“Çanakkale 1915” Filmi İçin Geri Sayım Başladı
Türk milletinin diriliş hikayesini anlatan “Çanakkale 1915” için geri sayım başladı. Aylar süren özenli bir çalışmayla hazırlanan film, 18 Ekim’de Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’daki 10 ülkede bine yakın salonda seyirciyle buluşacak.
Turgut Özakman’ın “Diriliş Çanakkale 1915” adlı eserinden uyarlanan “Çanakkale 1915″in çekimlerinin büyük bölümü, gerçek mekânlarda yapıldı. Nusrat Mayın Gemisi, Mecidiye Tabyası, Çimenlik Kalesi, Bigalı Köyü, Bigalı Atatürk Evi Müzesi, Çanakkale Anıtı ile Nara Kalesi’ndeki hastane, sığınak ve bonetler, bunlardan sadece birkaçı…
Çekimler için ayrıca 3 bin metrekare alana dev bir dekor inşa edildi. Sığınaklar, karargâh odaları, yaralı erlerin tedavisinde kullanılan sahra hastanesi ve çevresi, tarihi gerçeklerle örtüşecek şekilde oluşturuldu.
Tamamı tomruklarla döşenmiş 2 metre derinliğinde, 200 metre uzunluğunda siper ve Anzak karargâhı, 2 bin 750 metre uzunluğunda Türk siper alanları ve mevziler, 40 kişilik ekibin iki aylık emeğiyle çekimlere yetiştirildi.
ORİJİNAL SİLAHLARDAN KALIPLAR ALINDI
Genelkurmay’dan döneme ait orijinal silahlar temin edildi ve bu silahlardan kalıplar alınarak 500 adet Türk mavzeri, 250 adet İngiliz tüfeği, 5 Vickers makineli tüfek ve 5 Türk mitralyözü hazırlandı.
Nusrat Mayın Gemisi’ndeki mayınların da birebir kopyaları hazırlandı, 3 adet sahra topu ve değişik modellerde toplar yapıldı. 500 mühimmat sandığı ve 10 bin adet kum çuvalı hazırlandı.
Savaşa katılan Bouvet, Goliath, Queen Elizabeth, Ocean, Irresistible gibi İngiliz ve Fransız savaş gemileri, tek tek orijinaline uygun olacak şekilde modellendi. Ayrıca tüm Çanakkale Boğazı ayrıntılı olarak dijital ortama aktarıldı.
2 bin adedin üzerinde Türk, İngiliz ve Anzak askeri kostümü hazırlandı. Bu kostümlerin hazırlanması aşamasında Genelkurmay ve danışmanlardan bilgi alındı ve kostümlerin dönemle bire bir aynı olmasına özen gösterildi. Yine döneme uygun binlerce köylü ve sivil kostümü dikildi.
OYUNCULARA ASKERİ EĞİTİM
Afyon’dan seyislerle birlikte 100’e yakın at getirildi, bu atlılara özel olarak eğitim verildi ve döneme uygun kostümler hazırlandı. 2 bine yakın sayıdaki figüran ve oyuncu kadrosuna Genelkurmay Başkanlığı’ndan gelen danışman askerlerle askeri eğitim verildi.
GÖRSEL EFEKTLER İŞİN UZMANINDAN
Filmin Çanakkale Deniz Savaşları’nın tüm ihtişamını beyazperdeye yansıtacak görsel efektlerine “Fetih 1453”, “Night at the Museum”, “Golden Compass”, “Superman Returns” filmlerinde de görsel efekt süpervizörü olarak görev alan Serkan Zelzele imza attı. Zelzele’nin ekibinden 50’ye yakın görsel efekt uzmanı, “Çanakkale 1915” için hem Meksika’da hem de Jakarta’daki ofislerinde mart ayında çalışmaya başladı.
[Kaynak: Hürriyet]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...