Gelibolu’da Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi Hizmete Girdi
Gelibolu Yarımadası Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi, Ambalaj Atıkları Ayrıştırma Tesisi ve Sızıntı Suyu Arıtma Tesisi’nin açılışı Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna’nın da katılımıyla yapıldı.
Tesisin açılış töreninde bir konuşma yapan Gelibolu Yarımadası Katı Atık Yönetim Birliği ve Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, ambalaj atıkları ayrıştırma tesisinin 1000 m2 kapalı alan, 40 ton/gün ayırma kapasitesine sahip olarak tasarlandığını belirterek, “Çöp sızıntı suyu arıtma tesisi, düzenli depolama sahasına dökülecek olan çöpten kaynaklanan çöp sızıntı suyunun arıtılması kapasitesi 32 m3/gün olarak tasarlandı. Kavaklıtepe Köyü’nde 90 bin 440 m2 alan üzerinde kurulan, Gelibolu Yarımadası Katı Atık Yönetim Birliği Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi’nde birliğe üye belediyelerden (Gelibolu, Eceabat, Evreşe, Bolayır, Kavakköy Belediyeleri ile Çanakkale İl Özel İdaresi) gelen evsel nitelikli katı atıklar düzenli olarak depolanıyor. Düzenli depolama sahası, çöp sızıntı suyu arıtma, ambalaj atığı ayrıştırma tesisi ve idare binalar olarak yapılan bu mevcut tesis Trakya bölgesinde kendi kategorisinde tek tesis olma özelliğine de sahip. Bu tür tesislerin çoğalması çevreye olan duyarlılığın artması ile oluşacaktır. Dileğimiz çevre duyarlılığının artmasından sonra bu tesislerin rantabl çalışması ve gelecek kuşaklara daha temiz yaşanabilir bir ülke bırakmaktır. Belediyemiz tarafından İller Bankası Kontrollüğünde, Dünya Bankası kredisince yaptırılan tesisin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum? dedi.
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da yaptığı konuşmada hizmete giren ?Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi?nin bölge açısından önemine değinerek, “Ülkemizde doğal kaynakların korunması için atık yönetimi hizmetlerin daha kaliteli ve sürdürülebilir olması önemli. Bu konuda da atıkların çevre üzerindeki etkilerinin en az düzeye indirilmesi için entegre bir yönetim stratejisi yasal mevzuatlarla benimsenmiş ve hedeflenmiştir. 2009 yılında bölgenin katı atıklarının sağlıklı yöntemler ile toplanması yönetilmesi ve bertarafını amaçlayan İl Özel İdaresi ile birlikte Gelibolu, Eceabat, Evreşe Kavakköy ve Bolayır belediyelerinin katılımı ile Gelibolu Yarımadası Katı Atık Yönetimi Birliği kurulmuştur. İller Bankası, Dünya Bankası’ndan belediye hizmetleri projesinde kullanmak üzere almış olduğu kredinin bir kısmını katı atık bertaraf tesisinin finansmanı için tahsis etmiştir. Atıkların çevre ve insan sağlığına yönelik potansiyel olumsuz etkilerini önlemek bakımından bu konuda yapılan yatırımlar çok önemlidir. Çevreyi temiz tutmak ve doğal kaynaklarımızı korumak, gelecek nesillere bırakacağımız en değerli mirasımızdır. 6,5 milyon TL’ye malolan bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından tesisin açılışı gerçekleştirildi. Katılımcılar daha sonra tesisi gezerek yetkililerden bilgi aldı.
[Kaynak: Medya Hedef]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...