Çanakkale İl Genel Meclisi Hizmetlerini Sürdürüyor
Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, yerel yönetimler denilince ilk akla gelen yerin belediyeler olduğunu belirterek, “İl Özel İdareleri belediyelerden daha fazla hizmet veren yerler arasında bulunuyor. Belediyeler sadece bulundukları yerde hizmet verirken, İl Özel İdareleri il merkezi ve ilçelerle köylerin tamamına hizmet vermeye çalışıyor. Bu sebeple hizmetlerimizi vatandaşlarımıza en iyi şekilde anlatmamız gerekiyor” dedi.
Truva Otel’de Vali Güngör Azim Tuna ve İl Genel Meclisi üyelerinin katılımı ile kahvaltılı basın toplantısı düzenleyen İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Tekin, İl özel idaresinin imkanlarını en verimli ve en ekonomik kullanmak suretiyle insanların yaşam kalitesini yükseltmek için ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini belirterek, “Görev alanımızla ilgili gerek mahalli müşterek yatırımlarla ve gerekse merkezi hükümetin yatırımları ile il merkezimiz, ilçelerimiz ve köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza en modern, en kaliteli hizmeti vermeye çalıştık. Çanakkale hem kurumlar arası işbirliği, hem Vali, İl Genel Meclisi üyeleri arasındaki işbirliği, hem de siyasi parti grupları arasındaki işbirliği açısından ülkemizin örnek huzurlu şehirlerinden bir tanesidir. Bu örnek işbirliği halen devam etmektedir. İl Genel Meclisinde alınan kararlar yüzde 100 oybirliği ile alınmıştır. Bu işbirliği ve anlayış ortamından dolayı başta Valimize ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
“ÇANAKKALE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE ÇOK GELİŞECEK”
Tekin, Üniversite, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsası, ziraat odaları, kooperatifler, üretici birlikleri ve işadamı dernekleri gibi ilin gelişmesine katkıda bulunacak girişimlerde bulunan kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarıyla diyalog içinde bulunacaklarını da belirterek, “Özellikle son dönemde Ticaret ve Sanayi Odasının ve diğer kuruluşların Çanakkale’nin gelişmesi kalkınması yönündeki çalışmalarıyla işbirliğimizi geliştirmek ve yaygınlaştırmak istiyoruz. Çanakkale’mizin gelişimi ve kalkınmasını sağlayacak her projeye destek olmaya devam edeceğiz. Son olarak ilimizin sosyal ekonomik gelişmesi, sahil kenti olan ilimizin turizm gelirlerinden yeterli gelir sağlamasına yönelik olarak yat limanı projesi yapımı ve hayata geçirilmesi planlanmıştı. Bu konu temmuz ayı toplantılarında meclisimizde gündeme gelmiş ve İl Özel İdaremizin de kurulacak olan Anonim şirketine katılmasının kararı alınmıştır” Çanakkale önümüzdeki dönemde çok gelişecek. İlimiz yatırım alanı olarak çok büyük cazibe alanı olacaktır. Bu nedenle bizler de İl Genel Meclisi olarak bu gelişmelere paralel olarak çalışıyor ve kendimizi yenileyerek geleceğe hazırlanıyoruz” dedi.
“İL GENEL MECLİSİMİZİN 2012 BÜTÇESİ 30-35 MİLYON TL OLACAK”
Çanakkale’de İl Genel Meclisi’nde 34 üyenin bulunduğunu da belirten Tekin, “2010 yılı bütçemiz 3 milyon TL ek bütçe ile 29 Milyon, 2011 yılı bütçemiz de 30 Milyon TL olarak belirlenmesine rağmen bu miktarın 2012 yılında yaklaşık 30-35 milyon TL olmasını planlıyoruz. Bakıyoruz yerel yönetim denilince ilk akla belediyeler geliyor. Aslında İl Özel İdareleri belediyelerden daha fazla hizmet veren yerler arasında bulunuyor. Belediyeler sadece bulundukları yerde hizmet verirken, İl Özel İdareleri il merkezi ve ilçelerle köylerin tamamına hizmet vermeye çalışıyor. Bu sebeple hizmetlerimizi vatandaşlarımıza en iyi şekilde anlatmamız gerekiyor. Bu kapsamda bizlerde yaptığımız hizmetleri vatandaşlarımıza anlatabilmek için elimizden gelen çabayı göstermeye başladık. Vilayetler Hizmet Birliği olarak yaptığımız bu çalışmaları anlatabilmek için bir dergi yayınlama kararı aldık. Burada bu çalışmalarımızı en iyi şekilde anlatmaya çalışacağız” dedi.
