10. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali 7-8 Nisan’da Çanakkale’de!

30 Mart 2012

Sadece kadın yönetmenlerin filmleriyle, İstanbul’da başlayıp her yıl Türkiye’nin farklı şehirlerini dolaşan Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali EL-DER Kadın Danışma Merkezi (ELDER-KDM), Çanakkale Bağımsız Kadın Kolektifi (ÇABA) ve Kadın Araştırma Merkezi’nin (KAM) ortak çabasıyla 7-8 Nisan’da Çanakkale’de olacak.

Festival, yirmiyi aşkın ülkeden yetmişin üzerinde filmle, dünyanın farklı ülkelerinden konuklar, tema bölümleri, toplu gösterimler, panel, konferans ve atölyelerle ve elbette 10 yıldır festivale gelen ve destek olanlarla birlikte 10. yılını kutluyor. Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyanın farklı ülkelerinden kadınların kısa / uzun, belgesel / kurmaca / animasyon / deneysel filmleri Kadınların Sineması bölümünde yer alıyor.

Kadınlar 100 yılı aşkın süredir sinema yapıyor. Filmmor Kadın Filmleri Festivali de feminist sinemanın yüz yılına ve kendi on yılına gönençle, geleceğe umutla baktığını belirtiyor.Sinema tarihinin ilk kurmaca filmini çeken Alice Guy-Blache filmlerinden başlayarak Marleen Gorris’e uzanan bir seçkiyle feminist sinemayı var eden, feminist sinemanın yüzakı yönetmenlerinin filmlerini Feminist Sinemanın 100 Yılı Filmmor’un 10 Yılı özel seçkisinde buluşturuyor.

Festivalle ilgili olarak açıklama yapan ÇABA kadın kolektifi, kadınların dünyanın yarısında ama sinemanın yüzde beşinde yer aldığının altını çizerek; kadınların sinema ve medyaya katılımını, bu alanda kendilerini ifade edebilme, iletişim ve üretim alanlarını, olanaklarını ve güçlerini artırmanın, kadınların cinsiyetçi olmayan temsil ve deneyimlerini yaygınlaştırmanın ve sinemada, medyada ve  her alanda cinsiyetçiliğin, şiddet ve ayrımcılığın önlenmesinin önemine değindi. Filmmor’un sinemanın kadınlarından, kadınların sinemasına uzanan bu süreçte birikim, örgütlülük ve deneyimle, sinemanın katı erkek egemen işleyişine ve yapılarına itirazını yükselterek öncelikle kadınlar arası dayanışma, üretim, gösterim ve dağıtım alanları oluşturduğunu dile getiren ÇABA kadın kolektifi, festivalin Çanakkale gösteriminin de kadın dayanışmasının bir örneği olduğunu vurgulayarak çabalarının süreceğini açıkladı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Anafartalar Kampüsü Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda 7-8 Nisan’da gerçekleşecek ve tüm filmlerin ücretsiz olarak izlenebileceği festivalin Çanakkale gösteriminin programı ise şöyle:

10. Filmmor Kadın Filmleri Festivali Çanakkale Gezici Gösterimi Programı

Yer: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Süleyman Demirel Konferans Salonu

7 Nisan 2012 Cumartesi
13:00 – Bir Avuç Cesur İnsan / A Few Brave People
15:00 – Kazbek Pilotu / The Aviatrix of Kazbek
17:00 – Geriye Kalan / What Remains

8 Nisan 2012 Pazar
13:00 – Bedensiz Ruhlar / Bodies without Souls
15:00 – Zefir / Zephyr
17:00 – 70-80-90, Masum, Küstah, Fettan / 70-80-90, Innocent, Insolent, Enticing

Filmler

Bir Avuç Cesur İnsan / A Few Brave People
Türkiye / Turkey
2011, DigiBeta, Renkli / Color, 87′, Türkçe / Turkish, İngilizce Altyazılı / English Subtitled

Yönetmen / Filmmaker: Rüya Arzu Köksal Senaryo/Script: Rüya Arzu Köksal Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Aydın Kudu Kurgu/Editing: Devrim Akteke Yapım/Production: Rüya Arzu Köksal Dünya Hakları/World Sales: Turkishmoon

