Rektör Laçiner’den Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’ne Ziyaret
Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti’ni (ÇGC) ziyaret eden Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, “Gazetecilerin elinden alınan yıpranma hakları mutlaka geri verilmeli” dedi.
Göreve yeni seçilen Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Burak Gezen ile yönetim kurulu üyeleri geçtiğimiz günlerde ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’i makamında ziyaret etti. Bu ziyaretin ardından bu kez de Rektör Sedat Laçiner Cemiyete bir iadeyi ziyarette bulundu. ÇGC Başkanı Burak Gezen, Rektör Laçiner’in ziyaretinden duydukları memnuniyeti ifade etti. Van’daki depremde Doğan Haber Ajansı’nın iki muhabiri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir’in yaşamlarını yitirmesinden duydukları üzüntüyü bir kez daha dile getiren Başkan Gezen, “Bu olayın ardından Türkiye’de gazetecilerin bundan birkaç yıl önce ellerinden alınmış olan yıpranma haklarının tekrar geri verilmesi konusunun gündeme geldiğini belirterek, “Biz de Cemiyet olarak bu konuyu önemsiyoruz. Çünkü gazeteciler sizin de bildiğiniz gibi 24 saat esasına göre görev yapan kişilerdir. Özel yaşantıları yoktur. Eşlerine ve çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramazlar. Bunların hepsi birer gerçek. Çünkü ben bunları 23 yıllık bir gazeteci olarak hep yaşadım. Diğer arkadaşlarımın da yaşadığını gördüm. Bu konu ile ilgili Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun da bir girişimi var. Ayrıca Sayın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da geçtiğimiz günlerde Milliyetçi Hareket Partisi’nin TBMM’ye sunmaya hazırlandığı teklifi inceleyeceklerini açıkladı. Bu da bizi sevindirdi ve ümitlendirdi. Umut ediyoruz ki en kısa sürede elimizden alınan yıpranma hakkı tekrar bizlere geri verilir ve çok zor şartlar altında görev yapan bizler de mutlu oluruz” dedi.
“GAZETECİLERİN YIPRANMA HAKKI GERİ VERİLMELİ”
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise, Gezen’in açıklamalarına sonuna kadar katıldığını ifade etti. Van depreminde görev başında yaşamını yitiren ve basın şehidi olan iki gazeteciye Allah’tan rahmet dileyen Rektör Laçiner, “Gazetecilerin yıpranma hakkı mutlaka geri verilmesi gereken bir hak. Çünkü muhabirlik dönemimde ben de Başbakan takip ederken, özellikle sabah geçiyorduk konutun önüne, arabanın içerisinde saatlerce hatta bazen gece yarısına kadar biri gelecek, bir hareketlilik yaşanacakta bir kare görüntüsünü alacağız diye bekliyorduk. Evet, gazetecilerin haklarının pek çoğu ellerinden alındı. Bir kısmında devletin ve milletin hassasiyet göstermemesi vardı belki. Ama bir kısmında da gazetecilerin kendi hataları oluyor. Aşağıdan yukarı doğru çıkıp, bir köşe kapıp yüklü miktarda maaşlara kavuşan insanlar ne yazık ki aşağıdakilerin üzerinde bir anlamda kendi lehlerine şahsi haklar genişletiyorlar. Muhabirleri unutuyorlar. Ama devletin ve meclisin bunları unutmaması lazım. Basındaki bu yozlaşmayı, basına zarar vermeden bence değerlendirmesi ve evrensel standartlardaki haklarını geri vermesi lazım” diye konuştu.
ÇGC Başkanı Burak Gezen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü hafta olarak kutlamayı ve bu kapsamda gazetecilik ile ilgili Üniversite ile ortaklaşa bir panel düzenlemeyi arzu ettiklerini de Rektör Laçiner’e iletti. Rektör Laçiner ise 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününün hafta olarak kutlanması fikrinin son derece isabetli olduğunu belirterek, “Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti, bizimle veya kendi başına her türlü faaliyetlerinde Süleyman Demirel Konferans Salonu başta olmak üzere tüm salonlarımızdan istifade edebilir. Çünkü gazeteciler kamu hizmeti yapıyor. Böyle bir etkinlik ile gazeteciler kendilerini de konuşma imkanı bulur. Gazetecilerin çalışma koşulları ve sorunlar ortaya konabilir. Biz bu konuda işbirliği yapmaya hazırız. Dardanos Tesislerimizde konuklarının konaklamaların üstlenebiliriz. Ben de gazetecilik yapmış biri olarak, hatta gazetecilik kimliği rektörlük kimliğinden önde olan biri olarak bir gazetecinin yaşadığı sorunları yaşadım. Bir sendika haberi yapmıştım ve kullanılmamıştı. Bir üstat ağabeyimiz burada kaç kişi sendikalı, ona baktın mı sen demişti. O zaman bazı şeyler dank etmişti. Kendisi adil bir ortamda çalışmayanın başkasının hakkını koruması daha zor olur. Gazetecilik özgürlüklerin en önemli teminatlarından birisi” dedi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...