ÇASİAD, Çanakkale Valisi Tuna’yı Ağırladı
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna il için önemli olan “2015 Ajansı” konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini belirterek, “Bu konuda taslak çalışmalarımız oldu. 2010 Ajansı’nda birtakım vergi ve harçlardan muaf olma durumu olduğundan bunun Kanun Hükmündeki Kararname yerine kanun olarak çıkması gerekiyor. Bu konuda da gerekli çalışmalar son aşamaya geldi. 2015 Ajansı’nın TBMM’de oy ittifakı ile çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD) tarafından Akol Otel’de düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan ÇASİAD Başkanı Hüseyin Yalman, dernek olarak şehrin gündemde olan konularını ele aldıklarını belirterek, “Bu kapsamda da bugünkü toplantımıza valimizi davet ettik. Valimiz Çanakkale’de 8 aylık görev süreni tamamladı. Kendisinden şehrimiz ile ilgili gündemde olan konular hakkında bilgiler alacağız” dedi.
Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da yaptığı konuşmada kamu yöneticileri olarak değişik yerlerde görev yaptıklarını belirterek, “Bizler temsil makamlarıyız. Halkın huzur ve güvenini temin için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Türkiye merkeziyetçi ağırlığı olan bir ülke. Bizler de merkezin verdiği yetkiler çerçevesinde görevimizi yürütüyoruz. Bu görevimizi yürütürken de yerel yönetimler ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ile de işbirliği içinde çalışıyoruz. STK’ların da yönetim mekanizması içinde yer alması çok önemli” dedi.
Vali Tuna, konuşmasında Çanakkale’nin devlet hizmetlerinden yeterli payı alamadığını da belirterek, “Çanakkale coğrafi koşulları sebebiyle devlet hizmetlerinden yeterince payı alamamış bir il. Bence bu bizim için bir fırsat. Bundan Çanakkalelilerin de aşırı bir itirazı, eleştirisi yok. Hızlı gelişme ve değişme beraberinde sorunları da getiriyor. Çanakkale’ye hızlı bir göç olmuş olsaydı sıkıntı olabilecekti. İlimizde bu böyle değil. Bu bizim için bir avantaj. Çanakkale önümüzdeki yıllarda önemli gelişme gösterecek bir il. Bunun inancındayız. Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü olan 2015 yılı bizim için bir avantaj” dedi.
“2015 AJANSI KANUN OLARAK ÇIKACAK”
Vali Tuna, konuşmasında “2015 Ajansı” çalışmaları hakkında da bilgi vererek,”Bu konuda taslak çalışmalarımız oldu. 2015 Ajansı’nda birtakım vergi ve harçlardan muaf olma durumu olduğundan bunun Kanun Hükmündeki Kararname yerine kanun olarak çıkması gerekiyor. Bu konuda da gerekli çalışmalar son aşamaya geldi. 2015 Ajansı’nın TBMM’de oy ittifakı ile çıkacağına inanıyoruz. Bu ajans bizim için çok önemli. Sistem yerinden, yani Çanakkale’den işleyecek. Anadolu yakası ile Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yer alan bölgedeki anıtlar şehitlikler ve diğer önemli yerler sağlanacak kaynak ile ihya edilecek. Ajansın bütçenin 200-300 milyon TL olmasın bekliyoruz. 2015 yılının ardından da bunun devamını getirmek istiyoruz” dedi.
“HAVAALANININ BULUNDUĞU YERDEN BAŞKA YERE KALDIRILMASI RANTABL DEĞİL”
Vali Tuna, konuşmasında Çanakkale Havaalanı ve uçak seferlerinin geleceği ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Çanakkale’den İstanbul Atatürk Havalimanına uçuşların yapılabilmesi için yetkililerle görüşmeler yaptığını belirten Vali Tuna, “Atatürk Havaalanının yükü çok ağırlaştı. Bu sebeple İzmit Havaalanı’na yönelmek zorunda kalındı. Çanakkale’den Atatürk Havaalanına yönelik uçuşa karşı talep var. Bu konuyu ilgililerle görüştük. Belki haftada 2-3 sefer olarak Atatürk havaalanına seferler olabilir. Eğer tutarsa bu arttırılabilir. Tutmazsa da iptal edilebilir. Ankara seferlerimizde ise sorun yok. Bizim için önemli olan İstanbul’a havayolu ile uçuşlar sağlanması” dedi.
Vali Tuna, Çanakkale havaalanının genişletilmesi konusundaki çalışmalara 2012 yılının Mart-Nisan veya Mayıs ayında başlanacağını belirterek, “Havaalanının bulunduğu yerin iptal edilerek başka yere kurulması konusuna sıcak bakmıyoruz. Bu rantabl değil. Tabii zamanında keşte havaalanı başka yere yapılmış olsaydı. Şuan için havaalanının buradan kaldırılması söz konusu değil. Havaalanın pist uzatma çalışmalarına da 2012 yılının Mart-Nisan veya Mayıs aylarında başlayacağız. 3 aylık süre de de bu çalışmalar tamamlanacak” dedi.
Vali Tuna, Çanakkale’de yatırımlar konusunda potansiyel olmasına rağmen bazı kişilerin “Birisi birşey yapsın görelim. Ondan sonra yaparız” mantığı ile hareket ettiğini belirterek, “Bu da doğal olarak yapılacak yatırımların aksamasına sebep oluyor. Çanakkale’nin turizm konusunda önemli bir potansiyeli var. Bizler bu konuda ilimizin marka kent olması hususunda çalışmalarımızı sürüyoruz. Ayrıca yat limanı projesine de önem veriyoruz. Bunun için de kurulacak şirkete destek veriyoruz” dedi.
Konuşmasında ÇASİAD üyelerinin sorularını da cevaplandıran Vali Tuna, etkinliğin düzenlenmesi sebebiyle ÇASİAD Başkanı Hüseyin Yalman’a teşekkür etti.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...