Parion’da 2012 Sezonu Arkeolojik Kazı Çalışmalarına Başlandı

25 Haziran 2012

8. Sezon Parion arkeolojik kazı çalışmalarına, bu yıl 25 Haziran – 17 Ağustos 2012 tarihleri arasında devam edilecek.

Her geçen kazı sezonunun ardından antik kente ait kullanım dokusunun daha fazla gün yüzüne çıktığı, Çanakkale’nin Biga ilçesi, Kemer Köyü’nde yer alan antik Parion kenti arkeolojik kazıları, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Atatürk Üniversitesi adına yürütülüyor. Çalışmaların, Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran’ın kazı başkanlığında 9 akademisyen, 9 arkeolog, 4 antropolog, 1 mimar, 4 restoratör-konservatör, 4 arkeojeofizikci, 1 fotoğrafçı, 2 sanat tarihçi ile 1 seramik uzmanı ve Atatürk Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Nevşehir Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi, Kahramanmaraş Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olmak üzere değişik üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde öğrenim gören 75 öğrenciden oluşan bir ekip tarafından yaklaşık 2 ay sürdürülmesi planlanıyor. Parion kazısı yurdumuzun değişik üniversitelerinden çok sayıda öğrencinin staj gördüğü bu yılki çalışmalar nedeniyle, bir “arkeoloji uygulamalı yaz okulu” niteliği de taşımakta. Kazıda, Çanakkale Arkeoloji Müzesi uzmanlarından Keziban Durmuş Bakanlık temsilcisi olarak görev yapıyor.

Geçen yılki kazı çalışmalarında özellikle nekropol, odeion ve tiyatro çalışma bölgelerinden önemli buluntuların ele geçtiği ve günümüze kadar gelen kalıntıları yaklaşık M.Ö. 8.yüzyıla kadar geri giden Parion, antik çağda deniz ticaret yolu üzerinde yer alması nedeniyle önemli bir konuma sahip. Arkaik ve Klasik Dönemde bastığı ön yüzünde boğa ve Gorgo başı bulunan sikkeleriyle tanınmış Parion’un, iki limana sahip bir balıkçı kenti olduğu bilinmektedir. Geçen sezon nekropoldeki mezarlardan elde edilen bilgilere göre, özellikle Hellenistik dönemde yeniden parlamaya başlayan Parion, Roma Dönemi’nde, odeion tiyatro hamam ve tapınaklar olmak üzere çeşitli sosyal yapılarla donatılıyor.

Kemer Köyü’nde Sedat-Naciye Nurova Parion Kazı Evi’nde barınan ve 105 kişiden oluşan kazı teknik ekibinin bu yılki çalışmaları, antik kentin nekropolis, tiyatro, Roma Hamamı, Yamaç yapısı, odeion ve Sondajlar olmak üzere altı ayrı bölgesinde ve yoğun bir çalışma temposu içerisinde yürütmesi planlanıyor. Geçen yılki çalışmalar sırasında Termik Bölgesi’nde ortaya çıkarılan “sevgililer mezarı” nedeniyle, adı “sevgililer kenti”ne çıkan Parion’da, bu yıl da önemli ve ilginç buluntular bekleniyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının 100.000 TL. ödenek verdiği kazı çalışmalarına, kazı resmi sponsoru ve bölgenin önde gelen sanayi kuruluşlarından olan İÇDAŞ A.Ş. de sağladığı lojistik yardımlarla katkıda bulunmaktadır.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir