Bozcaada’da Hidrojen Enerjisi Atılımı
Çanakkale’nin Bozcaada Kaymakamlık binası ve sağlık ocağının elektrik ihtiyacı BM ve Enerji Bakanlığı ile ortaklaşa kurulan hidrojen sistemiyle karşılanacak. Kaymakamlık, eylül ayında tamamen hizmete başlayacak olan sistemi ilçe genelindeki evlere de yaymayı planlıyor.
Bozcaada kaymakamlık binasının ve sağlık ocağının elektrik enerji ihtiyacı temiz enerjiden karşılanacak. Fosil yakıtların ömrünün kısa sürede sona ereceği bilim adamları tarafından doğrulanırken, bazı kamu kurum ve kuruluşları da temiz enerji olan hidrojen enerjisine yöneliyor. Çanakkale’nin Bozcaada Kaymakamlık binası hidrojen sistemiyle enerji ihtiyacını karşılayacak yapılardan birisi olacak. Uzun yıllar süren proje çalışmalarının ardından Bozcaada Kaymakamlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler (BM) Hidrojen Enerjisi Teknolojisi Merkezi Türkiye Direktörlüğü tarafından elektrik enerjisi üretimi önümüzdeki ay start alacak. Başlatılan projeler ile Bozcaada’nın kısmen de olsa ‘hidrojen adası’ haline getirilmesi planlanıyor.
GÜNEŞ VE RÜZGARI KULLANACAKLAR
Sistemde elektrik fotovoltaik panellerden ve rüzgar tribünlerinden elektrik elde edilecek. Hidrojen suyun elektroliziyle üreticelecek ve yakıt pilli kesintisiz güç sisteminde kullanılacak. Çatıya kurulan panellerin güneş ışığından, bahçeye kurulan rüzgar tribünleri ise elektrik enerjisi üretiyor.
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü ve Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi’nin proje sahibi olduğunu belirten Kaymakam İbrahim Çenet, dünyada birçok adanın enerji ihtiyacını petrolden karşıladığını ve enerji tedariğinde dışa bağımlı olduğunu söyledi. Adaların enerji ihtiyacı konusunda kendi kendine yetmesi gerektiğini belirten Çenet, hidrojen enerji sistemi projelerinin dünyanın birçok yerinde başarıyla yapıldığının altını çizdi.
BOZCAADA’DA HİDROJEN ATILIMI
Bozcaada’da yapılan ‘hidrojen adası’ projesinin hidrojen enerji teknolojilerinin potansiyelini demonstre ederek, adalarda yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmayı ve elektrik fazlasını hidrojene dönüştürmeyi hedeflediğini belirten Çenet, projenin ilk defa İspanya’nan Caroline adalarında kullanıldığını kaydetti. ‘Hidrojen adası’ projesinin ilk defa Bozcaada’da kullandıklarını ifade eden Çenet, “Dünyada fosil yakıtların 30 yıllık ömrü var. Yakıtlar hızla tükeniyor. Yeni enerji kaynaklarına yönelmek zorundayız. BM fonundan tamamen hibe olarak aktarılan bu proje rüzgar ve gün ışığından en iyi şekilde yararlanacağız” şeklinde konuştu.
EYLÜL AYINDA ELEKTRİK ÜRETİMİ BAŞLIYOR
Sistemin maliyetinin 1 milyon euro olduğunu belirten Çenet, kurumları tamamlanan sistemin Eylül ayında tamamen faaliyete geçeceğini dile getirdi. Çenet, “Cook adaları Başbakanı Henry Puna da bu sistemi kendi ülkesindeki 15 adada faaliyete geçirmeyi istediğini söyledi. Biz de konuyu anlattık. Dünyanın dikkatini çekmeyi başardık. Özellikle adalarda enerji maliyetlerinin çok yüksek olması bizim temiz enerjiye yönelmemizi sağladı. Daha yerinden bir çözüm olan bir proje. Bu projeyi birçok üniversetedeki akademisyenler yerinde inceledi. Biz bu sistemi ilçe geneline de yaymayı istiyoruz. Çünkü adamız coğrafi konumu ile bu sistemi kaldırabilecek düzeyde. Sistemde 20 KW solar fotovoltait panelleri, 30 KW rüzgar tribünü, hidrojen üretimi için 50 KW elektrolizör, hidrojen kompresörleri, depolama tankları, 20 KW’lik hidrojen yakıt pili olacak” dedi.
Çenet, dünyadaki enerji geleceğinin vazgeçilmez unsuru olan hidrojen konusundaki önemli bir projeye imza atan Bozcaada Kaymakamlığı’nın, UNIDO’nun yürüttüğü projeye ev sahipliği yaparak, ülkedeki hidrojen enerjisinin gelişiminde öncü rollerden birini üstlendiğini de sözlerine ekledi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...