Çanakkale Belediyesi’ne Yeşil Bina

07 Eylül 2012

Çanakkale Belediyesi, Türkiye’de eşi benzeri olmayan modern ve çevreci bir Belediye Hizmet Binası için proje yarışması başlattı.

Çanakkale Belediyesi “Yeşil” Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi Binası Proje Yarışması hakkında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Prof. Dr. Emre Aysu, Prof. Dr. Mehmet Harun Batırbaygil, Hülya Aybek, Mimar İsmail Erten ve belediye çalışanları katıldı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kentte yakışır bir belediye hizmet binası ile kültür merkezi için proje yarışması başlattıklarını söyledi. İlan edilmesinin ardından yoğu bir talebin olduğunu belirten Başkan Gökhan, “Kentlinin çok rahat bir ortamda kaliteli bir hizmet alabileceği bir yapıya ihtiyaç var. Yerel yönetim hizmet yapına ihtiyaç var. Burada biz klasik resmi kurum anlayışından uzak bir şekilde kentlinin sosyal ve kültürel hizmetlerinden aynı anda yararlanabileceği ve çalışanlarında kendisini bir kurumun parçası hissedip kent halkına hizmet ediyor olmasını sağlamak adına yeni belediye yerel yönetim hizmet binası ve onun yanında da bir kültür merkezi için harekete geçtik. Hedefimiz budur. Bu kent hem güzel bir kültür merkezine hem de yerel yönetimle birlikte ortaklaşa bir alanda bunu yapabilir miyiz diye düşündük bu alan eski belediye binasının bulunduğu ve arkasındaki alan. Burada bir yapı yapılmasını uygun gördük” dedi.

Çevreci ve modern bina için yarışma ile fikir edineceklerini söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burada bunu bir yarışma ile yapılmasını düşündük. Bu konuda Ülkü hocamız bize oldukça destek verdi. İsmail Ertem ve yereldeki halkımızın da düşüncelerini aldık. Burada bir yarışma ile buna başlayalım dedik. Tabii burada öyle bir yapı yapmalıyız ki biraz önce saydığım kentin özelliklerine uygun bir yapı olmalı. Çevreye duyarlı doğa dostu bir bina olmalı. Onun için yeşil bina. Doğa dostu yeşil bir bina olsun diye bir irada koyduk. Çanakkale civarında kendine özgü bir taşları olan bir yer. Seramik biliyorsunuz bu kenti simgelerinden bir tanesi. Seramik olabilir diye düşündük. Tüm bunları ortaya koyduk. Hatta çevreye duyarlılığımızı da ifade etsin yeşil bina ama her zaman da belki başka yönleriyle de doğa dostu bina ve kazdağlarındaki çevre tehditlerine bir gönderme de olabilir diye çok geniş tuttuk. Yarışmacılar buna geniş düşünsünler ve eserler çıkarabilsinler istiyoruz” diye konuştu.

Gerçekleşen toplantıda kentsel hizmetlerin çağdaş, işlevsel bir bütün içinde kentlilerin en kolay ulaşacağı bir biçimde verilebilmesi ve yine aynı bütün içinde kültürel bir merkezin oluşturulabilmesi için yarışmaya çıkıldığı belirtildi. Yeşil bina bağlamında bina ekolojisine ve tarihine önem veren işlevsel bir yerel yönetim ve kültür merkezi mekânlarının oluşması için “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışma Yönetmeliği’ne” uygun olarak kültür, sanat, bilim, çevre ve etik değerler dikkate alınarak, rekabet yoluyla çeşitli seçeneklerden en uygun tasarımı seçmek ve güzel sanatları teşvik etmek amacıyla projelerin değerlendirileceği vurgulandı.

[Medya Hedef]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir