Çanakkale Valisi Tuna’dan Bürokrasi İtirafı
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın direk Ankara bürokrasisinden yönetildiğini söyleyip, “Ankara’daki bürokratlar buradaki bize bağlı müdürlüklerle ilgili konulara müdahale etmeyi çok seviyorlar” dedi.
Vali Güngör Azim Tuna düzenlediği basın toplantısında merkeziyetçi sistemi eleştirdi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın Çanakkale ve Balıkesir arasında ayrımcılık yaptığı yönündeki tartışmaların konuşulduğu sırada, “Sıkıntı şu. Doğrudan Ankara’dan yönetilmeye, yönlendirilmeye çalışılan yapılar bunlar. Bu bir sıkıntı maalesef. Eski DPT dediğimiz Kalkınma Bakanlığı’nın bu işle ilgili birimlerinin çok fazla bir yönlendirmesi, denetimi söz konusu. Yani bir kısıtlama durumu söz konusu. Biraz bundan kaynaklanan sıkıntılar da var. Orada çalışanlar kendisini doğrudan Ankara ait hissediyor. İlgili Valiliklere belki hesap verme yönünden çok sorumlu hissetmiyor kendisini” dedi.
Bu durumun sadece Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nda söz konusu olmadığını belirten Vali Tuna, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı ve Troia Milli Parkı’nın yönetimlerinde de sıkıntılar olduğunu söyledi. “Milli Parkın üzerinde ne kadar sözümüz geçiyor?” diye soran Vali Tuna şöyle devam etti:”Buralar da direk Ankara bürokrasisinden yönetiliyor. Bu da maalesef kabul edelim ki verimliliği, etkinliği olumsuz etkileyen şeyler. Binlerce insan geliyor orayı ziyaret ediyor. Ama işte en basit hizmetleri bile iyi veremiyoruz Milli Park alanında. Bu sıkıntılar genel. Sadece o ajans ile ilgili konular değil. Başka konularda da merkeziyetçi sistemin getirdiği sakıncalar maalesef bizi etkiliyor. Bir çok şeyi görüşerek aşmaya çalışıyoruz. Ankara’daki bürokratlar buradaki bize bağlı müdürlüklerle ilgili konulara müdahale etmeyi çok seviyorlar” dedi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın ve Troia Milli Parkı’nın klasik milli park yönetme anlayışıyla yönetilemeyeceğini belirten Vali Tuna, “Ama bol kazançlı yerler olduğu için buralar bakanlıkların böyle bir tasarrufta bulunması kendi açılarından doğru. Ama vatandaşa sunulan hizmet, bir takım yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında, alınan paranın karşılığı ne kadar veriliyor. O konuda söylenecek çok şey var maalesef. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı için hazırlanan Uzun Devreli Gelişme Planı tekrar gözden geçirilmesi lazım. O konudaki mevzuat, yapılanma ve yönetim şekli tekrar gözden geçirilmesi lazım” dedi.
[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]
[Görsel: Arşiv]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...