla zaman ayıralım imkan ayıralım. Çalıştığımız toprakları bize verilmiş rütin bir görev gibi kazmayalım, büyük bir aşkla büyük bir sevgiyle o duyguyla çalışalım sevelim. Biz birkaç yerde bölge üniversiteleri ile iş birliği yaptık. Hem zaman hem insan çok daha iyi bir yerdeyiz. Yerli yabancı kazı ayırımı yapmıyorum, Dünya bizi çok dikkatli takip ediyor. Son yıllarda eski eserleri getirmekteki gayretimiz bazı yabancı enstitüleri yabancı müzeler tarafından müthiş bir mukavemetle karşılanıyor. Bizim müzelerimizde hiçbir çalıntı eser yok ama ne yazık ki başka koleksiyonlar da müzelerde dünyada var. Biz bu konuda haklı mücadele sürdürüyoruz ama inanılmaz bir karalama kampanyasıyla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.

Troia Müzesi 2015’e Yetişecek
Çanakkalelilerin çok istediği ve Troia yakışacak bir müze için çalışmaların sona gelindiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Troia müzesi projemiz var. 10 bin kapalı alana yaklaşan bir müze hayalimiz var. Onun da projeler bitme aşamasında bu ay sonu tümüyle arkadaşlarımız projeler bitecek. Mevsim şartları izin verirse bu yıl içinde temelini atalım. 2014’ün ilkyazında inşallah tanzimiyle müzeyi açalım. 2015’ten önce Çanakkale’de bu büyük hatıraya saygı anlamında yapmamız gereken ne varsa hepsini yapalım ve bitirelim. 100. Yılında Türkiye gelen herkes evet sadece burayı savunmakla kalmamışlar burayı hat etmişler. Burayı çok güzel yönetmişler sahip çıkmışlar desinler. Troia müzesi hazineleri de şimdi alacaklarımız ve aldıklarımızla birlikte Çanakkale’de Troia müzesinde sergilenecek” diye konuştu.

Bakan Günay ayrıca Çanakkale’nin bir çok noktasına yeni eserler kazandıracaklarını ve bunların hızla tamamlanacağının müjdesini verdi. Bakan Günay, “Burada bizim bir panoramik müze çalışmamız var karşıya. Onu da 2015’e kadar bitirmiş olacağız. Burada Orman Bakanlığımız da bir müze yaptı. Tabyalarda çalışmamız var. Bu gün Hamidiye tabyasını göreceğiz. Ticaret Sanayi Odasının yaptığı bir kongre merkezi var. Onu da göreceğiz. Ben bunları görmekten, koşmaktan çok mutlu oluyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Güzel Sanatlar Fakültesi gezilerek incelendi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yeni binası; 15.200 metrekarelik kapalı alana sahip. İçinde dekanlık ofisleri ile Geleneksel Türk Sanatları, grafik, resim, sahne ve görüntü sanatları, seramik, sinema televizyon, tekstil ve temel eğitim bölümlerine ait ofis, tasarım ve uygulama atölyeleri, deneysel açık ve yarı açık çalışma alanları, laboratuvar, tiyatro salonu, derslik, görsel sınıf, bilgisayar salonu, seminer salonu, açık kapalı sergi salonları, her türlü sanatsal faaliyetin gerçekleştirilebileceği iç avlu, panoramik asansör, öğrenci kantini gibi mekanları bünyesinde barındırıyor.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir