Şair Namık Kemal, Ölümünün 123. Yıl Dönümünde Mezarı Başında Anıldı
Vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal, ölümünün 123. yıl dönümünde kabri başında düzenlenen törenle anıldı.
Namık Kemal’in Gelibolu’ya bağlı Bolayır beldesindeki kabri başında gerçekleştirilen tören, saat 10.00’da Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Bolayır Belediye Başkan Vekili Erdoğan Çetin’in buket sunumu ile başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından bir konuşma yapan Bolayır Belediye Başkan Vekili Erdoğan Çetin, Namık Kemal’in fikirlerini yaşamış, ülkülerinin kahır ve çilesini çekmiş bir şahsiyet olduğunu belirterek, “Türk Edebiyatı, zulme ve keyfi idareye karşı başkaldırmanın ilk örneğini onda görmüştür. Eserleri ve hayat felsefesi ile geleceğe sert adımlarla yürüyen, iyimser ve dürüst insan olma niteliğini, topluma kazandırmayı başarmıştır. Namık Kemal’e göre, ülküsü olmayan kişi, insani vasıflardan yoksundur” dedi.
Konuşmanın ardından, Namık Kemal’in kişiliği ve fikir hayatı ile Hürriyet Kasidesi okundu. Öğrencilerin şiirleri okumasının ardından Namık Kemal ile aynı yerde kabri bulunan Rumeli fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın mezarının ziyaret edilmesiyle tören sona erdi.
Tekirdağ’da 1840 yılında dünyaya gelen Namık Kemal’in, Şinasi’nin çıkardığı Tasvir-i Efkar gazetesinde ülke idaresi hakkında yazdığı yazılar, aydınların büyük takdirini kazandı. Yazılarında hükümeti tenkit eden, meşrutiyet ve inkılaplar hakkındaki fikirlerini yaymaya çalışan Namık Kemal, Sultan Abdülaziz tarafından Erzurum’a sürgüne gönderildi. 1867 yılında Avrupa’ya kaçan ve burada Türkçe bir gazete çıkaran Namık Kemal, 1870 yılında çıkan afla ülkeye döndü. İbret gazetesinde hürriyet için yazdığı şiirlerin ardından Abdülaziz gazeteyi kapatarak Namık Kemal’i Gelibolu’da görevlendirdi. Bu görevinden istifa ederek yeniden İstanbul’a dönen Namık Kemal’in yazdığı, “Vatan Yahut Silistre” adlı piyesi, Gedikpaşa Tiyatrosu’nda temsil edilince yer yerinden oynadı. Midilli, Rodos ve Sakız Adalarına yeniden sürgüne gönderilen Namık Kemal, Sakız Adası’nda yakalandığı zatürreden kurtulamayarak 2 Aralık 1888 tarihinde vefat etti. Namık Kemal’ın cenazesi, vasiyeti üzerine Bolayır beldesinde, Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın türbesinin bulunduğu bahçede toprağa verildi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...