Doğu Karadeniz’in üç vadisi, Fındıklı, İkizdere ve Senöz’de yaşayanlar bölgede yapımı planlanan Hidro Elektrik Santralleri (HES) karşısında şaşkındırlar. Akarsularının kullanım hakkının 49 yıllığına birtakım özel şirketlere devredilmesine anlam verememektedirler. ”Büyükler’ onlara ‘ülkemizin kalkınması için gerekli’ derler, ‘enerji lazım, dışa bağımlı olmayalım” derler, ‘su akar, Türk bakar,’ derler ve bütün imzalar atılır. Hiç zaman kaybetmeden ilk çalışmalar Senöz’de başlar, ağaçlar kesilir, patikalara dev su boruları döşenir, derenin sesi kesildikçe, köylünün de nefesi kesilir adeta. İkizdere halkı ise ikiye bölünmüştür, kimileri istihdam sağlayacak diye taraf olur, kimileri ise yaşam alanlarına yapılan müdahaleye şiddetle karşı durur. Fındıklı halkı ise, İkizdere ve Senöz’de gözlemledikleri tahribat karşısında kararlı ve uzun soluklu bir mücadeleye girişir.

Kazbek Pilotu / The Aviatrix of Kazbek / De Vliegenierster van Kazbek
Hollanda, Gürcistan / Holland, Georgia
2010, 35 mm, Renkli / Color, 104′, Dutch, Georgian, German / Hollandaca, Gürcüce, Almanca, İngilizce Altyazılı / English Subtitled

Yönetmen/ Filmmaker: Ineke Smits Senaryo/Script: Arthur Japin Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Piotr Kukla Kurgu/Editing: Katarina Türler en Menno Boerema  Ses/Sound: Mark Glynne Müzik/Music: Gio Tsintsadze Yapım/Production: Els Vandevorst / Isabella Films Dünya Hakları/World Sales: N279 Entertainment Oyuncular/Cast: Madelief Blanken, Zurab Jgenti, Kakha Kintsurashvili, Dato Roinishvili, Peter Lohmeyer, Sylvia Poorta, Jack Wouterse, Anamaria Marinca

Çok geniş bir hayal gücü olan Marie, Texel’deki düzlük bir adada yaşamakta ve dağlar hakkında hayaller kurup dağ resimleri toplamaktadır. Marie, ada halkının katı dini inançları ve sürdürdükleri yaşam biçimi nedeniyle kendini baskı altında hissetmektedir. Gizli gizli odasında dans eder. Paul’la evlenmek yerine kendi hayatı için bir şeyler yapmayı çok istemektedir. Ancak savaş zamanı, yoksul ve kalabalık bir ailenin tek kızı olması ona fazla bir seçim şansı bırakmamaktadır. Marie, savaşın yıkıcılığıyla daha da zorlaşan hayatın gerçekliğinden hayal kurarak çıkmaya çalışmaktadır.

Ocak 1945’te Gürcülerin adaya gelip yerleşmeleri Marie’nin hayatını değiştirecektir. Filmleriyle, müzikleriyle ve tamamen farklı hayat tarzlarıyla adaya gelen bu yabancılar; özellikle de içlerinden biri-genç asker Goga, Marie’ye yeni umutlar ve seçenekler sunacaklardır.

Geriye Kalan / What Remains
Türkiye / Turkey
2011, 35 mm, Renkli / Color, 97′, Türkçe / Turkish, İngilizce Altyazılı / English Subtitled

Yönetmen/ Filmmaker: Çiğdem Vitrinel Senaryo/Script: Çiğdem Vitrinel, Şebnem Vitrinel Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: İlker Berke Kurgu/Editing: Arzu Volkan Ses/Sound: Muhammed Mokhtary Müzik/Music: Olcay Saral Yapım/Production: Çiğdem Vitrinel Dünya Hakları/World Sales: Çiğdem Vitrinel / Firuz Film Oyuncular/Cast: Devin Özgür Çınar, Şebnem Hassanisoughi, Erkan Bektaş, Burak Tamdoğan, Birsen Dürülü

7 yıldır evli olan Sevda’nın güzel ve düzenli dünyası kocası Cezmi’nin kendisini aynı hastanede çalışan Zuhal’le aldattığını fark etmesiyle sarsılır. Cezmi’yle olan evliliği Sevda’nın hayattaki en büyük başarısıdır. Cezmi onun koruyucusu, güvencesi, sosyal ve duygusal sığınağıdır. ?Öteki kadın? Zuhal ise Sevda’nın içine düşmekten korktuğu hayatı yaşamaktadır. Birkaç yıl önce kocasından ayrılmış,10 yaşında hasta bir oğlan çocuğuyla yalnız kalmıştır. Bütün yalnız kadınlar gibi yetersiz bir zaman ve enerjiyi çok fazla şey arasında paylaştırmaya, ayakta durmaya çalışır. Cezmi, Zuhal’in endişeli ve yorgun hayatına beklenmedik bir heyecan, özlediği bir cinsellik ve erkeklerin sağlayabildiği türden bir güvenlik duygusu getirir.  Sevda kendisinin ve kızının güvenliğini kimsenin bozmasına izin vermeyecektir. Bir ev kadını titizliğiyle öteki kadının peşine düşer.

