Panayır – Bir Kasaba Kültürü

18 Ocak 2021

Bayramiçli fotoğraf ve video sanatçısı Serkan Uslu, çok konuşulan “Namın Yürüsün” belgeseli ardından güzel bir çalışmaya daha imza attı.

Bayramiçli fotoğraf ve video sanatçısı Serkan Uslu, youtube kanalı üzerinden yeni belgeselini yayınladı. Daha önce kadın deve güreşçilerinin anlatıldığı “Namın Yürüsün” adlı bir belgesel yayınlayan ve adından çokça bahsettiren Uslu, yeni belgeseli ile panayır kültürüne ayna tutuyor. Aslında fotoğraf ve video sanatçısı olan ama belgesel çekimleri ile de dikkat çeken Uslu, yeni belgeseli hakkında yaptığı açıklamada; “Panayır, kasabada büyüyen bir çocuk için bayram anlamına gelebilir. Sadece çocuklar değil, tüm kasabalı ve çevre köylerde yaşayan insanların hayatında önemli bir yere sahiptir. Benim çocukluğumun panayırlarında; yemekler yenir, alışverişler, toplantılar yapılır ve eğlenilirdi. Bayramiç’te büyümüş biri olarak bu heyecanların hepsine tanık oldum. Panayırların eski halini bilen herkes, günümüzde bu etkilerini kaybetmeye başladığını fark edebilir. Avm’lerin artması ve haftalık pazarların büyümesinin hiç şüphesiz panayırların eski coşkusunu kaybetmesinde büyük etkisi var. Aklımda hep panayırlarla ilgili bir video yapmak vardı.2019 bahar sezonunda bunu gerçekleştirme şansı buldum. Ancak tüm panayırı konu almak yerine, panayırın lunapark bölümüyle kendimi sınırladım. Lunapark bölümü panayırın diğer meslek gruplarından daha farklıdır. Lunaparkçılık babadan oğula geçen, nesillerin devam ettirdiği bir iş. Çoğu birbiriyle ya akraba, ya da çok uzun zamandır birbirini tanıyan insanlar. Bu yüzden onlara büyük bir aile diyebiliriz” dedi.

“ÇOCUKLUK ANILARIMIZI KAYBETMEMEK İÇİN…”
Belgeselde Bayramiç, Ezine ve Ayvacık panayırlarını gezip, incelediğini söyleyen Uslu; “Bayramiç panayırı ile başlayıp, Ezine ve Ayvacık panayırlarını da onlarla geçirdim. Bu zamanda ‘Panayır nedir ?’ sorusuna yanıt aradım. Mesleklerindeki zorlukları gördüm. Büyük büyük demir yığınlarının nasıl birer birer oyuncağa dönüştüğünü izledim. Hem bu büyük oyuncaklardan, hem de sadece bir ağ ve futbol topundan nasıl para kazanıldığını gözlemledim. Artık nostalji diyebileceğimiz balerin ve uçan sandalye ile tanıştım. Kim bilir uçan sandalyede ne aşklar ne sevdalanmalar olmuştur. Çünkü kırsalda yaşayan insanlar için panayır eğlenme alanı olmasının yanında, buluşma ve tanışma yeridir. Önümüzdeki 20-30 yılın ardından panayırlar bugünkü halinden bambaşka bir şekil alabilir. Bölgemize ait kültürü, izleri, renkleri, çocukluk anılarımızı kaybetmememiz için bu videoyu hazırladım. Çocukluğunda benim gibi panayır heyecanı yaşamış herkese hediyemdir. İyi seyirler…” açıklamasında bulundu.

Filtreler:
Yorumlar...
  • İsmail yıldız
    31/01/2021 20:14

    Serkan bey dediğiniz gibi panayır. Bir kültür, bir özlem, bir başlangıç,bir emeğin karşılığı ve ekonomisidir.Nostalji olarak anlatacağımız anılarımız panayırlarda kaldı. Bizim çocukluğumuzda hayallerimizi süslüyordu. Kaleminize sağlık.

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir