Parion Antik Kentinde M.Ö. 6’ncı Yüzyıla Ait Çocuk Lahiti Bulundu
8. Sezon çalışmalarına dün başlanılan, Çanakkalenin Biga ilçesine bağlı Kemer Köyü’ndeki antik Parion Kenti kazısında, ilk gün bir çocuk lahiti bulundu.
T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran’ın kazı başkanlığında yürütülen ve Türkiye’nin değişik üniversitelerinden öğrencilerin staj gördüğü arkeolojik kazı çalışmalarında, antik kentin altı ayrı bölgesinde kazılar yapılıyor. Parion’daki kazı yapılan odeion, tiyatro, yamaç evi ve Roma Hamamının yanı sıra antik kentin nekropolü (mezarlığı) de bulunuyor. Kemer köyü girişinde yer alan nekropolde bu yıl başlatılan çalışmalarda, mezarlığın orta kesiminde arkaik döneme tarihlenen bir kireçtaşı omurgalı çocuk lahitinin bulunması, Parion kazı ekibinde sevince yol açtı.
İlk günkü çalışmalarda ortaya çıkartılan lahit, 135 cm. boyunda ve 56 cm eninde. Lahitin açılması sonrasında antropolojik verilere göre, yaşı yaklaşık 10-12 olan bir kız cocuğuna ait iskelet ortaya çıkartıldı. Doğu-batı yönünde düzenlenmiş lahitin içerisinde sırt üstü yatırılmış, bronz kolye taşı ve parmağında bakır yüzüğü, sağ tarafında bir mermer koku kabı yer alan kemikleri erimiş bir iskeletle karşılaşıldı. M.Ö.6.yüzyıla ait çocuk lahiti, “Parion kazısında ilk gün bereketi” olarak yorumlandı. İÇDAŞ A.Ş.’nin ana sponsorluğunda kazı çalışmaları yapılan ve kuruluşu M.Ö.8 yüzyıla kadar geri giden Parion’daki kazı çalışmalarının, 15 Ağustos’a kadar sürdürülmesi planlanıyor.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...