Bedensiz Ruhlar / Bodies without Souls
Türkiye / Turkey
2011, HDCam, Renkli / Color, 60′, Türkçe / Turkish, İngilizce Altyazılı / English Subtitled

Yönetmen/Filmmaker: Sabite Kaya Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Sabite Kaya, Cevahir Şahin, Serhat Dumlu Kurgu/Editing: Sabite Kaya, Serhat Dumlu, Elif Ergezen Ses/Sound: Serhat Dumlu, Sabite Kaya Müzik/Music: Mustafa Biber Yapım/Production: Sabite Kaya Dünya Hakları/World Sales: Sabite Kaya

Film, Ayşe Tükrükçü’nün hayatı üzerinden, zorla alıkonarak genelev ya da başka fuhuş sektörüne satılan kadınların bu sektörden kurtulmak için verdikleri mücadeleyi, ailevi ve ekonomik sıkıntılar içinde hayata tutunma hikâyelerini anlatıyor.

Zefir / Zephyr
Türkiye / Turkey
2010, 35 mm, Renkli / Color, 93′, Türkçe / Turkish, İngilizce Altyazılı / English Subtitled

Yönetmen/Filmmaker: Belma Baş Senaryo/Script: Belma Baş Görüntü Yönetmeni/Cinematographer: Mehmet Y. Zengin Kurgu/Editing: Berke Baş Ses/Sound: İsmail Karadaş, Çağrı Ayyıldız Yapım/Production: Seyhan Kaya, Birol Akbaba Dünya Hakları/World Sales: Akın Duyar / intercultural consulting group Oyuncular/Cast: Şeyma Uzunlar, Vahide Gördüm, Sevinç Baş, O. Rüştü Baş, Fatma Uzunlar, Harun Uzunlar

Başına buyruk bir kız çocuğu olan Zefir, yaz tatilini anneannesiyle dedesinin Doğu Karadeniz Dağları’ndaki yayla evinde geçirmektedir. Uzaklardaki annesinin gelip onu alacağı günü iple çekerken, zamanını anneannesiyle dedesinin gündelik işlerinin yükünü paylaşarak ve kırlarda dolaşarak geçirir. Annesi sonunda beklenmedik bir anda çıkagelir. Ne var ki Zefir’i almaya değil, her zamankinden daha uzun bir yolculuğa çıkmadan önce onunla vedalaşmaya gelmiştir. Oysa Zefir, bir daha ondan ne pahasına olursa olsun ayrılmamaya kararlıdır.

70-80-90, Masum, Küstah, Fettan / 70-80-90, Innocent, Insolent, Enticing
Türkiye / Turkey
2010, DV, Renkli / Color, 65′, Türkçe / Turkish, İngilizce Altyazılı / English Subtitled

Yönetmen/Filmmaker:Melek ÖzmanSenaryo/Script: Ayşe Düzkan, Yasemin Temizarabacı Görüntü Yönetmeni/Cinematographer:Melek Özman, Ülkü Songül Kurgu/Editing:Melek Özman, Orsen Küçüktamer, Yasemin Temizarabacı Yapım/Production: Filmmor Dünya Hakları/World Sales: Filmmor

Türkiye sinemasında kadınlar… Nadiren anlatıcı çoğunlukla konu edilen, genellikle -erkek yönetmenlerin çektiği filmlerde- neden Masum, Küstah, Fettan ama daima iki boyutlu: ?iyi? ya da ?kötü?ler? İyilikleri ya da kötülükleri ne kadar sahici? Neden her durumda sözleri dinlenmiyor, onlara inanılmıyor, affedilmiyor ya da cezalandırılıyorlar?

Filmde, Alin Taşçıyan, Arzu Okay, Hülya Uğur Tanrıöver, Lale Belkıs, Agah Özgüç, Ülkü Erakalın ve sinema izleyicileri ile Yeşilçam’ın kadınlara yapıp ettiklerinin, ?masum kadınların’ hıçkırıkları arasında nadiren duyulan ‘fettan kadınların’ kahkahalarının izi sürülüyor…

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir