Mahmudiye’de Çeltik Yetiştiriciliği Konferansı Yapıldı

19 Nisan 2012

Çeltik tarımının yoğun olarak yapıldığı Ezine’nin Mahmudiye Beldesinde 18 Nisan 2012 Çarşamba günü Ezine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Çeltik Yetiştiriciliği” konulu konferans açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, İlçe Müdürü Mesut Akmaz’ın konuşmaları ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli Dr. Halil Sürek’in sunumlarıyla devam etti.

Konferansa; Ezine Kaymakamı Cengiz Karabulut, Mahmudiye Belediye Başkanı İbrahim Keskin, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı ve Ezine Ziraat Odası Başkanları ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ile Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda üretici katıldı.

Dr. Halil Sürek; yeni çeşitlerin tanıtılması, hastalık ve zararlılarla mücadele ve yabancı ot mücadelesi ve gübreleme konu başlıkları altında katılımcılara ayrıntılı bir şekilde bilgi verdi. Ülkemizde çeltik tarımının son 30 yılına özellikle değinen ve geçmişte yapmış olduğu çalışmalardan da görsel örnekler veren Dr. Halil Sürek, çeltik tarımına son zamanda kazandırılan yeni çeşitler, özellikle de Osmancık 97 çeşidi ile birlikte çeltik veriminde büyük artış göründüğü üzerinde durdu. “Yakın geçmişte pirinç ithal eden ülkemizin bugün itibariyle bu alanda ihracatçı konumunda olduğunu ve bunda Osmancık 97 gibi çeşitlerin kazandırılmasını sağlayan Tarımsal Araştırma Enstitüsü kadar gün geçtikçe modern tarımı daha fazla kullanan ve daha bilinçli üretim yapan değerli üreticilerimizin de payı büyüktür” dedi.

Konferans sonunda katılımcıların sorularını cevaplandıran Dr. Halil Sürek, üreticilerin çeltik tarımında yaşamış olduğu başlıca sorunlar üzerinde durdu ve talep olması durumunda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üreticilere farklı çeşit tohumları temin edilebileceğini söyledi.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir