Kazdağları İçin Bir Adım Daha; Gözler Vali Tuna’da…

26 Temmuz 2012

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Grup Başkanvekilleri ile birlikte ÇED raporları hakkında yargı süresi boyunca ilgili firmalara Gayri Sıhhi Müessese İşletme Ruhsatı verilmemesi yönünde taleplerini Vali Güngör Azim Tuna’ya iletti.

Çanakkale Belediye Meclisi, Temmuz ayı toplantısında Kazdağları bölgesinde işletmeye geçmeye hazırlanan maden şirketlerine, yargıya taşınan ÇED raporları ile ilgili davalar sonuçlanıncaya kadar işletme ruhsatı verilmemesi yönünde karar aldı. Bunun uygulanması için de Vali Güngör Azim Tuna’ya bir dilekçeyle verildi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Belediye Meclisi Temmuz Toplantısı’nda, Kazdağları bölgesinde yürütülen metalik madencilik faaliyetleri hakkında Çevre Platformunca geniş içerikli bir sunum gerçekleştirildi. Bunun üzerine bazı sivil toplum örgütleri ve köylülerce yargıya taşınan ve taşınacak olan ÇED raporları hakkındaki süreç tamamlanana dek ilgili firmalara Gayri Sıhhi Müessese İşletme Ruhsatı verilmemesi için Valilik makamına başvurulması yönünde oybirliğiyle karar aldı.

Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan ile birlikte CHP Grup Başkan Vekili Muzaffer Özgen, AK Parti Grup Başkan Vekili Cumhur Kabasakal ve MHP Meclis Üyesi Burak Ünal, 23 Temmuz günü Vali Güngör Azim Tuna’yı makamında ziyaret ederek, Kazdağları bölgesindeki maden şirketlerine işletme ruhsatı verilmemesi yönündeki karara ait dilekçeyi kendisine verdi.

Başkan Gökhan ve meclis grup başkanvekillerinin yaptığı ziyarette Vali Tuna’ya verilen dilekçenin içeriği de Çanakkale Belediyesi resmi internet sitesinden paylaşıldı. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan imzasıyla Vali Tuna’ya sunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi: “Kazdağları ve yöresinde son yıllarda yoğunlaşan altın madenciliği faaliyetleri ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi, Kent Konseyi Çevre Meclisi, Çanakkale Çevre Platformu ve Tabip Odası Çevre Komisyonu yürütülen çalışmaların olumsuzlukları ve Kazdağlarının korunarak madenciler tarafından tahrip edilmemesi yönünde yoğun çabalar sarf etmektedir. Yörede yaşayan ve tarımsal faaliyetler sürdüren kullanma ve içme suları tehlike altında olan köylü hemşerilerimiz bu konudaki duyarlılıklarını her platformda dile getirmekte, kurumumuzdan bu tehlikeli gidişin durdurulması için yardım istemektedirler. ÇED süreçlerinin yasaların uygun gördüğü şekilde değil, oldubittiye getirilerek halkın katılımı sağlanmadan yapıldığı iddiaları, ÇED raporlarının iptali istemiyle ilgililer tarafından yargıya taşınmıştır. Bu süreçte Çanakkale Belediye Meclisi de 03.07.2012 tarih ve 2012/139 sayılı karar ile yargıya yapılan itirazlar sonuçlanıncaya kadar ilgili firmalara gayri sıhhi müessese ruhsatı verilmemesi konusunda Valilik Makamına başvurulması kararını oy birliği ile almıştır. Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.”

Öte yandan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, dilekçeyi sundukları Vali Güngör Azim Tuna’nın, talebi detaylı şekilde inceleyeceğini söylediğini bildirdi. Başkan Gökhan, “Biz Mecliste aldığımız kararı Sayın Valiye bildirdik. Yargı süreci tamamlanana kadar işletme izni vermeyin dedik. Meclisin kararı doğrultusunda konuyla ilgileneceğini, detaylı bir araştırma yapacağını belirtti. Biz de kendisine teşekkür ettik” dedi.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir