ÇTSO Başkanı Bülend Engin: “Ayvacık Altı Limanını Engelleyenler Karşılarında ÇTSO’yu Bulacak”

14 Eylül 2011

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Başkanı Bülend Engin, Ayvacık ilçesinde yapılması planlanan ancak çeşitli nedenlerle engellenen limana tam destek verdiğini belirterek, “Bu projeye karşı duranlar bundan sonra 5.000 üyesi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasını karşılarında bulacak” dedi.

Ayvacık yöresine ve Çanakkale’ye büyük ekonomik katkılar sağlayacak olan “Ayvacık Altı Ulaşım Limanı” projesinin bir takım çevreler tarafından engellenmek istenmesine karşı görüşlerini bildirmek üzere ÇTSO Başkanı Bülend Engin ve Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ortak bir basın toplantısı düzenledi. Projeyi destekleyen Ayvacık halkından temsilcilerin de katıldığı basın toplantısında konuşan ÇTSO Başkanı Bülend Engin, projenin Çanakkale’ye sayısız katkıları olacağını belirterek, iskele projesinin karşısına çevrecilik yaftasıyla karşı duranların aslında Çanakkale’nin gelişim arzusuna karşı duranlar olduğunu ifade etti. Bülend Engin sözlerine şöyle devam etti: “Ayvacık Belediye Başkanımız, Ayvacık halkı için, gerekse Çanakkale’miz için önem arz eden bir projenin gerçekleşmesi yolunda Çanakkale Ticaret Sanayi Odamızdan destek istediler. Biliyorsunuz, bizim temel hedeflerimizden ve arzularımızdan biri Çanakkale’nin geçilip gidilen değil, gelinip kalınan bir kent olması. Bir diğer hedefimiz kentimizin ve kıyılarımızın master planının yapılarak Çanakkale sahillerinin ikincil konutlarla talan edilmek yerine, Çanakkale turizminin, sanayi ve ticaretinin, gelişmesine hizmet verecek şekilde yapılandırılmasıdır. Ayvacık İskele Projesi de; Çanakkale güney sahiline yeni bir kapı açılması projesidir. Midilli adasında yaşayan 130.000 kişi var. Midilli nüfusu yaz aylarında 1.000.000 oluyor. Ayvacık iskelesinden Midilli’ye günübirlik geliş gidiş yılda 130.000 olan Çanakkale turist sayısının 330.000 kişi olmasına vesile demektir. Assos, Gülpınar, Aleksandra, Troya antik ören yerlerinin ziyaret turizmine kazandırılması demektir. 671 kilometre olan sahillerimizde Ayvacık İskelesi yanı sıra, yat limanları, kurvaziyer iskeleleri, konteynır ve ticaret limanları da olmalıdır. Denizler ülkelerin dünyaya açılan pencereleridir.”

ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Ayvacık Turizm İskelesi’nde yaşananların Çanakkale için ibretlik bir olay olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir yanda Çanakkale bakir ve fakir kalsın diyen çevreci kılıklı tuzu kurular, diğer yanda doğduğu yerde doymak isteyen, kentinin yöresinin gelişmesini isteyen bir halk. Çanakkale Ticaret Sanayi Odası olarak bu projenin sesi olmayı görev biliyoruz. Ayvacığın sesi olmayı görev biliyoruz. Bu projeye karşı duranlar bundan sonra 5.000 üyesi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasını karşılarında bulacaklardır. Buradan Çanakkale’mizin milletvekillerine, ülkemizin bürokratlarına çağrıda bulunuyorum. Ayvacık Turizm İskelesi önündeki engeller kalkmalı ve bu proje biran önce Ayvacık halkına ve Çanakkale’ye hizmet sunmaya başlamalıdır. Bir çağrımda Çanakkale’mizin sivil toplum kuruluşlarına olacak. Bu konuda bütün sivil toplum kuruluşlarımızı duyarlı olmaya, Ayvacık Turizm İskelesi projesine sahip çıkmaya davet ediyorum. Çanakkale’nin gelişimine katkı sunacak bütün projeler için birlikte mücadele vermeliyiz. Birlik içinde olursak karşımızda kimse duramaz. Çanakkale 7 düvele teslim olmadı. Ayvacık İskele Projesi 7 tuzu kuruya asla teslim olmayacak. Ayvacık halkının bilmesini istiyorum ki Çanakkale Ticaret Sanayi Odası bu projenizin bir numaralı takipçisi olacaktır. İskelenin temeli atılırken de orada olacağız. İskeleden topraklarımıza gelen turistleri de sizlerle birlikte karşılayacağız.”

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin ise, proje ile ilgili çalışmalara 2005 yılında başlandığını ve 6 yıllık bir süreçte 50 kişilik bir grubun sistematik bir çalışma ile iskele projesini engellemeye yönelik olarak haksız yayınlar ve çalışmalar yaptığını belirterek, “Bu grup özellikle Ankara’da iskele yapımını engellemeye çalışıyor. Bu projeyi halkımız istiyor. Her kesimin oluru alındı ancak yıllardır ÇED ile ilgili karar verilmedi. Ege Denizi’nden ve turizm potansiyelinden faydalanmak istiyoruz. Projenin en büyük amacı turizm ve ticari faaliyetlerin canlandırılması olarak belirlenmiştir. Çanakkale’nin güney sahiline sahip olan Ayvacık’tan ülkemize ve ilimize giriş yapacak olan yerli ve yabancı turistler Assos, Babakale, Apollon Tapınağı, Troya gibi çeşitli değerlerimizi gezeceklerdir. Midilli Adasından günübirlik turlarla gelecek olan turistler bölgemizden alışveriş yapacaklar, ticari faaliyetlere katkıda bulunacaklardır” dedi.

Mehmet Ünal Şahin, “Bazı grupların çevrecilik dersi vermeye kalkıştıklarını belirterek, “Bu bölgeyi günümüze kadar koruyan, gözü gibi bakan yine bu bölgenin halkıdır. Biz bu tür yatırımlarda her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüyoruz. Bu proje ile bir tane ağaç kesilmeyecek. Ulusal basında TIR’lar geçecek gürültü kirliliği olacak diye haberler yer alıyor. TIR’lar her yerden geçiyor. Bu projeyi engelleyenler, Ayvacık’ta yazlık sahibi olup, burada 15 gün kalıp, Ayvacık ve Çanakkale’nin gelişmesini istemeyenlerdir” diye konuştu.

İHA

Yorumlar...
  • mehmet betil
    15/09/2011 17:36

    Sayın Engin, "Bu projeye karşı duranlar bundan sonra 5.000 üyesi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasını karşılarında bulacaklardır." buyurmuşsunuz.. Siz akıl , hesap yapan insanlarin bir araya geldiği bir odanın mı Başkanısınız, yoksa hesap bile yapamadan saldırıya hazırlanan , kerameti kendinden menkul bir komutan mı? Sis perdesi yaratarak gerçekleri örtmeye çalışanları,bunu da kendi dar siyasi veya ekonomik çıkarlarına basamak yapanları, insanları kışkırtanları ve hatta ölüme gönderenleri çok gördük ve maalesef görmeye de devam ediyoruz..Sizin bu zararlılar arasında yer aldığınızı sanmıyorum..Yakıştıramam da.. Projede kullandığınız varsayımlarınızı, istatistiklerinizi ve de hesaplarınızı bir kere daha gözden geçirmenizi öneriyorum... Bunları sizlerle oturup konuşmak ve yöre ekonomisinin büyümesine gercekten hizmet edecek proje fikirlerinin ortaya çıkarılmasına destek vermek de isteriz.. Midilli adasının nüfusunu 130,000 olarak belirtmişsiniz.. Keşke böyle olsa ve keşke 1 milyon turistin ülkemiz kıyılarına Midilli'den akma şansı bulunsa..1000'e yakın adası olan Yunanistan'ın toplam nüfusu 10.7 milyon ve Midilli yerli halkı da ancak 30 bin kişi.. Sizi, ayakları yere basan ve gerçekleştiğinde sizi utandırmayacak ve isminizin saygı ile anılmasına vesile olacak bir proje yapmaya davet ediyorum.. saygılarımla, mehmet betil

  • ali kesan
    15/09/2011 17:20

    Yeni yapılacak 1 km'lik tünel ile Ayvacık-Küçükkuyu arası 10 km kısalarak sadece 19 km ye inecek ve kaliteli çift yol olacak. Ayvacık ile liman proje yeri arası ise 13 km. Halihazırda Küçükkuyuda kullanılabilecek donanımlı bir liman varken, onlarca okul, belki bir kaç fakülte kurulabilecek yada 1650 kişinin bir yıllık asgari ücreti kadar bir tutarı, atıl kalacak bir projeye yatırmayı, ülkemizin kaynaklarını israf etmeyi savunmak anlaşılır gibi değil.. Saygılarımla Ali Kesan

  • mehmet betil
    15/09/2011 12:40

    bu kadar laf arasina saglayacagi faydayi gosteren sayi koymanizi beklerdik: kac kamyon ayvacik liman altindan ayvalik a tasinacak? kamyon basina kac tl alinacak..? yolculuk kac saat surecek? ayvalik da liman nereye ve kaca yapilacak? midilli molivos ? /ayvacik a gumruk kapisi ne zaman acilacak? midilli de liman nereye yapilacak? eger molivos ise, molivos a liman ne zaman kaca yapilacak ? mitillini ile molivos arasi karayolu bu hizmeti saglayabilecek kapasiteye ne zaman ulasacak.? bu aradaki yol genisletme yatirimini kim yapacak?gelecek olan kuruvaziyerlerin musterisi nerelere gidecek? ayvacik'da mi gezecek? etrafi yikip bozmadan ve cevreyi harap etmeden once su faydalri bir bir siralarsaniz belki bizleri de ikna eder ve projeye destek vermenin mana ve ehemmiyetini anlama firsatini bahsetmis olursunuz... saygilarimla

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir