Soydan, Bozcaada ve Gökçeada İçin Meclis Araştırması İstedi
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunduğu önergede, Bozcaada ve Gökçeada’nın sorunlarını ve çözüm yollarını tespit etmek amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.
Bozcaada ve Gökçeada’nın, ülke için jeopolitik önem arz ettiğini ifade eden CHP’li Soydan önergesinde, her iki adanın sorunlarını ve çözüm yollarını tespit etmek amacıyla Anayasanın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir meclis araştırması önergesi verdi.
Soydan meclis araştırması isteğini ise şu gerekçeyle açıkladı; “Çanakkale ilimiz sınırları içinde yer alan ve 22 Eylül 1923’te Lozan Antlaşmasıyla Türkiye Cumhuriyetine bağlanan Gökçeada, 285.5 kilometrekare yüzölçümüne, 95 kilometrelik kıyı şeridi uzunluğuna sahiptir. Yerleşik nüfusu bugün için 8 bin 210 dur. Yaz aylarında turizm mevsiminde de 20.000-25.000’lere ulaşan bir nüfusa sahiptir. Adada yaklaşık 1500 hektar ekilebilir arazi, 1900 hektar bağlık, 4000 hektar mera, 8000 hektar ormanlık arazi bulunmaktadır. Karışık olarak toplam 20.000 hektar alan bulunmaktadır. Kullanılamayan arazi %30 dur ve bu duruma göre Gökçeada’da kullanılabilir arazi Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Ada ‘da 5 adet gölet bulunmakta ve su kaynakları açısından Ege’nin en zengin adasıdır. Çanakkale ilimize bağlı olan diğer bir ada ilçemiz Bozcaada, ada etrafında irili ufaklı adacıklarla beraber 42 kilometrekareye varan yüzölçümüne sahip bulunmakta ve Ege Denizinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yerleşik nüfusu 2.472, iç turizmin geliştiği yaz aylarında 10.000-12.000 kişilik bir nüfusa hizmet vermektedir. Bu iki adamıza da, esas olarak, ulaşım Çanakkale’den, Eceabat’ın Kabatepe Limanından ve Ezine Geyikli İskelesinden sağlanmaktadır. Bu iki adada yaşayan insanların sorunları Türkiye’nin yaşadığı genel sorunlardan ayrılamaz. Türkiye’nin içinde bulunduğu önemli sıkıntıları, bu adada yaşayan insanlar da yaşıyorlar. İlave olaraktan adanın kendine has sorunlarını da yaşıyor. Gökçeada’da bugün için Türk ve Rum nüfustan oluşan bir yapı oluşmaktadır. Rum nüfus süratle azalmış ve bugün için fiili olarak 250-300 civarında Rum vatandaşı Adada kalmıştır. 9.000 civarında da Türk kökenli yurttaşımız bulunmaktadır. Bu yurttaşlarımız da, anakaranın çeşitli yerlerinden, çeşitli altyapı projelerinde, köylerinden, kentlerinden edilen yurttaşlarımızda Gökçeada’da yerleşmiş bulunmaktadır. Ada yaşamının bir kültür olduğu ve adada yaşamanın ayrı bir kültürü gerektirdiği düşünülürse, buradaki insanlarımız sadece bu nedenden dolayı bile çok özel sıkıntılar yaşamaktadır. Çünkü adada yaşamak ayrı psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sıkıntıları beraberinde getirmektedir. Ülkemizin stratejik öneme sahip iki adası Gökçeada ve Bozcaada da ekonomik ve sosyal gelişmenin sağlanması ve yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarının tespit edilerek çözüm yollarının bulunması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.”
[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...