“HİZMETLERİMİZİ ARALIKSIZ SÜRDÜRÜYORUZ”
Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, İl Genel Meclisine teklif edilen konuların komisyonlar tarafından incelendikten sonra meclis tarafından karara bağlandığını da belirterek, ” Ekim 2011 itibari ile meclisimizde 2011 yılında 97 adet karar alınmıştır. Köy meskun alan tespitinde 9 adet kararda toplam 41 adet köy meskun alan tespiti, imar planında da 17 adet karar da toplam 55 adet imar planı görüşülerek karara bağlandı. 2011 yılı içme suyu programımızda İçme suyu ödeneğimiz (KÖYDES) 1.655.000 TL olarak belirlenirken, bunun 893.187,57 TL’si içme suyuna harcandı. Sulama göletlerinde ise 2011 yılında 6 adet kapalı sistem sulama tesisinden 2 adeti tamamlandı. Bunlardan biri merkez Aşağıokçular 1. kısım göleti sulama tesisidir. Bu tesis için 632.448,45 TL ödenek harcınmış ve 1551 dekar saha kapalı sistem sulamaya açılmıştır. Bir değir biten sulama göletimiz ise Yenice Araovacık kapalı sistem sulama tesisidir. Araovacık kapalı sitemde 182.731,07 TL ödenek harcanmış ve 5900 dekar alanda kapalı sistem sulamaya açılmıştır. Bu iki kapalı sistemin açılması ile 7451 dekar alan sulamaya açılmış durumdadır. Lapseki Nusratiye 1. kısım, Yenice 1. kısım Koruköy, Bayramiç Evciler 1. kısım ve Bayramiç Yeniceköy 2. kısım kapalı sistem sulama tesislerimizin inşaatları devam etmektedir. 2011 yılı sonu itibari ile toplam sulamaya açılacak olan 17.710 dekardır. Bu projemiz kapsamında Bakacak 3. kısım arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projesi tamamlanarak 5900 dekar alanda toplulaştırma çalışması yapılmış ve bu toplulaştırmada 172.378,42 TL ödenek harcanmıştır. Kasım 2011 itibari ile sulama göletlerinde harcanan toplam ödeneğimiz 3.701.177,18 TLdir” dedi.
Konuşmasında yol çalışmalarına de değinen Ali rıza tekin, “2011 yılında KÖYDES ve İl Özel İdare imkanları ile toplam 340 kilometre yolun 1. ve 2. kat asfalt satih kaplaması yapılmıştır. 1300 kilometre yolun stabilize malzemeli bakımı ve 2070 kilometre yolun yama malzemesi ile bakımı tamamlanmıştır. 647 kilometre yolda karla mücadele, 2295 kilometre yolda da hendek bakımı ve makineli bakım faaliyetleri yapılmıştır.2011 yılın içerisinde köy yolları bakım ve onarım faaliyetleri ile asfalt satih kaplama işleri için 14.317.317,18 TL ödenek kullanılmıştır” dedi.
“GESTAŞ EMİN ADIMLARLA YOLUNA DEVAM EDİYOR”
Konuşmasında Çanakkale Boğazı ile adalar hattı dışında Güney Marmara’da da deniz ulaşımını sağlayan GESTAŞ A.Ş. ile ilgili açıklamalarda da bulunan Ali Rıza Tekin, “Gestaş olarak şirketi Denizcilik İşletmelerinden devir aldığımızda 5 hat varken şuan hat sayımız 9’a çıktı. 379 personelin çalıştığı GESTAŞ’ta daha önce 8 gemi ile seferler yapılırken bu sayı şuan 16’ya yükseldi. 2006 yılında 3 milyon yolcu ve 700 bin aracın taşındığı şirkette 2010 yılı itibarıyla bu sayı 5 milyon yolcu ve 1 milyon araca yükseldi. Gökçeada ve Bozcaada hatlarında da yolcu ve araç taşıma sayısı önemli ölçüde artış gösterdi” dedi.
“İL ÖZEL İDARELERİNİN GELİR KAYNAKLARI YETERLİ DEĞİL”
Toplantıya katılan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da yaptığı konuşmada yeni yapılan düzenlemelerde yerel yönetimler üzerindeki vesayetin azaldığını belirterek, “İl Genel Meclisleri kararlarını artık vesayet altında olmadan rahatlıkla alabiliyor. Buda çok güzel bir durum. Kanunda İl Özel İdarelerinin birçok görevi bulunuyor. Ancak ne var ki bu görevlerini yerine getirmesi için gerekli olan kaynakları yeterli değil. Gelirleri yeterli olmayınca zorluk çekiyorlar. 500’den fazla köyün olduğu ilimizde bunlara tek tek hizmet vermekte zorlanıyorlar. Böyle olunca da mecburen bunlar arasında öncelikli olan yerleri seçip onlara göre hizmet verebiliyorlar” dedi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...