Balkan Coğrafyası, Şeb-i Arus Programı Kapsamında Gelibolu’da Buluştu
Hz. Mevlana’nın vefatının 738. yıl dönümü münasebeti ile Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki Mevlevihane’de uluslararası katılımlı Şeb-i Arus programı düzenlendi. Törene Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile birlikte Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan ve Karadağ’dan bakan ve milletvekilleri de katıldı.
Gelibolu Mevlevihanesi’ndeki program açılış konuşmaları ile başladı. Etkinlikte bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çanakkale’nin Türk ve dünya tarihinin akışını değiştiren önemli bir yer olduğunu belirterek, “Şeb-i Arus töreninde konuklarımızı ağırlamaktan ve Mevlana dostlarının arasında bulunmaktan büyük bir onur duyuyorum. Bugünün siyasetçileri ve yöneticileri olarak bizlere düşen görev Hz. Mevlana’nın evrensel mesajlarına kulak vermek, o mesajları yaşamak ve yaşatmaktır. Mevlana’nın yolu Allah’ın yoludur. Mevlana’nın yolu Hz Muhammed’in yoludur, Kur’an-ı Kerim’in yoludur. Hz. Mevlana’yı ve onun sözlerini doğru anlayıp onun işaret ettiği yollara uymamız gerekir” dedi.
Bekir Bozdağ, Hz. Mevlana’nın gönül kapısını herkese açtığını ve kapısına gelen hiç kimseyi kovmayıp uzaklaştırmadığını da belirterek, “Hz. Mevlana İslam’ı öyle güzel yaşadı ki, adeta onun yanına gelenler onda can buldu. Bu coğrafyada farklı kavimler, farklı inançlar yüzyıllar boyu huzur ve güven içinde yaşadılar. Yıllarca bu coğrafyada 3 dinin mensupları özgürce ibadetlerini gerçekleştirdiler. Sevgi her zaman düşmanlığa gelip geldi. Merhamet her zaman üstün geldi. Bugün İslam’ı, terörle, şiddetle özdeşleştirmeye çalışanlar yüzyıllardır bu topraklarda dile getirilenleri görmezden gelemezler” dedi
“GEREKİRSE BU VATAN İÇİN BİZLER DE CANIMIZI, KANIMIZI SEVE SEVE VERMEYE HAZIRIZ”
Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir ise dost ve kardeş ülke Makedonya’dan Çanakkale’ye selam getirdiklerini belirterek, “Bizler Makedonya’da yaşayan Türk kardeşleriniz olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunmaktan mutlu ve gururluyuz. Bizim yıllar önce ecdadımızdan aldığımız bir emanetimiz vardı. O emanete her zaman sahip çıktık” dedi. Bakan Nezir, Şeb-İ Arus törenlerine katılmak üzere 4 gün önce Çanakkale’ye geldiklerini de belirterek, “Bu süre içerisinde Çanakkale’de Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikleri ziyaret ettik. Çanakkale Şehitliğini ziyaret edenken orada gördük ki burada balkanlardan gelerek şehit olanlar da var. Bizler hem Sarıkamış’ta, hem Çanakkale’de şehit verdik. Buradan şunu söylemek istiyoruz. “Şehitler ölmez Çanakkale Geçilmez”. Bizler balkanlardan Makedonya’dan geliyoruz. Her zaman gözümüz kulağımız Ankara’da, Çanakkale’de Van’da. Bizler büyük ve güçlü bir Türkiye’den yanayız. Bu vatan sizlere emanettir. Gerekirse bu vatan için bizler de canımızı, kanımızı seve seve vermeye hazırız” dedi.
Karadağ Çevre Bakanı Rafet Husoviç, Çanakkale’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “Gelibolu Mevlevihanesi’nde yapılan bu etkinlik Konya’dan sonra yapılan en anlamlı yer oldu. Çanakkale Şehitliklerini gezerken Balkanlardan ve Karadağ’dan şehit olanların isimlerin de gördüm ve Fatihalar okudum. Demek ki, Karadağ ile Çanakkale arasında eskiden buyana önemli bir bağ vardı” dedi.
Törende bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna ise, yurtiçi ve Balkan coğrafyasından gelen konuklara hoş geldin mesajı vererek, “Bugün burada büyük İslam düşünürü ve mutasavvıfı Hz. Mevlana’nın 738.Vuslat yıldönümünde, onun aziz hatırasını saygıyla yad ediyoruz. Sekiz asır önce Anadolu’ya gelen Mevlana Celaleddin-i Rumi, yaşadığı dönemde dil, din, ırk ve inanç ayrımı gözetmeksizin, herkesi kucaklayan ve bütün yaratılmışları, yaratanın birer ayeti kabul ederek, onlara hoşça bakan ve güzel gören düşüncesiyle, çağını aşan ve evrensel değerler taşıyan önemli mesajlar vermiştir. Hazreti Mevlana’nın tasavvuf ve insan düşüncesi, bütün âlemin tek yaratıcının varlığıyla oluştuğunu kabul eden dünya ve din anlayışı sadece İslam coğrafyasında değil tüm dünyada bilinmekte, toplukları derinden etkilemekte ve bugün de etkilemeye devam etmektedir. Bunun en önemli göstergesi kuşkusuz onun ölümsüz eseri Mesnevi’nin birçok dile çevrilmiş olması ve dünyanın dört bir yanında en çok okunan eserler arasında yer almasıdır” dedi.
“BUGÜNÜN TÜRKİYE’SİNDE YAŞAYAN BİZLER HZ. MEVLANA’NIN, MEDENİYETİMİZ İÇİN TAŞIDIĞI ÖNEMİ ESKİSİNDEN DAHA İYİ KAVRAMAK DURUMUNDAYIZ”
Vali Tuna, konuşmasında Hazreti Mevlana’nın, insan ve aleme Allah sevgisini temel alan bakışı, akıl ile gönül arasındaki kopukluğu gidererek bilgi ile gönül dünyasını bütünleştirdiğini de belirterek, “Bu ana esaslar çerçevesinde ortaya çıkan anlayış ise Anadolu ve Osmanlı coğrafyasında etkin olmuş, farklılıkları kaynaştırıp barışı, kardeşliği tesis ederek medeniyetimizin en önemli unsurları arasında yerini almıştır. Bugünün Türkiye’sinde yaşayan bizler Hz. Mevlana’nın, medeniyetimiz için taşıdığı önemi eskisinden daha iyi kavramak durumundayız. Çünkü biz, şiddetin kol gezdiği ve ayrılıkların ve farklılıkların körüklendiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu da bizim, Mevlana gibi manevi önderlerin yapıcı, birleştirici ve insanlar arasında köprüler kuran mesajlarına her zamankinden daha çok ihtiyaç duymamıza neden oluyor. O yüzden geçmişte olduğu gibi bugün de Hz. Mevlana’nın öğretisine ihtiyacımız var. Çünkü biz onun öğretisinde Müslüman Türk dünyasının bütün ruhunu bulabiliriz. Felsefe ve güzel sanatlarımızı Mevlana kaynağından besleyebiliriz. Hz. Mevlana’nın öğretisi bizi geçmişin hantal ve statik düşünce yapısından ve içine düştüğümüz yabancı unsurları taklit hastalıeem Çanakkale’de şğından kurtarabilecek yegâne reçetedir. Biz ancak onun ve onun gibilerin ışığından yürürsek, bizi Allah ile buluşturan gerçek dini bulabilir ve eşyanın hakikatlerini keşfetmemize imkân tanıyan gerçek bilimi üretebiliriz” dedi.
Yapılan diğer konuşmaların ardından ise Bursa Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara tarafından “Hz. Mevlana’yı Anmak” konulu konferans gerçekleştirildi. Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ da Mevlana ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Konferansın sonunda ise düzenlenen sema gösterisi beğeni ile izlendi.
Programa Başbakan Yardımcısı Bakir Bozdağ, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Karadağ Çevre Bakanı Rafet Husoviç, Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Gelibolu Mevlevihanesini Koruma ve Mevlevi Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Er, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan ve Karadağ’dan milletvekilleri, Diyanet İşleri ve STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Programın ardından ise Mevlevihane girişinde konuklara ikramda bulunuldu.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...